Wereldwijd wordt de Nederlandse Marathonduif als de beste gezien. In andere landen zitten prima duiven, maar de meeste toppers komen uit ons kikkerlandje. Het Steenbergse fondras was in de vorige eeuw wereldberoemd en ook de duiven van de Limburgse toppers Jef van Wanroy, Jan Theelen en van Wijnands en Zn hebben hun sporen verdiend en verdienen op verschillende hokken nog steeds hun sporen. Zeker de twee laatstgenoemde duiven. In de 21e eeuw kwam langzaamaan Noord Holland opzetten als nieuw fondmekka. Het was opvallend hoeveel vroege prijzen op de Internationale vluchten door de liefhebbers uit het Noordelijk deel van Holland werden gepakt. Ik ga hierin geen namen noemen, want de kans dat ik iemand vergeet te noemen is enorm groot, zoveel toppers zijn daar inmiddels boven komen drijven. De duiven die hieraan ten grondslag liggen komen van verschillende hokken. Het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman moeten we hierbij noemen, de duiven van de Tovernaar uit Heemskerk, Sam de Jong en verschillende duiven van Nico Volkens, zoals ‘het Bonte Koppel’ en het koppel ‘100 x 10’.

Het Bonte Koppel
Het wereldberoemde Bonte Koppel van Nico Volkens stamt af van twee duiven van Sam de Jong. Dit koppel heeft bij niet alleen Nico veel goede nazaten opgeleverd. Andere liefhebbers als Gertjan Rigter, Jan Grootoonk, Jan Roelofs en nog talloze andere liefhebbers hebben hun stam kunnen versterken met nazaten van dit koppel.
‘Joyce’ was een goede dochter uit Het Bonte Koppel. Zij won onder meer de 39e nationaal Dax tegen 3.662 duiven, 50e nationaal St. Vincent tegen 8.993 duiven, 60e nationaal St. Vincent tegen 7.793 duiven en de 62e nationaal Cahors tegen 7.767 duiven. Zij vormde met ‘Japie’ weer nieuw koppel waar goede nazaten uit voorkwamen. Deze doffer werd Duifkampioen van Marathon Noord en won o.a. de 16e en 92e nationaal St. Vincent tegen telkens bijna 9.000 duiven. De 1e Internationaal Narbonne 2015 van Levi van der Weijden komt uit een ingeteelde duivin naar Het Bonte Koppel.
Ook Gertjan Rigter uit Amstelveen heeft goede afstammelingen van ‘Het Bonte Koppel’. In 2015 werd hij Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Eén van zijn vaandeldragers in dat jaar was ‘de 532’. Zij won o.a. de 12e nat. Bordeaux ZLU. Haar vader is ingeteeld naar ‘Het Bonte Koppel’.  De tweede vaandeldrager komt ook uit een ingeteelde doffer van dit koppel. Dit is ‘de 524’ en hij won o.a. de 40e nationaal Marseille en de 73e nationaal Pau.

De 100 maal de 10
De basis van dit koppel bestaat ook weer uit twee duiven van Sam de Jong. Deze duiven zijn voor het grootste deel van het soort van Hein Oostenrijk met wat van het soort van Toon Lichtenberg. ‘De 10’ van dit koppel is een volle zus van de duivin van ‘Het Bonte Koppel’. Opvallend aan Het Koppel ‘100 maal 10’ is dat ‘de 968’ van 1985 de vader is van ‘de 10’ en de grootvader van ‘de 100’. Deze heeft Sam als ei gehad van Hoogkamer.
Veel liefhebbers hebben goede nazaten uit dit koppel. De laatste jaren floreert het hok van Gertjan Rigter met nazaten van dit koppel. Afgelopen jaar, 2018, pakte Gertjan de 2e nationaal Barcelona met een ‘Riet’. De moeder van deze duivin was ingeteeld naar ‘de 100 maal 10’. ‘Alicia’ won bij Gertjan o.a. de 17e nationaal Pau (Mont de Marsan) 2017 tegen 3.526 duiven en de 24e nationaal Narbonne 2017 tegen 4.566 duiven. Haar moeder heeft drie grootouders wat kinderen zijn van ‘de 100 x 10’. Gertjan’s Black Sky won de 29e nationaal St. Vincent, 101e nationaal Pau en 109e nationaal Marseille. Ook zijn moeder is ingeteeld naar ‘de 100 maal 10’.

Peter Bruinenberg heeft goede jaren gehad op de marathonvluchten. Gezien zijn grote afstand waren zijn prestaties op de ZLU-vluchten opvallend. Hij had nazaten van beide bovengenoemde koppels. Harry Kalter had uit de lijnen van beide koppels via Peter Bruinenberg een doffer. Hier kweekte Harry samen met zijn kweekcompagnon Mark van den Berg zijn 15e nationaal Marseille 2018 uit. Deze mannen hebben zelf ook diverse rechtstreekse Volkens-duiven. Zoals nazaten van ‘Japie’ en ‘Joyce’.

Als de oplettende lezer nog meer info over de nazaten van deze koppels heeft, stuur mij aub een mail … marathonduivenjournaal@gmail.com