Deze reportage gaat over een sympathieke liefhebber uit Roermond. Een liefhebber die de duivensport beleeft, zoals het hoort te zijn. Gezelligheid met andere liefhebbers. Af en toe een duifje kopen, af en toe een duifje verkopen. Liefhebbers die in de slob zitten helpen met een paar knappe jongen uit geweldig presterende duiven. Kortom een hobbyist met klasse. We hebben het over Bernard Hanno. Deze liefhebber pakt met regelmaat vroege duiven op zijn favoriete onderdelen de NPO-middagkossingsvluchten en de Afdelingsvluchten met een ochtendlossing. In de grotere spelverbanden deelt hij mee in de kampioenschappen. En als hij op visite komt, neemt hij altijd een heerlijke Limburgse vlaai mee. Hoog tijd om kennis te maken op Het Marathonduivenjournaal met dit prachtig mens en met zijn geweldige duiven. Vorige week lazen over het seizoen 2018 en twee duiven die het afgelopen seizoen goed hebben gedaan. We beginnen de tweede helft met de favoriet van 2018 en gaan kijken hoe Bernards seizoen normaal gesproken verloopt …
De favoriete duif van 2018
De favoriet is de een kras weduwnaar, de 16-1733690. Hij vloog in 2018 de 1e Dax Roerstreek. Dit was een 12e NPO en de 79e NPO Bergerac. Op St. Vincent had hij nog net prijs Nationaal. Zijn vader is een zoon van de 1e Nat. Tarbes van Winkens Rothenburg. De moeder is (uit de samenkweek met Hendrie Selder) een dochter van de ‘Xavia’, zij vloog de 5e Nat. St.Vincent, met ‘De Bordeaux’ van Henri, hij vloog een 8e nat. Bordeaux.
De opbouw van het seizoen
De duiven worden altijd vlak voor kerst gekoppeld. Dit zijn alle duiven … dus de vlieg- en kweekduiven. Ze mogen een jong grootbrengen. Dit gebeurt al 25 jaar zo. De duiven zijn op deze manier klaar als het africhten in het voorjaar begint.
De vliegduiven komen begin mei nog eens op eitjes. Dan mogen ze 5 dagen broeden en dan worden ze op weduwschap gezet. Vanaf de eerste vlucht in april wordt er gevlogen. Drie weken voor de start van de vluchten in april krijgen de duiven een geel kuur van 7 dagen. Voor de luchtwegen wordt niks gegeven. Misschien wel voor de grote vluchten beginnen … als de duiven niet goed naar huis komen op de voorvluchten. Het voer wordt aangepast naar de periode waarin de duiven zich bevinden. Dus in de rui … ruivoer, rondom de kweek … kweekvoer en in het vliegseizoen … vliegvoer. In de voorbereiding word er vliegkweek gevoerd en als de duiven op weduwschap staan krijgen ze weduwschap mengeling. Tussen de grote vluchten, als de duiven stil liggen, wordt er Gerry Plus gevoerd. Ze mogen altijd genoeg eten. Er blijft echter geen voer in de voerbak liggen. De laatste 3 dagen voor het inkorven van een grote vlucht krijgen de duiven wat pinda’s.
Naar een dierenarts wordt nooit gegaan alleen voor de verplichte entingen of er moet echt iets aan de hand zijn … dan is het noodzakelijk.
Aan bijproducten wordt er Seduchol en FliteBoost van Ropa-B gegeven. Verder niks als een snee brood. Dit laatste niet om de voedingswaarde, maar om te overleven als ze straks eens verdwaald raken, want brood wordt er altijd gevoerd door een niet duivenmelker.
Terugblik en vooruitblik
Het seizoen 2018 is een zwaar seizoen geweest. Op de eerste plaats voor de duiven, maar ook voor de melkers was het een behoorlijke inspanning. Het is in zo’n seizoen een hele tour om de duiven steeds weer in een goede conditie aan de start te brengen. Het is bij Bernard aardig gelukt. Bernard: ‘Hier heb ik bijna elke vlucht vroege duiven gehad. Daarbij zijn er ook nieuwe duiven boven komen drijven. Nieuwe toppertjes, die vroeg weten te vliegen. Een domper is natuurlijk het verlies van mijn beste doffer. Hij wist al vier keer vroeg te vliegen. Het was een klein kras doffertje. Hij had als vader een zoon 9e Nat Pau Roger van der Meer. Zijn moeder is een dochter van de Carteus Giant, rechtsreeks van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Zij is een zus van ‘Het Veens Blauwtje’ van Harold Zwiers. Verder is een halfzus van onder meer ‘Bella Donna’, 3e nationaal Narbonne van de mannen uit Veenendaal en ‘De Zonsondergang’, 1e Fondunie 2000 van Bordeaux 2010 tegen ruim 2.000 duiven.
Voor het komende seizoen mogen er 9 oude doffer en 2 jaarlingen van 2017 blijven. De rest wordt aangevuld met jonge doffers van 2018. In totaal blijven er een 35 doffers om te spelen. In 2019 heb ik dus met 24 jaarlingen best een leuke (jonge) ploeg.
Voor de kweek worden 9 kweekkoppels gebruikt. Deze worden gekruist (goed maal goed). Voor zo ver mogelijk. Jongen uit de betere vliegduiven worden ook voor de kweek gebruikt. Ik durf ook gerust een jong uit 2 jaarlingen van de vliegploeg op het jongen hok te zetten. Het zijn veel dezelfde duiven die gekruist worden met jongen uit prestatie duiven. Waar komen de goeie uit?
Volgend jaar is er weer een nieuwe start en zullen er weer nieuwe winnaars. Iedere liefhebber hoopt op het beste. Alleen er kan er maar één de winnaar zijn. Laten we hopen dat het niet steeds dezelfde zijn. Aan alle winnaars van 2018 … Gefeliciteerd en laten we uitzien naar een prettig seizoen in 2019 en de verre toekomst. Het kan toch zo mooi zijn … De Duivensport!!!’
Een mooier slot kan ik er niet aanbreien. Dank je wel Bernard voor de medewerking en je verhaal !!!
Recente reacties