Kampioen worden is moeilijk … kampioen blijven veel lastiger. En als je nu een beter jaar hebt gehad dan in je kampioensjaar en je wordt toch geen kampioen? Dan mag je de kampioen feliciteren en trots zijn op je eigen duiven. Deze inleiding heeft betrekking op Bernard Brouwer uit Breda. In 2019 was hij onaangewezen Kampioen Marathon van de Afdeling 2 Brabant 2000. Dit jaar vloog hij weer heel sterk, in mijn ogen nog beter, en moest hij het 1e Kampioenschap laten aan zijn plaatsgenoot Wim Gielen. Wim gaat nog een mooie reportage krijgen en in dit verslag gaan we het jaar van Bernard eens nader bekijken. De uitslagen vroegen erom …
De hokaccommodatie … vervolg
Nadat ik al jaren hiermee aan het tobben was, heb ik eind 2017 het heft opnieuw in eigen hand genomen en heel de kooi aan de binnenzijde gestript en drastisch verbouwd. Ik heb geheel naar eigen idee en beleving het hok op de schop genomen. Te beginnen met de binnenzijde van de kap. Dit heb ik bekleed met 5 cm dikke isolatie met een tussenruimte van 4 cm tussen de pannen en de isolatie. Ter hoogte van de nok 15 cm open gelaten. Verder heel de kap dicht en elk kiertje met band dicht geplakt. Voor de bakken het plafond schuin omhoog laten lopen om de lucht circulatie te verbeteren. Achter de klapramen (die nu zomer en winter altijd open staan) heb ik het raamwerk van windbreekgaas voorzien. Onder de erker zaten standaard verluchtingsschuiven. Deze staan altijd open, maar ik heb aan de binnenzijde hiervoor een plankje met tussenruimte achter geplaatst zodat, de wind niet rechtstreeks de kooi in kan … maar altijd naar beneden slaat.
Op het gebied van licht: Omdat ik erkers in de kooi heb en dus veel glas/licht in de kooi had, heb ik achter de kleine zijraampjes een verduisterend rolgordijntje gehangen. Op deze manier krijg ik wat minder licht in het hok. Ik hoopte hiermee het vroegtijdig pennen gooien te verminderen. Dit zou nog een punt kunnen zijn voor verbetering, want de laatste Marathonvluchten hebben de meeste duiven hier al 4 tot 5 pennen gegooid.
Nadat ik deze aanpassingen heb gedaan gingen de duiven er steeds beter uitzien en vanaf 2018 kwamen ze eveneens beter.’
Kampioenschappen 2020
Union de Baronie: 1e Marathon onaangewezen + 3e Marathon aangewezen
Afdeling Brabant-2000: 3e onaangewezen + 4e aangewezen + 18e, 28e en 38e Duifkampioen
F.Z.N (Fondclub Zuid Nederland): 9e Gouden Marathon Kampioen
Nationaal: 9e Nationaal Marathon aangewezen 2020 + 21e Nationaal Marathon onaangewezen
Een paar toppers
Bernard had in 2020 wel acht echte goede vliegduiven. In dit deel van het verslag komen deze toppers langs …
‘The Warrior’ won de 19e NPO Bordeaux tegen 2.755 duiven, in sector 1 won hij de 36e tegen 10.637 duiven. Hij is als weduwnaar gespeeld. Hij won als jaarling al een 44e NPO Bergerac tegen 2.431 duiven.
Zijn vader is ‘The New Warrior’ en zijn moeder is ‘Miss Orhan 047’. Kinderen en kleinkinderen van dit koppel zijn inmiddels vaste waarden geworden op Bernards vliegkooi. Ook deze weer uit de lijn Arjan Beens.
De volgende topper won ook een prijs 1:100 op deze Bordeaux. Het is ‘de 953’ van 2018, een nestduivin. Zij is later in het seizoen aangevuld in de nestkooi en heeft daardoor slechts enkele voorbereidende vluchten gehad (1 vitesse, 1 midfond, en 1 dagfondvlucht), voordat ze naar Bordeaux ging. Tegen alle duiven logica in verraste ze Bernard met een 24e NPO tegen 2.755 duiven en goed voor een 49e Nat tegen 10.637 duiven.
Zij is een zuster van ‘The Warrior’ haar vader is ‘The New Warrior’ en haar moeder is ‘Miss Orhan 047’ uit de lijn van Arjan Beens.
Het seizoen
Met hoeveel vliegduiven start je het seizoen? Bernard: ‘31 weduwnaars en 8 nestkoppels.’ Wanneer zijn de duiven dit jaar gekoppeld? Bernard: ‘In 2020 zijn alle kweek- en vlieg duiven de 3e week van februari gekoppeld. Hebben de beste vliegduiven jongen groot gebracht in het kweekseizoen? Bernard: ‘Alle vliegers brengen vóór aanvang van het seizoen 1 of 2 jongen groot.’ Zijn er nog wat aanpassingen gedaan n.a.v. de corona? Later gekoppeld, tussentijds (langer) op weduwschap of iets dergelijks? Bernard: ‘Naar aanleiding van de Corona hebben de duiven langer op weduwschap gezeten tot het moment dat bekend werd dat we mochten gaan vliegen. Ik ging er eigenlijk zelf vanuit dat we helemaal niet gingen vliegen. Gelukkig was dit niet het geval.’ Is er verduisterd en bijgelicht? Zo ja, hoe? Bernard: ‘Verduisteren doe ik sinds ik ben overgestapt naar de Marathon niet meer. Nadeel is dat het de laatste vluchten steeds zoeken is naar duiven met een redelijke pennenstand. Misschien neem ik dit voor 2021 in overweging. Maar van de andere kant … een systeem dat goed blijkt te werken, moet men niet veranderen. Alle veranderingen zijn altijd geen verbeteringen.’ Wanneer zijn de duiven op weduwschap gezet? Bernard: ‘Zodra we groen licht kregen dat we weer mochten gaan vliegen, zijn de duiven op weduwschap gegaan. En is hier toen gestart met het intensiveren van de trainingen.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties