Bij de Marathon Noord hebben we sinds enkele jaren de Herman van der Velden-Trofee. Herman is één van onze oprichters van deze Stichting en is tot zijn overlijden, vorig jaar, bestuurslid geweest van onze organisatie. Gelukkig is deze trofee in het leven geroepen toen Herman nog onder ons was. Hij genoot enorm van dit eerbetoon.
Voor deze trofee tellen de klassiekers St. Vincent en Barcelona. Degene die met de aangewezen duiven de meeste punten pakt is winnaar van deze mooie prijs. In 2023 viel de eer de beurt aan Ben van Holland en zijn zoon Ronald uit Ede. In 2017 werden Ben en Ronald Kampioen Middaglossing en 3e bij de Ochtendlossing in hetzelfde seizoen. Vroege duiven pakken op de zowel de middaglossing als de ochtendlossing is deze toppers uit Ede niet vreemd. In tegendeel!

De stamopbouw
Bij de koppeling is het basisprincipe: Goed x Goed. Het overgrote deel van de fondstam van Ben en Ronald van Holland bestaat uit duiven van Jac. Steketee. Vanaf 1989 komt Ben al bij deze Zeeuw, die hem uit de beste duiven nazaten heeft gegeven. In de loop der jaren heeft Ben de nodige duiven in deze ingeteelde stam gekruist. Ze heeft hij van Sam de Jong een oude kweker gehad, waar hij nog verschillende jongen heeft gekweekt. Verder is er inbreng van Jan Polder (ook veel Steketee-duiven), Gerard van Tuijl, Leo Rompelaar en een goede duivin van Wout van de Hoek. Sinds ongeveer 10 jaar heeft Ben ook duiven van Bennie Homma. Hij heeft daar 3 goede duiven van. Tijdens zijn leven kweekte Ben veel samen met Leo Rompelaar. Tijdens Leo’s ziekte en na zijn overlijden zijn er extra duiven naar Ede gekomen van hem. Dit komt omdat Ben de duiven van hem tijdens zijn ziekte heeft verzorgd. De duifkampioen over 3 jaar in de Marathon Noord van enkele jaren terug is vernoemd naar Leo.

De eerste duiven van St. Vincent en Barcelona
Op St. Vincent had Ben ‘de 009’ van 2020 voorop. Deze duivin zat in sector 3 31e nationaal tegen 2.650 duiven. Bij de Marathon Noord was het de 14e duif.
Deze duivin won eerder in haar loopbaan drie hele mooie prijzen. Ze zat vorig jaar goed op Bordeaux en dit jaar op St. Vincent en Bergerac.
Zij is een kruising van Bens oude soort met een duivin van Gerrit van Vilsteren. Opvallend is het feit dat de opa van vaderskant dezelfde vader heeft als de Asduif die Ben een paar jaar terug had bij de Marathon Noord.
Op Barcelona had Ben ‘de 531’ van 2019 op kop. Deze duif zat 208e nationaal tegen 4.832 duiven. Bij Marathon Noord haalde hij de 25e prijs. Deze duif heeft nooit gemist. Van zowel vaders- als moederskant is het een kruising van het soort van Ben met het soort van Leo Rompelaar.

Gezellige melken
Ben is een fervent fietser. Sinds zijn (vroeg-) pensioen heeft hij daar extra tijd voor. Hij maakt tochten van vele tientallen kilometers. Vanuit Ede naar Millingen of Balgoy of Ewijk en naar het westen naar Woerden of Nederhorst ter Berg. Met onregelmatige regelmaat doet hij ook Veenendaal aan. Gewoon gezellig een duivenpraatje, een praatje over het leven en de lekkere eitjes van zijn zwager en zus komen dan mee naar het Kostverloren. Gewoon omdat Ben weet dat Jaco een eitje op brood of bij de nasi lekker vindt. Ik heb een tijdje twee leerlingen voor bijles in Ede gehad. Eentje aan het eind van de middag en eentje aan het begin van de avond. En dan even tussendoor bij Ben bijpraten over de duiven, een happie eten en Grada bakte met regelmaat heerlijke pannenkoeken voor haar kleindochter en voor Jaco. U, als lezer begrijpt, dat deze mensen in mijn hart zitten. Niet vanwege de pannenkoeken (ook lekker) maar vanwege de ongedwongen gezelligheid en het leuke praatje. Ik zeg niet dat ik net zo blij als de familie van Holland was met deze prestaties, maar wel heel blij … de gunfactor is in deze maximaal! Dit maakt duivensport leuk!
Ben is een trouwe bezoeker van de feestmiddag van de Marathon Noord. Hij gaat altijd met zijn zwager Aart Jochemsen en meestal gaan er nog wel een paar melkers uit de buurt mee.

… wordt vervolgd …