Al decennia lang topprestaties!

Al sinds een jaar stond de afspraak met Hugo om een reportage te maken over het runnen van zijn imposante kolonie. Op de één of andere manier was hier (van de schrijvers kant) nog niets van gekomen. Nu dan toch de koe bij de horens gepakt en proberen het “geheim van de Boomdijk” te ontrafelen!

Historie
Vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw staat de naam Batenburg al garant voor topprestaties op de grote fond. In die tijd stond de “Witbuik” aan de basis van de successen van vader en zoon Batenburg. Toen later Hugo met Anita v/d Merwe trouwde en naar hun huidige woning verhuisde ontstond de combinatie die nog steeds op de uitslag staat: Batenburg/v.d Merwe.
Hugo werd in 2012 professioneel duivenhouder en Anita helpt waar nodig. Het gehele jaar draait het hier om de duiven en er is geen stil seizoen. Vlieg, kweek en ook de verkoop nemen alle tijd in beslag.

Verzorging
Alle duiven worden iedere dag schoongemaakt. Hier op de hokken geen roosters of lopende banden, maar iedere dag krabben, wat een kruiwagen stront per dag oplevert! De duiven worden eind september/begin oktober gescheiden en komen ook niet meer los. De hoofdreden is de roofvogel. Deze vreet ieder jaar 10% van de vliegploeg op en dat is natuurlijk al veel te veel! Hugo heeft besloten om zijn humeur niet meer te laten bederven door deze beesten, maar het valt niet altijd mee als er in het voorjaar weer eens een kopvlieger in zijn klauwen beland. Eind februari gaan de duiven enkele keren per week naar buiten. De training is dan nog vrijwillig. Begin maart worden de duiven gekoppeld en mogen ze loos broeden. Het vliegseizoen staat dan weer voor de deur en op dubbel weduwschap worden de duiven ingevlogen. De duiven worden per hok gekoppeld naar hun eerste fondvlucht toe en de standen variëren van 10 dagen broeden tot jongen van 5 dagen. Hugo is er nog steeds niet uit wat nou eigenlijk de beste, ideale, stand is voor zijn duiven.  De duiven trainen één keer per dag. Alle oude duiven worden tegelijk tussen 07.00 uur en half 8 losgelaten en trainen dan een uur tot vijf kwartier. Als de duiven voor hun fondvlucht vaster op hun neststand komen te zitten en de training wat minder intensief is, worden de duiven opgepakt en bij Antwerpen gelost. Dit is ongeveer drie kwartier vliegen en dan zit de dagelijkse training er op. Ook kan het voorkomen dat de duiven zaterdag nog worden ingekorfd voor Quiévrain. Als de oude duiven binnen zijn mogen de jongen rondslenteren tot de avond en krijgen dan hun voer. De oude duiven krijgen wel twee keer per dag eten. Alle jongen zitten in één afdeling en iedere ronde wordt er gewoon bijgezet.

Voer en bijproducten
Het voer komt van de firma Beyers. Hugo vertrouwd volledig op de kwaliteit van deze firma en de samenstelling van hun mengelingen. In het vliegseizoen voert hij 50% premium super weduwschap en 50% vlieg. De laatste dagen voegt hij super energy aan de mengeling toe. Al het voer krijgen de duiven dus in een gezamenlijke voerbak op de vloer. Buiten het vliegseizoen krijgen de duiven ruimengeling en als de rui er voor het grootste gedeelte op zit, wordt hier tot 50% gerst aan toegevoegd. De kweekduiven krijgen de premium kweekmengeling. Het voordeel is volgens Hugo dat de mengeling kleine mais bevat en deze wordt door de duiven graag gegeten. Dit in tegenstelling tot de grotere mais die de kweekduiven vaak links laten liggen. Na de rui krijgen de kweekduiven ook ruimengeling en later de 50% toevoeging van gerst.
Twee keer per week krijgen alle duiven de Joost mix van Belgavet over het voer. Dit wordt plakkerig gemaakt met vlierbessensap van dezelfde firma. Van maandag t/m donderdag zit er Wonderpigeon in het water. Dit is een product dat de spijsvertering bevorderd, het herstelt de darmflora en ondersteund de stofwisseling. Natuurlijk krijgen de duiven altijd grit en voorafgaand aan een fondvlucht enkele pinda’s. Dit laatste met recht enkele, want Hugo voert ongeveer 10 kilo per seizoen en op zijn hokbestand is dit eigenlijk heel weinig! Ook worden alle duiven jaarlijks geënt tegen paramixo, pokken en paratyfus.

Manier van spelen
Hugo is goed voor zijn duiven, maar vergt veel van hen. Het zijn de internationale vluchten waarop zijn duiven meegaan.  De jonge duiven worden meteen na het oude duiven seizoen (lees: Perpignan) opgeleerd. In 2017 zijn ze via twee vluchten natour, een keer Noyon naar de laatste vlucht van de jonge duiven lijn vanuit Fontenay sur Eure geweest. Dit is 430 kilometer voor Klaaswaal. Een zeer progressieve opleiding dus, maar toch zijn de meeste van de 150 jongen gewoon thuisgekomen.
Het seizoen voor jaarlingen bestaat uit twee examens:  Agen en Narbonne. Voorafgaand aan deze examens worden de jaarlingen iedere week gespeeld inclusief een dagfondvlucht. Dit jaar was dit Blois en dat was zeker geen gemakkelijke editie, maar wel een prima ervaring.
Als twee jarige gaan de duiven naar Pau, St. Vincent en Perpignan. De oudere duiven doen Barcelona en Perpignan. De duiven zitten ook zo gekoppeld en worden per afdeling gespeeld.
Alleen voor Marseille moet er wat worden geschoven. De duiven worden niet verduisterd, maar wel bijgelicht. Per seizoen verhuizen er twee tot drie duiven naar de kweekafdelingen. De rest gaat weer de baan op.
De vliegduiven bezitten zeven afdelingen en de kweekduiven twee. Het hok is ongeveer 30 meter lang en drie meter diep. Voor het gehele hok staat een ren van ook drie meter diep. Een vleugel staat op het oosten en de andere op het zuiden. Op de vraag welke kant de beste is, antwoord Hugo: “de afdeling waar op dat moment de beste duiven zitten”. Geen enkel jaar worden even goede duiven gefokt. Als alles meezit fok je goede, maar het kunnen door wat voor reden ook geen kopvliegers worden in een andere jaargang. Ook voor het kweken moeten de daarvoor bestemde duiven in topvorm zijn!

… wordt vervolgd …