Het was een zaterdag met veel regen in de bovenste helft van het land. In de loop van zondagnacht werd het beter, metname aan de westkant van het land. Goed voor de duiven van sector 2. Zij hebben van het slechte weer minder last gehad, dan de duiven van sector 3 en 4 die op vrijdagmiddag zijn gelost. De duiven van sector 2 waren op zaterdagochtend (koffietijd) om kwart voor elf in Agen gelost. Met de wind erachter lagen nachtelijke aankomsten voor de hand. De winnaar is een duivenmelker pur sang. Uit dé plaats van de Nederlandse marine, Den Helder. Hij mocht deze week volop genieten van de roem van sector-winnaar van Bergerac. Een titel die eeuwig aan je blijft plakken. Prachtig!!!

 Sector 2 Agen
Aris Louwe uit Den Helder had de snelste duif van sector 2. Hij klokte om 4.07 zijn eerste duif op een afstand van 1.018 km. De snelheid is 1.436 mpm. 23 mpm sneller dan nummer twee Comb. Van Geel en zn uit Julianadorp. Henk Bos uit Purmerend was nummer 3 net voor zijn plaatsgenoot M. Kroon-Kout. G. Neijzing jr. uit Zaandam sluit de top 5. In het concours waren 2.874 duiven. Van de Dungen uit Alblasserdam had 3 prijzen van de 4 gezette duiven. Spiering uit Krimpen a/d IJssel had één duif mee en hij pakte de 26e prijs in sector 2. Gebr. Wagemans uit Achthuizen had ook 100% prijs met 4 duiven mee.

De winnende liefhebber
In Den Helder woont de winnaar van Agen sector 2, Aris Louwe. Deze 63-jarige melker werd niet zoals zodanig op teletekst vermeld, maar desalniettemin was hij toch de eigenaar van de winnende duif tegen 2.874 duiven. Aris is al vanaf zijn jeugd bezig met postduiven. In zijn jeugd was hij woonachtig op Huisduinen. Hij kwam daar als jonge jongen in aanraking met de duiven via zijn buurjongens Henk Blokker en Nico Pronk. De eerste duiven waren krijgertjes en opgevangen duiven, zoals waarschijnlijk bij de meeste jonge liefhebbers, die niet een vader, opa of ander familielid als voorbeeld hebben. Nu bijna een halve eeuw verder staan er in Den Helder ongeveer 13 meter aan hokken in de tuin. De afdelingen zijn als volgt verdeeld: twee hokken voor de weduwnaars, een jonge duivenhok, een nesthok, jongenhok voor de nalijn en een kweekhok.

De winnende duif
De winnares van Agen in sector 2 is een lichtkras duivin, 2013-1103215. Ze is ingemand op een jong van 2 dagen oud. Deze duivin is gekweekt uit de zus van de Barcelona-duivin (in 2006 – 5e internationaal) en de doffer is gekregen van Henk Blokker. Haar vorige overnachtvlucht was in 2016. Zij vloog toen Bergerac en won een 2van 1.176 duiven op deze Bergerac (5 augustus 2016) van Afdeling 6 Noord-Holland.

Stamopbouw, het hokbestand en het voorseizoen
Het huidige duivenbestand is gebaseerd op een kruising van een duif van de gebroeders Hagens met een duif van Henk Blokker waarin het soort van Jan Roelofs zit. In de hokken zitten sinds het begin van het seizoen 24 weduwnaars en 15 nestkoppels. Daarnaast is er ruimte voor 12 kweekkoppels. De duiven zijn dit jaar eind maart gekoppeld en toen hebben ze een koppel jongen grootgebracht. De duiven gaan in het voorseizoen enkele Vitesse-vluchten mee, als het weer goed is, als voorbereiding op de marathonvluchten.

Het Systeem
De duiven krijgen voer van het merk Mariman. In het seizoen is dat naast vlucht, gewoon de standaardmengeling. De duiven komen alleen bij de dierenarts voor de verplichte enting. De duiven krijgen voer en verder geen poespas. Slechts wat snoepzaad en de normale zaken als grit en vitamineralen.

Beleving
Aris heeft vanaf zijn 14e jaar zelf duiven. Na bijna 50 jaar duivenliefhebber te zijn leeft Aris nog steeds naar bepaalde vluchten toe. Aris speelt tegenwoordig het meest op de dagfond en de overnacht. Hij geeft de duiven die meegaan op deze vluchten extra veel aandacht. De extra aandacht bestaat onder andere uit het observeren van de duif, wat extra voeding zoals snoepzaadjes en dergelijke. De duivenliefhebber Henny Manshanden, die zelf enkele jaren geleden gestopt is met duivenhouden komt nu een paar keer per week bij Aris om de duiven te verzorgen. Aris vindt het mooie aan de duivensport om te laten zien dat je met beperkte middelen, zoals het vliegen op eenvoudige hokken en zonder allerlei dure aankopen je toch heel goede uitslagen kunt bereiken. Een prachtige motivatie!

Tot Slot
Het mooie van deze overwinning is dat de duif wederom gevallen is op hetzelfde hok waar al zoveel goede resultaten zijn behaald door de jaren heen. Diverse asduiven bij WHZB, de Barcelonaduif en de beste midfondduif van Nederland. En dat terwijl dit hok eigenlijk alleen gebruikt wordt voor de jongen van de natoer. De jonge duivinnen die in dit hok blijven, presteren een paar jaar later juist zo goed op dit hok. Een bijzonder feit wat veel over het hok zegt … de duiven verblijven er graag en komen er tot grootse prestaties. Aris nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning en voor je medewerking. En je onderschrijft mijn visie met een mooie overwinning … ook op een eenvoudige manier en zonder ‘dure’ (wél goede) duiven kun je tot goede resultaten komen. En dat geeft een hoop plezier. Succes de rest van dit nog prille seizoen.