Orange is een ochtendlossing voor de afdelingen 7 t/m 11. Het is een vlucht waar veel liefhebbers een haat/liefde mee hebben. Orange in de Rhône-vallei en daar kan het fiks ‘spoken’.  De wind kan eveneens lekker tegen zijn. Het is geen vlucht voor duiven die niet topfit zijn en niet uit het goede hout gesneden zijn. In de jaren dat Orange wordt gespeeld en ik er verhalen over schrijf of over kampioenen die op Orange mee doen, moet ik één ding zeggen: ‘Op Orange komen topduiven bovendrijven.’ Veel topduiven die later op Marseille, Perpignan en/of Barcelona gaan schitteren, hebben hun opleiding genoten op Orange. Dat maakt deze vlucht bijzonder. De snelste van deze editie had haar eindpunt in Leerdam … bij Arie en Anja Versluis. Hier hun verhaal en het verhaal van de winnende duif!

De winnende liefhebber
De winnaar: ‘Mijn naam is Arie Versluis. Ik ben 56 jaar en werk op de glasfabriek in Leerdam. Ik ben getrouwd met Anja … met wie ik samen de duiven doe. Ik heb van klein af aan al duiven. Vroeger heb ik combinatie gevlogen met mijn vader onder de naam  Comb. Versluis. Nu heb ik zelfstandig duiven met hulp van Anja. Mijn hok is 6,5 meter lang en 1,5 meter diep. Het bestaat uit 5 afdelingen. In 2 afdelingen zitten broedhokken en in de andere 3 schappen. De weduwnaars, weduwduivinnen en de jongen duiven vliegen vanaf de schappen. De nestduiven natuurlijk vanuit de broedhokken. Het merendeel van onze duiven bestaat uit het soort van Koos Steenbeek uit De Bilt. Daarnaast hebben ze nog wat van zichzelf. Verder hebben ze duiven van Corné Keynemans uit Leerdam en van Harry Brakelé uit Maarssen.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2015. Ze is ingekorfd op 10 dagen broeden. Haar afstamming komt voor 75% uit duiven van Comb. Steenbeek en zn uit De Bilt. Dit omvat het soort van de Brive, het Blokje en de Leo (van Koos zelf). Op Periqueux vloog ze een 148e NPO. Ze zat toen niet gekoppeld. De winnende duif heeft in het voorjaar een nestje grootgebracht.

Het seizoen
We zijn gestart met 15 koppels oude duiven en een aantal jaarlingen. Echte kweekkoppels hebben ze nog niet. Anja en Arie: ‘De kwekers die we hebben zijn nu nog gewoon gekoppeld aan de vliegduiven. We zijn wel bezig een kweekhok bij elkaar te krijgen. Een aantal duiven van Koos (waaronder de vader van de winnende duivin) … horen daarbij en we hebben nu ook duiven van Piet van Straten uit Vianen gekocht. En we zijn nog met een ander bezig. Zo proberen we het kweekhok op te bouwen. Omdat we vorig kweekseizoen paratyfus onder de duiven hebben gehad, hebben we dit jaar pas in maart gekoppeld. Dit omdat we de duiven van de winter eerst 2 keer hebben geënt. Vanaf het begin van het vliegseizoen worden de duiven elke week ingekorfd … wel met 1 nacht mand. En in het weekend voor een fondvlucht brengt Anja de duiven zelf een stukje weg. We gebruiken voer van de Patagoon uit Herwijnen en van Beyers (all in one van koopman). Als ze na het trainen binnen komen krijgen ze een mengeling van Tovo snoepzaad P40 korrels en pinda s. Daarnaast gebruiken we producten van Bony Pharma o.a SGR, BMT en basiskern. De duiven krijgen Knoflook en Usneagano in het water. Een keer of twee per jaar gaan we naar Peter Boskamp in Beek (Limburg) om de duiven te laten controleren. Daarnaast gaan we tijdens het vliegseizoen naar dr. Van der Sluis in Kockengen om de mest te laten controleren en keeluitstrijkjes te maken. We zijn erg voor de nartuurlijke aanpak, maar als er bij de dierenarts geel  of iets dergelijks wordt geconstateerd krijgen ze daar natuurlijk iets voor.

De Beleving
Arie: ‘Ik doe samen met Anja de duiven. Omdat ik COPD heb, maakt zij de hokken tweemaal per dag schoon. Dat doet ze gelukkig met veel plezier. De duiven worden ook nog eens aardig mak gemaakt door haar. Het omgaan met de duiven en de kunst dat die beestjes naar huis komen met zoveel km onder hun vleugels is toch prachtig. We zitten altijd samen de duiven op te wachten. Deze keer met Orange ging Anja even naar boven om de was opvouwen en toen precies landde de duivin op de klep. Ik riep naar boven: ‘We hebben er één! Dat geloofde niet … ze dacht dat ik haar voor de gek hield. Ze zei: ‘Het is zeker de laatste jongen duif die we nog moesten krijgen.’ Het was haar wel en wat een vroege duif ook nog.’

Tot Slot
Arie en Anja, ik wil jullie vanachter de laptop nogmaals feliciteren met deze prachtige overwinning. Bedankt voor jullie verhaal en namens Koos en zijn gezin bedankt voor de taart, die jullie als waardering hebben gegeven … voor zijn goede duiven en Koos’ raad als jullie die nodig hebben. Het laatste woord is aan jullie: ‘Ik denk dat we zo alles wel gezegd hebben. We hopen dat we nog jaren de sport kunnen beoefenen en dat we met zijn allen er nog een hoop plezier aan kunnen beleven. De vriendelijke sportgroeten van Arie en Anja Versluis.