Hoe verzorgen gerenommeerde duivenliefhebbers hun duiven tijdens de ruiperiode. Namens Het Marathonduivenjournaal heb ik enkele liefhebbers een vragenlijst voorgehouden om te kijken wat hun visie is. Uit ervaring weet ik dat de meeste liefhebbers het simpel houden en dat is over het algemeen ook goed, maar meestal hebben liefhebbers ook weleens goede tip, die we zelf over het hoofd hebben gezien. Dit keer is het de beurt aan één van de toppers van de middaglossing het afgelopen seizoen 2023, Anton van Oort uit Geffen. Hij won in de grootste sector 1 twee nationale vluchten en wel van Bordeaux en Tarbes. Hoe pakt hij het aan in de ruiperiode? …
Wanneer worden de duiven op schapjes gezet en heeft dat invloed op de rui? Wanneer worden de duiven gescheiden en heeft dat invloed op de rui? Anton: ‘Bij mij worden ze niet gescheiden en apart op schapjes gezet. De bakken gaan eind oktober, begin november op half en vanaf dan wordt er enkel eenmaal per dag gevoerd. In de natuur blijven de koppels toch ook bij elkaar? Waarom zouden wij onze duiven dan gaan plagen door ze uit elkaar te halen? Dit geeft alleen maar stress en onrust en een hoop werk en waarom?’
Hoe vaak geeft u de duiven een bad in de rui periode? Anton: ‘Het bad staat dagelijks buiten gedurende de hele herfst en winter. Als ze zin en behoefte hebben kunnen ze baden. Ik heb ook nog een plat dak waar water op staat als het geregend heeft en ik zie ze nu juist wanneer het regent dat ze er voor kiezen om uren op het dak gaan zitten baden en in hun veren pikken … natuurlijk gedrag denk ik.’
Wat doe je in het badwater? Anton: ‘Ik doe niets in het badwater. De vastzittende kwekers krijgen een bad met daarin badzout zolang het potje niet leeg is.’
Wat is de motivatie van deze aanpak? Anton: ‘Mijn motivatie om het op deze manier aan te pakken is om te bewijzen dat wij in onze hobby het veel te moeilijk maken, omdat wij als mensen denken dat we de natuur naar onze hand kunnen zetten en dat is niet zo. Geloof me: vanuit de commerciële wereld wordt ons van alles aangepraat en aangereikt om tot betere prestaties met onze duiven te komen en ik kan je uit ervaring vertellen: dit is bullshit en marketing.
Begin met goede duiven, heb geduld, houd ze op een 100% natuurlijke manier gezond en laat de duif een postduif zijn. Ga niet zitten klooien met onnatuurlijke winterkweek, onnatuurlijke ruiprocessen, onnatuurlijk verduisteren, onnatuurlijk bijlichten, onnatuurlijke papieren tijgers als zogenaamde kwekers, waarbij de 1e en 2e generatie nooit de buitenlucht heeft gezien en geroken en laat staan dat ze een reismand van binnen hebben gezien.
Kweek je duiven in de tijd dat de natuur dit aangeeft. Dus als de dagen langer worden en de temperatuur stijgt. Ring alleen jongen die groeien als kool zonder spuiters en waarvan de ouders vitaal en fel zijn. Houd geen jongen door die als 6 weekse een colli uitbraak met medicijnen hebben overleefd en blijf net als in de echte natuur bikkelhard qua gezondheid en selectie. Slechts weinige zijn echt super en met dat kleine percentage overblijvers moet je doorgaan indien ze gezond blijven.
Als je dit systeem een paar jaar vol blijft houden, heb je geen rui bevorderaars meer nodig. Ook de preventieve kuren kunnen bij de farmacie bedrijven op de plank blijven liggen.
Goeie gezonde duiven die de kans hebben gehad om uit te groeien zonder dat wij, ‘duivencoaches’ ze hebben verpest, door ze in een uitgedacht systeem te drukken met de nodige medicatie natuurlijk en ze zodoende hun hele verdere leven moeten ondersteunen met van alles en nog wat.
Laat de duif zelf aangeven hoever dat hij of zij is. Verwacht niet dat het allemaal goede zijn! Ook niet met de hele poespas die men, ons liefhebbers, aan wil praten. Het is eigenlijk heel simpel, maar dat levert de commercie geen geld op helaas’
Enorm mooi geschreven en geformuleerd. Ik denk dat veel liefhebbers zich hierin kunnen vinden … zeker de liefhebbers die boven gemiddeld presteren, kunnen zich in grote lijnen in dit verhaal vinden. Al zijn er altijd goed spelende liefhebbers die het in detail net even anders doen. Kortom voor iedereen valt aan dit stuk wel wat te leren. Anton … enorm bedankt!
Recente reacties