Barcelona heeft voor iedere liefhebber van de marathonduivensport, de liefhebbers van de Internationale (lees ZLU-)vluchten in het bijzonder, een bijzondere klank. Er zijn onder ons liefhebbers die bij het horen van het woord Barcelona spontaan het nummer van Freddy Mercury en Montserrat Caballé gaan zingen. Vooral als er een goede prijs met de duiven is behaald op deze Koningsvlucht. De editie van 2022 kent veel liefhebbers uit de regio van de Fondunie 2000 in de nationale Top 10. Ondanks het feit dat het niet tot de makkelijkste vlucht kan worden gerekend. De beste van deze Fondunie 2000-deelnemers is Albert Poulisse uit Kerkdriel. Van alle zes de top 10-duiven had hij de snelste.

Het seizoen (2)
In de voorbereiding geef ik de duiven gerst, gerst en nog eens gerst. Vanaf kerst tot aan de koppeling eind april. In de winter moeten ze afzien, net als in de natuur. Dat denk ik dan tenminste. Andere doen het anders en vliegen ook hard of nog veel harder.
De duiven hebben vanaf het begin van het seizoen alleen trainingsvluchten gehad. Ingemand in de eigen club met Brabant 2000 en ze zijn in Hank vier maal ingemand op 400 km. Verder heb ik weleens ingemand in Rosmalen met afdeling 3 Oost Brabant. Alles bij elkaar hebben de vliegers zo’n 2.500 invliegkilometers gehad. En dan ga ik ook nog samen met mijn maatje Jeroen van Heumen elk weekend voor de vlucht naar Maastricht. Als je er zelf niks voor doet, doen je duiven niks voor jou.
Al het voer komt van de Patagoon. Dat is al jaren zo. Jan de Werd kan dan soms wat hard roepen maar hij heeft een hart van goud en sponsort iedereen. Mijn activiteiten in ieder geval altijd en dat mag ook wel eens gezegd worden. Gewoon kwaliteitsvoer, vlieg speciaal meng ik met wat energie en zoontjes. Goede duiven is het belangrijkste … en oja, ik geef ze ook heel veel vitamine A.

De Beleving
Albert gaat verder over zijn hobby: ‘Ik beleef de sport zeer intens. Ik heb na mijn pensionering alle tijd en zit in allerlei besturen. Ik organiseer van alles op de club samen met de andere bestuursleden en de hulpvaardige leden. We hebben een hele leuke vereniging met een 60 tal leden. Mijn vrouw zegt weleens dat ik nog eens een snavel krijg. Deze winter heeft Gerard Koopman beloofd bij ons in het forum te gaan zitten. Dan weten de leden dat vast.
De familie heeft niks met duiven. Alleen mijn vrouw, die samen met Corrie de bar in de club bestiert. Ze heeft na 40 jaar eindelijk ook interesse in de duivensport gekregen. Ik zie heel langzaam ook bij haar het begin van een heel klein snaveltje.
Verder heb ik zeker veel plezier met vele duivenmaten. Teveel om op te noemen maar de meest speciale zijn de mensen uit de app groepen Gerard en Raymon Schalkwijk en Jurrian van Amerongen. En natuurlijk mijn vrienden Jan Doppenberg en Jeroen van Heumen. Verder vele andere op de club en in den lande waarvan reeds enkele genoemd heb. Wij maken plezier, ruilen en kweken samen. Vooral schik maken is belangrijk in het leven.

Tot Slot
Wat ik heel jammer vind, is dat de NPO en de ZLU niet tot enige samenwerking in staat blijken te zijn. Stijfkoppen zijn het van twee kanten. Anders kwamen ze wel tot elkaar om mooie grote concoursen te organiseren. Nu komt de NPO met Ruffec ochtendlossing, voor hier een pittig dagfondvlucht. Dat kan toch wel anders. En dan wordt de uitslag sectoraal, niet eens uitgelicht. Heb jij ergens kunnen lezen dat ik 3 ,5 en 10 speel van de Sector (als je Het Marathonduivenjournaal lees wel, red.). Ja, nou ben ik dat toevallig, maar dat is toch belachelijk als men van tevoren toetert over een nationale sector vlucht. Sorry hoor! Zo die frustratie is er uit. Ga nou eens samenwerken met elkaar en luister naar de liefhebbers.
Albert, bedankt voor je info en de samenwerking zodat dit stukje tot stand kan komen. Nogmaals gefeliciteerd met je goede resultaat op Barcelona en de overwinning in de Fondunie 2000 (en de 2e nationaal). Ik wens je nog veel succes in de 2e helft van het marathonduivenseizoen!