De laatste wedvlucht van de Internationale kalender van onze mooie marathonsport is al jaren gereserveerd voor de vlucht vanuit Perpignan. Was het vorig jaar nog een relatief vlotte vlucht met aankomsten op de lossingsdag, dit jaar was het weer een vlucht voor ‘de hangers’. Een taaie vlucht met een goed verloop, waar de sterkste duiven van dat moment zich konden laten zien. Opvallend waren de prestaties van Barenburg-van de Merwe en Ad Fortuin. Zij hadden hun duiven in een geweldige vorm en domineerden ‘het eerste blad’ van de uitslag. Zoals u als trouwe lezer weet is niet alleen de vorm bepalend … de mannen beschikken over geweldige duiven. Dit artikel gaat over de overwinning en de mooie uitslag van Ad … veel leesplezier!

De winnende liefhebber
De overwinning van Perpignan wordt opgestreken door de 61-jarige Ad Fortuin uit Strijen. Ad is in het dagelijks leven projektleider in de gebouwautomatisering. Hij won in 2018 al Nationaal Agen ZLU en een jaar later Internationaal St. Vincent. Met Perpignan pakt hij zijn derde prachtige overwinning.
Ad: ‘Ik kwam in contact met de duivensport door een liefhebber, die op de lagere school kwam vertellen over zijn hobby. Tot 2012 heb ik het programma gespeeld met duiven van Piet van de Merwe. Toen ik overging naar de marathonvluchten ben ik verder gegaan met duiven van mijn vriend Hugo Batenburg.
De duiven bevolken een hok van 15 meter hok. Hierin zitten 6 afdelingen. Ieder jaargang heeft zijn eigen afdeling. Hierin blijven ze tot het einde van hun vliegcarrière.’

De winnende duif
De winnende duif is een nestdoffer. Hij won twee weken eerder de 84e nationaal Marseille. Zijn duivin was de enige duif die op deze vlucht achterbleef. Drie dagen voor inkorving had hij een nieuwe duivin gevonden. Dat gaf hem nog een extra prikkel om na zijn topprestatie op Marseille Perpignan te winnen. Meestal speelt Ad zijn duiven op eieren.
De vader van de Perpignan-winnaar is ‘Mats’. Hij is een zoon van ‘Willeke’,  de 1e Internationaal St. Vincent van een paar jaar terug. De moeder van de Perpignan-winnaar komt uit de twee Internationale winnaars van Pieter Woord en Louw van den Berg uit Urk. Zij wordt ‘Miss Urk’ genoemd en haar ouder wonnen de 1e Internationaal Pau 2018 (‘Power Boy’) en de 1e Internationaal Perpignan 2017 (‘Leontien’).
De Perpignan-winnaar won naast de 84e nationaal Marseille een 734e nationaal Narbonne tegen 8.188 duiven als jaarling.

Het seizoen
Ad start het seizoen met 100 vliegduiven. Op een enkele na zijn dat rechtstreekse duiven van Batenburg-van de Merwe. Er zitten 5 kweekkoppels bij Ad en de andere jonge duiven worden op de hokken bij Hugo Batenburg geboren.
Half februari worden de oude vliegduiven gekoppeld en de jaarlingen zijn een maand later aan de beurt. De winnende duif heeft in deze periode een jong groot gebracht. Vanaf het begin worden de duiven wekelijks gespeeld in Afdeling 5 Zuid Holland … tot aan 10 dagen voor Pau.

… wordt vervolgd …