Dit is al weer het derde en laatste deel van de reportage over Ad van Heijst uit Wijchen. In het tweede deel lazen we over de stamopbouw van de duiven van Ad van Heijst. Verder lazen we over de twee toppers van 2016. Ik heb veel leuke reacties over de eerste twee delen van de reportage van Ad mogen ontvangen. Wat de lezers opviel was de relaxte manier van duiven houden die Ad zichzelf heeft aangeleerd de laatste jaren. Het moet niet meer bij Ad … het mag. Verder kwam de bewondering naar voren voor zijn sterke stam die bij veel andere liefhebbers ook successen heeft gebracht. In dit laatste deel kunt u onder andere lezen over de verzorging tijdens voorbereiding en de loop van het seizoen.

De opbouw van het seizoen en de verzorging
Ad Koppelt de duiven in maart. De meeste duiven brengen één of twee jongen groot. In het begin van het seizoen worden de duiven op hun eerste nestje ingespeeld. Vervolgens wordt er een periode op weduwschap gespeeld. Tijdens de laatste vluchten zitten de duiven weer bij elkaar op het nest. Alle neststanden zijn goed, behalve aangepikte eieren, vindt Ad. Onze topper speelt alle NPO-vluchten behalve Orange (dit ligt in een rothoek en is niet nationaal). Verder worden er drie Ochtendlossingen van de ZLU gespeeld, die tellen voor het ochtendlossingskampioenschap van de Marathon Noord.
De duiven krijgen genoeg voer, maar geen volle bak (vanwege muizen). Het merk voer is meestal Mariman. Maar Ad vindt dit niet belangrijk. Het voer wordt aangevuld met P40 en emmers allerhande van Patagoon. In het voorseizoen van 2017 en in de winter ervoor waren de duiven niet in orde. Ze hebben toen drie verschillende paratyphus-kuren gehad. Daarnaast nog een geelkuur, wormkuur en een orni-kuur. ‘Allemaal  door pure paniek’, vertelt Ad, ‘Ik wilde de duiven weer gezond hebben voor het vliegseizoen.’ In het vliegseizoen liep het nog niet lekker. Paar weken voor St. Vincent kwamen de duiven superslecht. Toen heeft onze man uit Wijchen de oude dierenarts Wim Verstraten gebeld. Hij adviseerde om bythrill te geven, omdat hij het ook niet wist. Dat deed Ad nadat hij St. Vincent had ingemand. Dus die duiven gaf hij het niet. Hij speelde de 5e nationaal. Gerard Joling zou zeggen: ‘Het is om te gieren!’ Later gingen de gekuurde duiven ook goed vliegen. Ad met een glimlach: ‘Eigenlijk geloof ik erin om de duiven zo natuurlijk mogelijk, maar als ik in paniek raak, krijgen ze van alles!’

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen?Ad: ‘Veel lol gehad. Ze kwamen veel beter dan verwacht. Veel plezier van de St. Vincent-duif gehad, daarna 111e nationaal Dax en toen op Bergerac schrikken, hij miste, maar in de avond was hij gelukkig toch thuis. We hebben een leuke club, beste club van Nederland geworden en we gunnen elkaar wat.’ Wat zijn de plannen voor 2018? Mr. Teletekst: ‘Vooral veel plezier. Ik heb best wat verwachtingen van 6 duiven (doffers) die het goed gedaan hebben. De vraag is: Wat doen ze in 2018? Ben vooral benieuwd naar hen en of er verder nieuwe toppertjes op gaan staan. De laatste drie jaar elk jaar tweemaal op teletekst. Wie weet … lukt het in 2018 weer op één of twee keer bij de eerste 10 nationaal te spelen. Dat is het leuke van duivensport: Komen de verwachtingen uit en komen er verrassingen bij of misschien wel niet … je weet het nooit. En dat allemaal het liefst zonder kuren.’ Theo Schmitjes beaamt dat: ‘Ja sowieso zonder kuren … scheelt een hoop paniek, Ad!’ Ad is verder benieuwd naar zijn laatjes van 2015. Zij gaan in 2018 voor het eerst mee. Zij zijn in 2017 alleen goed opgeleerd.

3e nationaal Bergerac 2017

De toppers van 2017
De eerste topper van 2017 is al een keer genoemd en is de 5e nationaal St. Vincent. Deze doffer vloog op zijn eerste vlucht als jaarling niet naar Wijchen, maar naar Giesbeek. Op 22 april werd hij daar losgelaten om vervolgens toch naar Wijchen te vliegen. Een jaar later had hij het vizier op scherp en won hij naast de 5e nationaal St. Vincent, de 111e nationaal Dax. Op Bergerac ging het hem te snel en miste hij, maar was hij in de avond gelukkig wel thuis. De vader van deze doffer komt uit Veenendaal, bij Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen vandaan. De vader van deze doffer komt uit Jo, de eerste nationaal Mont de Marsan. Deze doffer was ook de vader van de 2e duifkampioen over 3 jaar bij de Marathon Noord. De moeder van de vader is ingeteeld (zoon x moeder) naar de Bonte 160. Zij won de 6e nationaal St. Vincent bij de mannen uit Veenendaal. De moeder van de 5e nationaal St. Vincent komt van Cees van Oers. Zij is ook de moeder van de 5e nationaal Perigueux 2016. Ze is deels van het eigen soort van Cees en het andere deel van het soort van Jan Ernest. In dit filmpje vertelt Ad meer over deze doffer en het schapje waar hij vanuit vloog.
De tweede topper van 2017 won de 3e nationaal Bergerac. Dit is een duivin. Ze kwam met een rotgang naar huis en werd geklokt om 22.39 uur. Ze wordt De Rakket genoemd. Ze komt uit een Van der Wegen-doffer via Martin van Zon. De moeder heeft ook veel Van der Wegen-bloed in zich. Dit keer kwam het bloed van deze geweldige stam via Gerard Griffioen naar Wijchen. De ouders van deze moeder verdienden beiden tweemaal een vermelding op Teletekst. De vader (White Wing) is verder ook nog vader van twee duivinnen die samen drie maal op teletekst stonden.

Tot Slot
Ad, hoe beleeft je de duivensport? Ad: ‘Echt als hobby!’ Is Karin betrokken bij je hobby? Ad: ‘Karin is mijn trouwste supporter.’ Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Zo ja, wie? Ad: ‘Ja, Theo Schmitjes en Hans Hansen. We hebben verder een hele leuke vereniging.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Ad: ‘Gezellig kletsen met vrienden over de duiven. Zoals tijdens de voorbereiding van dit verslag.’ Wat kan er beter in de duivensport? Ad: ‘Hoeveel tijd heb je, Jaco. Laten we het kort houden: Goed luisteren naar elkaar en respect … dan kom je ergens. Er wordt te veel geluisterd naar de schreeuwers en negatievelingen in onze sport. De liefhebbers die realistisch denken worden te weinig gehoord.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Ad met een brede glimlach: ‘De duivinnen die ik je straks mee wil geven!’
Ad, maar ook Theo, heel hartelijk bedankt voor de gezellige middag en Ad bedankt voor de medewerking aan dit leuke drieluik. Veel succes in het komende vliegseizoen. Theo ook!