Vorige week heeft u een (hernieuwde) kennismaking met Ad van Heijst kunnen maken. Deze topper, die al furore maakte in de jaren ’90 van de vorige eeuw, laat de laatste 3 jaar zien nog steeds tot de absolute top te behoren. Naast een goed hok met duiven bezit Ad een gezonde nuchterheid. Geen flauwekul … goede gezonde duiven is genoeg om goed te presteren. Plezier en gezelligheid zijn de drijfveren. Toen hij bij zichzelf merkte dat een 11e nationaal teleurstelling teweeg bracht, trapte hij op de rem en verkocht zijn vliegploeg. Dit was bedoeld om vooral zijn hoofd op duivengebied te resetten. Het plezier moest terug en het ‘heilige moeten’ moest uit zijn systeem. Dit is gelukt! Vandaag leest u onder andere over de stamopbouw. Veel leesplezier.

Stamopbouw
Ads duivenstam is opgebouwd met duiven van Gertjan Knoop, Cees van Heijst uit Bergen op Zoom en ‘het oude ras’. Dit zijn duiven vanuit de tijd dat Ad duiven had bij het ouderlijk huis. Zijn absolute topper was ‘de Biemans’. Uit deze doffer zijn precies 100 jongen gekweekt en daar zat geen slechte bij … ze konden allemaal prijsvliegen. Tussen die 100 directe nazaten zaten eveneens absolute toppers. Ad: ‘Ik raakte er nauwelijks iets van kwijt.’ Begin jaren ’90 werd er onder andere met kinderen van ‘de Biemans’op de Tunnelweg in Wijchen vijf maal achtereen op teletekst gespeeld. Het systeem was eenvoudig … totaal weduwschap … én spelen spelen spelen. Er werden uitslagen neergezet en topnoteringen met deze stam: onder meer de 1e nationaal Dax (vader), 4e nationaal Bergerac en 1e nationaal Ruffec (zelfde duif), 2e nationaal St. Vincent, 8e nationaal Dax (2 maal), 8e nationaal Ruffec, 9e nationaal Tarbes, 24e nationaal Dax, 22e nationaal Bergerac, 25e nationaal St. Vincent, 19e nationaal Bergerac en 11e nationaal Bergerac. Uit al deze duiven is een stam duiven ontstaan waar veel hokken groot mee geworden: Theo Schmitjes, Pieter Guelen, André en Jeroen Driessen, Jeroen van Heumen, Sjaak van de Velden (Breskens), Stef en zijn vader Schouwink. Ad: ‘Ik heb een keer duiven van de familie Schouwink teruggehad en die hebben hier ook weer goed gedaan.’ En verder: ‘Ik heb ook eens een heel mooi lijntje gehad. De 437 van Gertjan Knoop tegen de 637 van Cees van Heijst. Uit dit koppel kwam de Montlucon. Daar kwam de Bergerac-Ruffec duif (resp.e nationaal en 1e nationaal) uit en de 2e nationaal St. Vincent. De andere goede lijn was dus de lijn uit de Biemans. Een kleinzoon van de Biemans, ‘de 483’, gaf vijf verschillende teletekstduiven. Toen heb ik deze twee lijnen tegen elkaar gezet. Toen ontstond ‘de Never-comeback lijn’. Deze duiven waren vroeg of kwamen nooit meer terug.’ Naast deze oude bewezen lijnen over vele generaties, doen de laatste jaren de volgende andere duiven het goed bij Ad: Een goede duif van Cees van Oers (moeder van twee teletekst-duiven) en goede duiven Jan Ernest. Een koppel die het op het moment goed doet is een doffer van Jan Ernest (Dokus x dtr Tex) met een duivin uit zoon Biemans met het eigen soort van thuis. Ad: ‘Mijn ambitie voor de komende jaren is om de oude lijnen terug te kweken.

Hokken met ren ervoor

De hokken en de duiven
In de ruime tuin van Ad en Karin staan zo’n 20 meter duivenhokken, daarbij staat een hokje met maximaal acht kweekkoppels. Eén koppel is een echt kweekkoppel met meerdere goede nazaten. Uit de andere koppels is weleens een knappe duif gekomen, maar mag van Ad niet de ere-titel Kweekkoppel dragen. De meeste hokken missen al zo’n kweekkoppel. Die moeten het hebben van een paar koppels waar heel af en toe een knappe duif uit komt. In de hokken zitten zo’n 110 duiven voor de vluchten. Er gaan maximaal 90 duiven in de auto, dus blijven er telkens wat thuis. Enkele jaren ervoor had Ad wat meer duiven, dus werden bepaalde groepen bewust niet gespeeld. Ad: ‘Begin 2017 had ik doffers van drie jaar oud, die nog nooit gespeeld waren. Alleen wat korte vluchten. In 2017 waren van de die doffers duiven die twee prijzen hebben gewonnen. Ad: ‘Vroeger dacht ik dat het wist, kijk maar naar het verhaal pa met de wisselende koppels in het vorige deel. Nu hebben de meeste duiven een goede achtergrond en dan zoeken de duiven het maar uit. De jongen die er dan liggen, kies ik wat van uit en de rest gaat naar vrienden en bonnen.’

De toppers van 2016
In 2015 speelde Ad twee keer op teletekst. Dit herhaalde hij in 2016. Het begon met de 5e nationaal Perigueux en daarna volgde, later in het seizoen, nog de 9e nationaal Cahors. De duivin die de 5e nationaal Perigueux won komt uit een rechtstreekse zoon van Miss Dax. Deze duivin won in 1996 de 1e nationaal Dax bij vader Kees. Zij is een kleinkind van ‘De Biemans’ De zoon van Miss Dax stamt van vaderskant af van het oude soort waar Ad en Kees mee zijn gestart op de marathonvluchten. De moeder van de 5e nationaal Perigueux komt van Cees van Oers. Zij heet het teletekstmoedertje, omdat ze ook de moeder is van de 5e nationaal St. Vincent van 2017. Deze duivin is voor zo’n 50% van het soort van Jan Ernest en verder van het eigen Van Oers-soort. De tweede teletekst-winnaar won zoals gezegd de 9e nationaal Cahors  (zie foto). Deze duivin komt uit het goede kweekkoppel van Ad. De vader komt van Jan Ernest en komt uit Dokus (Duifkampioen 2008) en dochter Tex (8e nationaal Bergerac en 5e nationaal Tarbes). De moeder komt uit Zoon Biemans met de Duifkampioen van 2006.

… wordt vervolgd …