In twee jaar twee nationale vluchten is geweldig !!! Zeker als je de tweede ook nog eens Internationaal de sterkste bent. Dat mocht Ad Fortuin uit Strijen mee maken. Na vorig jaar Nationaal Agen bij de jaarlingen won hij een kleine twee weken terug Internationaal St. Vincent. Dat is toch prachtig om te winnen als duivenliefhebber. Ad Fortuin heeft zijn naam inmiddels stevig gevestigd in de marathonduivenwereld … een liefhebber om rekening mee te houden.

St. Vincent ZLU
Deze internationale vlucht werd op zaterdagmorgen gelost om 7.15 uur. De eerste duif in Nederland en de snelste Internationaal viel bij Ad Fortuin in Strijen. Hij klokte zondagmorgen om 5.27 uur op een afstand van 999 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.051 mpm. 11 mpm minder snel was de eerste duif van Jos Habets uit Heerlen. Hij werd een goede nummer twee. Het brons ging naar Comb. Janssens-Hausoul uit Epen. De Top 10:
1. Ad Fortuin, Strijen
2. Jos Habets, Heerlen
3. Comb. Janssens-Hausoul, Epen
4. Carlo Dominicus, Goes
5. Jeroen van Heumen, Oss
6. Nico van den Hurk, Oss
7. Harry de Jong, Nieuw-Vossemeer
8. R. van der Velden, Kaatsheuvel
9. Comb. Caubergh, Maastricht
10. Henk Verheij, Hendrik Ido Ambacht
Jos Habets had 4 duiven mee en 3 prijzen. Zijn tweede duif won de 26e prijs. Carlo Dominicus had 7 duiven mee en 6 prijzen. Zijn tweede en derde duif wonnen de 13e en 45e prijs. Harry de Jong had 6 duiven mee en 5 prijzen. Zijn tweede duif won de 94e prijs. B. Liplijn uit Spui had 2 duiven mee en 2 prijzen. Hij is terug te vinden op de plaatsen 16 en 286. Paulssen en zn uit Roosteren hadden 5 duiven mee en 5 prijzen, 100% !!! Hun eerste 2 duiven wonnen de 23e en 96e prijs. Saarloos en zn hadden een mooie serie met 9 van de 14. Ze startten met de prijzen 24, 29, 41 en 63. S. de Vos uit ’s-Heerenhoek had 9 duiven mee en 7 prijzen. Op de plaatsen 28 en 93 zitten zijn eerste twee duiven. Albert Poulisse uit Kerkdriel had 4 duiven mee en 3 prijzen. Op plaats 31 zit zijn eerste duif. Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal hadden 1 duif mee. Deze won de 43e nationaal tegen 2.692 duiven.

De winnende liefhebber
Ad Fortuin is de gelukkige winnaar van deze Internationale vlucht. Hij is in het dagelijks leven projectleider in de Gebouwadministratie. De start van de duivensport voor Ad is bijzonder. Ad: ‘Op lagere school ging de hele klas (10 jongens) postduiven houden … ik was toen 9 jaar. Ik heb jaren programma gevlogen met duiven van o.a.  Piet van der Merwe en Marijke Vink (rassen Koopman, Klak en Tournier). Vanaf 2010 ben ik overgeschakeld naar uitsluitend zware fond met voorkeur voor de ZLU-vluchten. Op het moment heb ik twee hokken … in totaal 15 meter groot, verdeeld in 6 afdelingen. De duiven worden gespeend in een afdeling en blijven daar dan heel hun leven. De huidige stam is bijna helemaal gebaseerd op duiven van Batenburg-van der Merwe.’

De winnende duif
De winnende duivin van Internationaal St. Vincent is een duif waar Ad veel vertrouwen in had. Ze ging als eerst getekende de mand in. Als jaarling won zij twee normale prijsjes op Agen en Narbonne. Dit jaar werden de normale prijsjes bijzonder (‘abnormaal’) goed. Op de eerste ZLU-vlucht van het jaar, Pau, won zij de 67e Nationaal Pau en drie weken later de 1e Internationaal St. Vincent. Zij werd ingemand op een week broeden.
Deze duivin is geboren bij Batenburg-van der Merwe, uit samen kweek met Etienne Meirlaen.

Het seizoen
Dit jaar is het vliegseizoen gestart met 100 vliegduiven. Daarnaast heeft Ad maar twee kweekkoppels.
Half februari is er begonnen met kweken. Dit om aan de grote vraag naar bonnen te kunnen voldoen. Hier heeft Ad een aantal koppels voor gezet. Van de 16 jonkies zijn er 13 opgehaald. Echter de twee jongen van de latere Internationale winnares van St. Vincent bleven over. Heel apart! Ad: ‘Misschien vonden de bonnenkopers de jonkies te klein … ik weet het niet!’
De duiven zijn vanaf het begin ingespeeld tot 10 dagen voor de eerste marathonvlucht. De duiven krijgen voer van Beyers. In het seizoen zijn dat de mengelingen Vlucht Cribbs en Super Weduwschap. De laatste dagen krijgen de duiven energy mix. Als aanvulling krijgen de duiven Wonderpigeon en Optima (soort vitaminepoeder) en bij thuiskomst eiwitpoeder. Eerder in het voorseizoen krijgen de duiven op broeden een geelkuur. Op de inkorfdag krijgen de duiven die meegaan een geelpil. Als de duiven gecontroleerd worden en als er dan iets gevonden is, krijgen ze ook wat nodig is. Wat tegen de koppen krijgen ze eventueel op het gevoel. De geelcontrole doe ik zelf en de mest lever ik in bij Dr. Marien. Dit gebeurt niet regelmatig, maar wel vlak voor het seizoen. Deze manier van begeleiden prefereert Ad boven het veel gebruiken van natuurproducten.

De Beleving
Ad is een fanatieke duivenliefhebber, die heerlijk kan genieten van zijn duiven. Vroeger had hij nog weleens hulp van zijn zonen, maar die zijn dit inmiddels ontgroeit. Ad’s vrouw vindt zijn hobby prima, maar doet er zelf niets mee. De man uit Strijen doet alles in samenspraak met Hugo Batenburg en ook Jelle Jellema wordt weleens om advies gevraagd. Wat is er zo mooi aan de duivensport, Ad? De winnaar van Internationaal St. Vincent: ‘Als het goed gaat, is het een mooie sport, als het niet loopt een stuk minder.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Ad: ‘Ik zag de duif om 5 uur op dak zitten slapen. Na veel roepen en lokkers loslaten … nog geen beweging. Ik heb toen de ladder tegen het huis gezet en zo de duif van dak gepakt en op de klep naar binnen laten lopen.’ Een bijzonder verhaal en de grote vraag blijft natuurlijk: Hoe vroeg in de nacht was deze topper er al?

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Onze topper: ‘Ik zou graag de mensen die op social media zich nogal negatief uiten over de duivensport (vooral is het de organisatie die het vaak moet ontgelden) vragen om de frustraties binnenskamers te houden ipv de wereld in te slingeren. Dit doet onze sport geen goed!’
Ad heel erg bedankt voor de medewerking aan dit stuk en de oproep tot kalmte en genuanceerdheid op social media. Nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige overwinning. Succes op de laatste vluchten !!!