2018 was voor ons, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal, een jaar waar we op duivengebied niet met plezier op terug kijken. Het liep niet en daar moest iets achter zitten. Er zit teveel kwaliteit op de hokken. De prestaties kunnen niet altijd top zijn, maar de resultaten op St. Vincent (middaglossing) en Pau waren ruim onder de maat. Na veel onderzoeken uitgevoerd door Hans van der Sluis en Stefan Göbel bleek er streptokokken achter te zitten. Een kuur van drie weken moest gaan helpen. Dat betekende ook dat het seizoen 2018 voorbij was. Niets aan te doen. De kuur sloeg aan en de duiven begonnen na twee weken langzaam op te knappen. Er werd een plannetje gesmeed: We kunnen Limoges op de natoer meedoen … de najaarsklassieker. Een vlucht die we normaal nooit meer zouden vliegen. Het is namelijk een middaglossing en nog een korte ook. Duiven worden de nacht in gejaagd, want ze zijn na een uurtje of acht vliegen niet moe. Maar goed … de jaarlingen en tweejarigen konden nog een keer getest worden. De belangrijkste vraag voor ons: Zijn ze hersteld van streptokokken? Dat waren ze. Bijna de helft van de Limoges-gangers zat in de prijzen en dat op een vlucht waar we niet op geselecteerd hebben. We waren tevreden. Op naar 2019 …
Agen ZLU
Voor het seizoen 2019 werden de oude vliegduiven verdeeld in drie groepen. Een kleine ploeg van 3 voor Barcelona. 5 ervaren duiven voor Pau en de rest naar Agen ZLU. De laatste ploeg bestond uit 19 duiven, voornamelijk geboren in 2017 en een enkeling van 2016.
Na een redelijke Pau (meer ook niet) waren de verwachtingenniet bijster hoog, maar in de subtop moesten we mee kunnen doen. Op de lossingsdag vielen er geen duiven. Vanaf 8 uur in de ochtend vielen in onze buurt de eerste duiven (Bert Prasing uit Lelystad om 8.15 uur won de 1e nationaal). In ons Nationaal Inkorfcentrum in Zetten vielen veel vroege duiven. Jan Peters pakte de 4e en de 8e nationaal en ook Ton Willems, Piet Eeuwes en Heikamp-van Doorn zaten er goed bij. Verder pakte Richard van Doorn een vroege jaarling. In de groepsapp feliciteerde ik deze ‘melkers’ en voegde er aan toe dat er bij ons in Veenendaal ook eens één moest gaan vallen. Misschien had ik dat om half 8 moeten doen, dan had er 1e nationaal in gezeten, want ik had het bericht nog niet verzonden of daar viel onze eerste … ‘De 102’ van 2016 liet zich zien en zij bleek de 47e nationaal te pakken tegen 5.214 duiven. Het was inmiddels vier minuten voor 11. De tweede liet een half uurtje op zich wachten en de derde en vierde waren een kleine twintig minuten na nummer twee binnen. Zij pakten de 75e, 82e en 91e prijs in het nationale concours. Niemand in Nederland had er op dat moment 4 thuis. Alleen Verweij-de Haan had er 3 van de 21. Een prachtige rentree op de nationale vluchten na het moeilijke seizoen 2018.

‘De 365’ van 2016
De 4 duiven van Agen ZLU
Welke duiven haalden dit huzarenstukje uit?
De eerste duif van Agen ZLU is ‘de 102’ van 2016. Deze kraswitpen duivin komt uit een blauwbandwitpen doffer (‘de Vier Zesjes’), die de 2e Agen won van Afdeling 7 Midden Nederland in 2014. Hij komt uit ‘De Lamvleugel’, zoon van de 1e nationaal Mont de Marsan (‘Jo’) met ‘Het Blauwe Roodbeentje’ van Ben Roodbeen. De moeder van ‘De 102’ won in 2015 de 89e nationaal Marseille. Ze komt uit ‘de Goede 08’ met ‘Bonte 41’. ‘De Goede 08’ was één van de laatste zonen van onze stamvader van 1984. Hij won veel knappe prijzen o.a. de 50e NPO Ruffec tegen ruim 9.000 duiven. ‘De Bonte 41’ (won zelf o.a. 61e NPO Orange) was een lijnenteeltproduct naar ‘de Bonte 49’. Deze duivin is één van onze belangrijkste duiven aan het begin van deze eeuw. Zij won o.a. de 28e nationaal St. Vincent en 48e nationaal Bergerac.
Onze tweede duif van Agen won de 75e nationaal en is ‘de 152’ van 2017. Deze kras duivin zijn we helaas op Narbonne verspeeld. Zij kwam uit twee ingeteelde duiven. De vader kwam uit ‘De Bonte 160’ (6e nationaal St. Vincent) met haar eigen zoon. De moeder van ‘de 152’ kwam uit onze huidige stamvader ‘De Carteus Giant’ met zijn eigen dochter, ‘Bella Donna’, die de 3e nationaal Narbonne won.
De derde duif van Agen is ‘de 365’ van 2016. Deze donkere duivin won de 82e nationaal. Zij is gekweekt door Koos Steenbeek. De vader komt weer bij ons vandaan en is een volle broer van ‘Bella Donna’, de 3e nationaal Narbonne. Zij komen uit ‘De Carteus Giant’ en ‘Dochter Jo’. ‘De Carteus Giant’ is naast de vader van ‘Bella Donna’, 3e nationaal Narbonne, ook de vader van o.a. de 7e nationaal Cahors, 8e nationaal Perigueux, 11e nationaal Brive, 15e nationaal St. Vincent enz. enz. Jo won de 1e nationaal Mont de Marsan. De moeder van ‘de 365’ won o.a. de 3e en 4e nationaal St. Vincent. Zij komt uit Koos’ topkoppel waar o.a. ook de 1e nationaal Cahors en de 4e nationaal Orange uit komt.

‘De 65’ van 2017
De vierde duif van Agen won de 91e nationaal. Het is ‘de 65’ van 2017. Deze donkere doffer komt uit ‘Het Zondagse Pak’, die de 18e nationaal Narbonne won, met ‘de 61 van Koos’. ‘De 61 van Koos’ komt van Koos Steenbeek. Zij komt uit het topkoppel van deze kanjer uit De Bilt. Uit dit koppel komen o.a. de 1e nationaal Cahors, 2e NPO Brive, 4e nationaal Orange en 3e en 4e nationaal St. Vincent. ‘De 61 van Koos’ is ook de moeder van de 4e nationaal Aurillac en de 10 NPO Cahors.
Heeft u ook een memorabele vlucht gehad in het verleden? Het hoeft niet recent te zijn. Maak er een leuk verhaal van en stuur het naar marathonduivenjournaal@gmail.com en voeg er minimaal één foto bij.
Recente reacties