In deze nieuwe rubriek vragen we aan een marathonduivenliefhebber hoe het hem of haar is vergaan in het afgelopen seizoen. Dit doen we door middel van een aantal standaardvragen, die we aan iedere liefhebber in deze rubriek deelneemt, stellen. De hoofdvraag is: Hoe beleeft een gemiddelde marathonduivenliefhebber zijn seizoen? We beginnen deze serie met de voormalig directeur van NPO Henk Ouderdorp uit Lunteren. Deze sympathieke liefhebber heeft zijn duiven puur hobbymatig. Het genieten van de duiven en de contacten onderling zijn belangrijker dan eventuele topprestaties … al zijn die wel mooi meegenomen.

De vragen …
Wat was je doel voorafgaand aan het seizoen? Antw: De duiven later koppelen en de duiven vaker spelen. Aan ongeveer 3 meerdaagse fondvluchten meedoen

Met hoeveel vliegduiven ben je gestart? Antw: 30

Heb je iets anders gedaan in vergelijking met andere seizoenen? Antw: Ja nog later gekoppeld. Ik heb veel last van diverse roofvogels. Ik heb op 19 maart 2019 gekoppeld.

Wat was je mooiste moment van afgelopen seizoen? Antw: Mijn eerste duif op Dax. Hij was de eerste duif in het Regionale Inkorfcentrum in Ede. In sector 3 pakte hij de 62e nationaal.

Van welke duif had je goede verwachtingen en is dit uitgekomen? Antw: Geen speciale verwachtingen.

Had je een verrassing onder je vliegers? Antw: Nee.

Is er een nieuwe kweker opgestaan of kweekkoppel? Antw: Nog niet.

Heb je wat geleerd dit seizoen? Antw: Dat ik de duiven toch vaker moet spelen.

Heb je een blunder begaan dit seizoen? Antw: Dit jaar niet. Andere jaren deed ik weleens meerdere rondes jongen in één afdeling. Dat is niet goed. Ik kocht weleens een duifje met klinkende namen. En daar vervolgens ook nog eens te lang geduld mee gehad, omdat er klinkende namen achter zaten. Je kunt beter uit een bewezen kweekkoppel of uit een koppel topvliegers wat aanschaffen. Daar hangt lang niet altijd een klinkende naam aan vast, maar je hebt uiteindelijk meer kans op succes.

Wat heb je vooral goed gedaan afgelopen seizoen? Antw: Minder duiven gaan houden. Dit jaar geen late jongen gekweekt.

Hoe denk je over de steeds warmer wordende zomers als je kijkt naar het spelen van de duiven? Antw:  Het is beter om later met de jonge duivenvluchten te starten. Er worden veel te veel jonge duiven verspeeld. Oude duiven hebben mijn inziens minder last van de warmte (minder stress in de mand, red). Wel is het goed met het vervoer meer te pauzeren en water te geven en minder duiven in de mand … zie het voorbeeld zoals de ZLU dat doet.

Kunnen we de verliezen van de jonge duiven volgens jou beperken en hoe? Antw: Later starten met jonge duivenvluchten.

Heb je nu al een favoriete vliegduif voor volgend jaar? Antw: Ja, De ‘608’. Deze duif won dit jaar drie mooie prijzen in het regionale NIC: 2e, 12e en 13e prijs.

Heb je een tip voor de lezers? Antw: Ga de jonge duiven pas africhten als ze minimaal een uur wegtrekken van het hok.

Wat zou de basis van onze hobby moeten zijn? Antw: Plezier in het houden van duiven.

Nog een persoonlijke noot: Binnenkort begint het vergaderseizoen weer. Mijn advies breng het aantal duivenvluchten drastisch terug. Het streven moet zijn maximaal een vlucht per week. De kosten worden veel te hoog!