… Als het goed gaat!
In de vorige drie delen heb ik wat geschreven over mijn duivenvrienden Corné, Piet, François en Romy. Verder kwam het eigen seizoen ook nog voorbij. Het verhaal over dit seizoen van ons en deze duivenvrienden wordt hieronder afgerond.

Duivenvrienden
In het vorige deel ben ik begonnen over de matige start van het seizoen van mijn duivenvriend Piet Westerlaken. Hier gaan we verder …
Voor het seizoen begon, was het plan al om de laatste twee vluchtweekenden op het nest te spelen. Dus op Narbonne, Perpignan en Perigueux werden de duiven op een jonkie ingemand.
Op Narbonne werden vier oude duiven ingemand. De neststanden waren jonge duiven van 4 en 6 dagen oud. Alle vier de Narbonne-duiven wonnen prijs waarvan de eerste twee op de plaatsen 6 en 59 nationaal (tegen 3.082 duiven) zijn terug te vinden.
Een week later gingen er 12 jaarlingen naar Perigueux en 5 duiven (waarvan één jaarling) naar Perpignan. Op Perigueux haalden 6 duiven de prijzen waarvan 4 bij de eerste 150 in sector 3. Een prima resultaat! Op Perpignan won Piet de 13e nationaal tegen 3.778 duiven.
Een mooi slot van een zwaar seizoen voor Piet !!!

De duiven die Piet een mooi slot bezorgden
Op Narbonne pakte Piet met zijn eerste duif op de 6e plaats nationaal. De donkere doffer (‘De 84’ van 2013) komt voor 100% uit ons soort. De opa van vaderskant heeft de Black Giant en de Red Rising Sun als grootvader. De oma aan vaderskant heeft ook de Black Giant als grootvader en de Kleine Donkere. De moeder leverde twee mooie prestaties op Brive en Cahors en is een halfzus van Bella Donna (3e nationaal Narbonne 2015). Ze heeft dezelfde moeder (dochter Jo, die een 1e prijs op Bergerac won in het NIC). De vader van de moeder is Kleine Harold, wat een zoon is van De Deugniet en Zilverstar van Harold Zwiers.

59e nationaal Narbonne

De tweede duif op Narbonne won voor Piet de 59e nationaal. Deze duivin van 2014 komt uit een ingeteelde doffer naar de Carteus Giant. Onze stamvader en vader van zeker 9 topduiven. Twee van deze toppers stonden op elkaar toen de vader van de 59e nationaal eruit kwam. De zoon van de Carteus Giant won 19 prijzen op de marathonvluchten en de dochter van de Carteus Giant won 13 prijzen overnachtprijzen. De Carteus Giant is o.a. vader van Bella Donna (3e nationaal Narbonne), de Vet Giant (11e nationaal Brive), De Mooie 57 (14e nationaal St. Vincent), Zonsondergang (1e Fondunie 2000 en 26e nationaal Bordeaux ZLU) en twee teletekstduiven bij Martin Jacobs uit Bennekom en Jan Hendriksen uit Ederveen. De moeder van de 59e nationaal Narbonne is een rode duivin van 2007. Zij is een kleindochter van de Red Rising Sun en de Black Giant.
Een week na Narbonne won Piet de 13e nationaal Perpignan. De duivin die dit voor elkaar kreeg was een twee-jarige nestduif van 2016. Zij is een dochter van de eerder genoemde 6e nationaal Narbonne. Haar moeder is een kleindochter van Piets ‘701’. Deze doffer komt van Piets broer Hans Westerlaken uit Alblasserdam. Deze doffer won verschillende prijzen bij de eerste 25 nationaal.

13e nationaal Perpignan

Limoges
Inmiddels is Limoges achter de rug. We hadden 35 duiven ingemand. Deze duiven hebben bijna drie maanden stil gezeten. En zijn niet verder geweest dan Roye (324 km) en Pont St. Maxence (368 km). In de laatste drie weken voor Limoges zijn de duiven tweemaal meegeweest op de natour. En de duiven zijn zelf een paar keer naar Hank gebracht (57 km). Op woensdag werden ze ingemand bij het goedgeorganiseerde inkorfcentrum in Zetten. Op zaterdag kwamen onze duiven na tevredenheid terug. Zeker de eerste 20 duiven kwamen lekker vlot achter elkaar. Daarna stokte het. Dat was bij meer liefhebbers zo. Op zondag kwam er ook slechts één na (met een gebroken poot). Eigenlijk vreemd, dat de duiven zo slecht nakomen, maar misschien ook wel niet. Een aantal duiven van zaterdag kwamen gewond (metname dankzij aanvallen van een roofvogel) thuis en in dat licht is het misschien logisch dat de duiven niet goed nakomen. Het vliegseizoen voor de oude duiven zit erop. De oudste jongen zijn nu tweemaal meegeweest op de natour. De middelste jongen worden opgeleerd naar de taartvluchten toe. De jongste jongen worden in het najaar nog opgeleerd. En dan kunnen we weer met een mooie ploeg de winter in en toewerken naar het seizoen 2019.