Afgelopen weekend was het weekend van de klassiekers … Dax én Barcelona. Op vrijdagmiddag kon Dax gelost worden om half twee. Op vrijdagochtend was het te slecht in Barcelona. Op zaterdagochtend gingen ze om negen uur en vertrokken de duiven nabij de Catalaanse hoofdstad richting de verschillende landen in West-Europa. Beide vluchten verliepen naar omstandigheden goed. Dax waren op zaterdagavond (op de langste afstanden na) de prijzen verdiend. Op zondagavond was 60 tot 70% van de prijsduiven van Barcelona thuis. Als je ziet naar de omstandigheden (warm en kopwind) is dat goed te noemen. We hebben als liefhebbers niet te klagen als het gaat over pittige eerlijke vluchten dit seizoen. Het is genieten geblazen … vooral als je je duiven goed hebt.

Dax sector 2
In sector 2 waren 2.172 duiven mee. De snelste duif van West Nederland viel in Strijen bij de bekende en gekende marathonduivenliefhebber AP Overwater. Hij klokte zijn winnende duif om 19 minuten na 11 uur op een afstand van 985 km. De winnende snelheid kwam zodoende op 1.068 mpm. 39 mpm minder snel was de winnaar van de tweede prijs in sector 2. Deze duif is eigendom van Ruud Vermaat uit Driehuis. Jan en Twan Nobels uit Achthuizen wonnen het brons. De top 5 werd compleet gemaakt door Jan Hommes en znn uit Akersloot (4e) en Jaco Wervenbos uit Zwijndrecht.
Krijgsman uit Krimpen aan den Ijssel had zijn beide duiven op de uitslag staan … op de plaatsen 20 en 269. Kerklaan uit Nieuwe Tonge had 5 prijzen van de 7 Dax-gangers. Hij begint op de plaatsen 26, 28 en 73. Bestman uit Dirksland had 90% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste twee duiven zaten op de plaatsen 39 en 70. Tot Slot had Toon van Vliet uit Aarlanderveen 80% prijs met 5 duiven mee.

Dax sector 3
In de sector van Oost en Midden Nederland waren 2.320 duiven mee. Nabij Gorinchem in Hoogblokland viel de eerste duif bij Ton den Braven. Hij klokte zijn topper om 11 minuten voor 12 op een afstand van 1.012 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.065 mpm. 20 mpm sneller dan de tweede duif in de sector van Comb. De Gunst uit ’t Harde. Kort daar achter zat Piet van Straten uit Vianen die de derde prijs won. Henk van der Wielen uit Beneden Leeuwen (4e) en A. en S. Heijmans uit Heteren (5e) zaten ook goed in de kop van de uitslag. Piet van Straten had al zijn duiven in de prijzen. En heel ruim ook … de derde zat op plaats 199. Comb. Seelen uit Borne hadden een goede uitslag met 75% prijs en 8 duiven mee. Ze beginnen op de 11e en 22e prijs. André en Jeroen Driessen uit Wijchen hadden niets te klagen met 5 prijzen van de 7 ingezette duiven. Hun eerste twee duiven zaten op de plaatsen 12 en 31. Gerrit Krijgsman uit Gorinchem had 100% prijs met drie duiven mee. Op plaats 16 is zijn eerste duif terug te vinden. Henri de Wit uit Arnhem had 4 duiven mee en driekwart pakte prijs. De eerste duif won de 28e prijs. H.O. Jansen uit Tiel had zijn beide duiven in de prijzen … op de plaatsen 34 en 89. Geweldig!

Dax sector 4
Voor het Noorden van Nederland is Dax een hele afstand. Zeker onder pittige omstandigheden. Daarom zijn er maar 814 duiven mee. Toch is het goed dat de liefhebbers enkele cracks uitzoeken voor deze klassieker. De winnaar van al deze taaie rakkers komt van een topliefhebber … Henri Hoeks uit Bovensmilde. Hij klokt zijn winnende duif om 5 minuten na 3 uur in de middag op een afstand van 1.170 km (in Limburg is Barcelona nog korter). De winnende snelheid komt zo op 1.019 mpm. Ruim een meter sneller dan de eerste duif van Jan Grootoonk uit Bant. Hij werd tweede voor Van Dusschoten uit Hardenberg.
Jan Broersma uit Roodenschool tekende voor de beste uitslag. Hij had 3 duiven mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 9, 23 en 47. Deze duiven hadden zelfs in sector 1 alle drie ruim voor de helft van de prijzen op de uitslag gestaan. Jan heeft een afstand op Dax van 1.222 km!

Alle winnaars en makers van mooie series gefeliciteerd en succes het komende weekend !!!