In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Dit keer is de hoofdrolspeler wederom een Bergerac-topper. Deze topper won de 17e nationaal Bergerac in sector 3 tegen 7.410 duiven en is van de Combinatie Ter Beek uit Biddinghuizen. In Afdeling 8 won hij de 8e prijs tegen 2.808 duiven. Deze combinatie kun je vinden op internet via WWracingpigeons.com. Binnen deze combinatie speelt Wilfred Hamstra ook een rol als klankbord en vriend.

In mei 2016 werd het laatste ‘toevallige’ jong uit ‘de 112’ van Gijs en Wilfred Hamstra geboren. Onze ouwe rakker, ‘de 112’ van 2000 bevruchte al niet meer best en het vliegen ging hem ook al niet goed meer af. We gunden hem nog wat plezier met een losse duivin in een apart hokje op de grond. En tot onze verbazing … er was een ei bevrucht! Dat dit eitje ons 3 jaar later veel plezier heeft laten beleven, hadden we toen nooit bedacht.

Hij is geringd met een ring van 2014, omdat de ringen van 2016 op waren. De ringen van 2014 hadden dezelfde kleur als zijn vader, ‘de 112’.
Als jong is “Mister Gijs” niet in de mand geweest. Hij groeide uit tot een plaat van een doffer en omdat het de laatste was van ‘de 112, die in december stierf op het hok, liep hij ons niet in de weg.
In het voorjaar van 2017 is hij met de reguliere vluchten meegegaan en kon prima de weg vinden naar huis. Hij is gespeeld als jaarling op Bergerac en vloog zijn prijsje in de kring: 55e van 255 duiven.
Als tweejarige is hij volle bak gespeeld, en presteerde hij als volgt:

  • Limoges 106e NPO afdeling 8 tegen 1.678 duiven
  • Dax 126e NPO afdeling 8 tegen 958 duiven
  • Perigueux 99e NPO afdeling 8 tegen 839 duiven

In 2019 is hij rustig ingevlogen op de vitesse en midfondvluchten. En is gekorfd op St.Vincent en Dax, waar hij beide niet op tijd thuis was. Van beide vluchten, welke voor ons niet goed verliepen, kwam hij na de prijzen thuis. Hij bleef wel steeds nog strijdbaar. Wel kregen we wat twijfel, de duiven zaten net niet naar onze zin en zou onze “Mister Gijs” het net niet hebben?  De duiven hebben we allemaal behandeld tegen het geel en verder ons plan doorgezet. Orange 26 juli gaf al betere resultaten, een pittige vlucht waar we in afdeling 8 starten met een 25e en 29e NPO en van de 7 duiven mee 4 in de prijzen. Orange is een vlucht welke wij gemiddeld wel een vroege kunnen pakken. In 2018 mochten we “Noordje” (nichtje van Mister Gijs) afvlaggen als 6e NPO afdeling 8.

De dagen richting de inkorving voor Bergerac, gaf niet het goede gevoel. Duiven toch niet strak genoeg in het pak. Een doffer welke al wat dek gooide, een duivin die toch moest leggen (stom van de baas!) en zo bleven er nog twee over voor Bergerac om te korven…
In het weekend van Bergerac zouden we met het gezin op vakantie gaan en even twijfel, de weersvoorspellingen leken ook niet super, zouden we wel gaan inkorven? Wikken en wegen en toch de twee maar in de mand richting Bergerac. “Mister Gijs”, als tweede getekende op een jong van een week kreeg niet het vertrouwen als eerste getekende, niet rond genoeg naar onze zin! Het weekend voor korven is hij nog gelapt samen met de duiven van Gijs en Wilfred Hamstra op een km of 50.

Zaterdagochtend twee augustus al vroeg bij de vlieghokken. De eerste waren er al rond 7:00 uur in het Zeeuwse. Rekenen, koffie, duivenmelken en wachten… … 11:43 als een schicht over de tuin direct op de klep! “Mister Gijs” en we wisten het meteen die donder is op tijd! Bergerac op 927 km:

  • 8e NPO afdeling 8 tegen 2.808 duiven
  • 17e sector 3 tegen 7.410 duiven
  • 54e Nationaal tegen 24.043 duiven

De vader komt zoals gezegd van vader en zoon Hamstra uit Harderwijk. Hij is van het soort van West Brabantse topper Frans van den Elsakker. De moeder komt van de familie Eijerkamp. Haar vader is van het soort van Wijnands en zn en de moeder is veelal van het soort Van der Wegen met een vleug Van Wanroy.

“Mister Gijs” vernoemd naar Gijs Hamstra waar we samen met Wilfred Hamstra een pracht vriendschap en samenwerking mee hebben opgebouwd. We delen kennis, plezier en ook teleurstellingen samen, met als basis 100% vertrouwen. Daarnaast hebben we sinds 2016 een gezamenlijk kweekhok zodat we op twee hokken de nakomelingen kunnen testen.

Dank voor jullie medewerking en hopelijk hebben jullie nog veel plezier van deze topper !!!