Vandaag leest u de laatste bijdrage over een Topper van het seizoen 2019. Vanaf mijn plaats achter de laptop wil ik iedereen bedanken die mee wilde werken aan deze rubriek. Het ging hier om duiven die een prijs 1:100 of meerdere prijzen 1:50 hadden gewonnen. In deze rubriek heeft u over veel toppers kunnen lezen, waaronder Nationale en Internationale Asduiven. We sluiten af met wederom een geweldige duif. Zij won de 2e nationaal Bergerac in sector 3 …

De topper van de laatste aflevering komt van Hans Hanssen uit Erlecom. We praten over een prachtig bont duivinnetje geboren in augustus 2015. Deze fijne topper won de 2e nationaal Bergerac in sector 3 tegen 7.410 duiven. Eerder in het seizoen won ze de 49e nationaal St. Vincent. In 2016 was ze (als laat jong) al Hans’ eerste duif op de dagfondvlucht vanuit Issoudun.  
De stand op Bergerac was een groot jong. Waar ze ongeveer een week alleen voor heeft gezorgd. De doffer was weggehaald. Zo voorkwam Hans dat ze weer zou gaan leggen. ‘Karen’, zoals de duivin is genoemd naar Hans’ dochter, was erg gek op haar jong. Het motiveerde haar tot deze fantastische prestatie.

Hans is een echte hobbyist. Hij zorgt er voor dat hij goede duiven op het hok heeft, want die moeten immers de prestaties leveren. Verder geniet hij van zijn duiven. Hij weet als de duiven gezond zijn, dan komen bij goede duiven de prestaties vanzelf. Hij lijkt zich daar niet zo druk om te maken. Hij is er echter wel mee bezig. Dat verraden zijn dagboeken, waarin hij bijhoudt wat er gebeurt op zijn hok en tijdens de kweek en de vluchten. Hans heeft zo lang hij duiven heeft leuke prestaties neergezet met zijn beestjes. In het korte verleden was hij 2e Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord. In dat jaar, 2017,  had hij ook de 1e Duifkampioen van deze sterke competitie. ‘Karen’ was twee jaar later, vorig seizoen 2019, 3e Duifkampioen van Marathon Noord.

De vader van ‘Karen’ komt van Huub Spaan (Heijsen-Spaan). Deze duif is bij Hans terecht gekomen via een bon. Deze kras doffer heet ‘Huub Holland’. Hij vloog verschillende mooie prijzen, waartussen een regionale overwinning op St. Vincent in de Kring Nijmegen in 2013.
De moeder van ‘Karen’ is ‘De Bril van Sieneke’. Zij won ook verschillende mooie prijzen, waaronder een 1e van Cahors in 2013 en een 18e Bergerac tegen 1.455 duiven. Zij komt uit ‘De Verloren Bril’, afkomstig van Willy Geurts en zn uit Haalderen en ‘Sieneke’, wat een kruising is van het soort van Jan Theelen en Adje Hendriks uit Nijmegen.
‘De Verloren Bril’ is zo genoemd, omdat Hans zijn bril kwijt is geraakt toen hij deze doffer bij Willy heeft opgehaald. Hij is van het soort van Eyerkamp Muller, Bernd Morsnowski, Jan Peteres en Hub Vluggen.
‘Sieneke’ (genoemd naar de winnares van het Nationaal Songfestival … tjalalie tjalala) is gekweekt uit een vale Theelen-doffer met een duivin van Adje Hendriks uit Nijmegen. Toen deze topliefhebber stopte met de grote fond heeft Hans samen met Ad van Heyst de zes topduiven bij hem gekocht. Hij had o.a. duiven van de Gebr. Kuijpers en Joseph Koster.

Dit was het verhaal van de 2e nationaal Bergerac 2019 van sector 3. Hans bedankt voor de gezelligheid en het natje en droogje op die bewuste donderdag in juni en veel succes in het komende seizoen !!! Voor u als lezer hoop ik dat bij u in het komende seizoen nieuwe toppers naar voren komen !!!