In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is het onderwerp ‘De 130’ van Ben Boeijink uit Gorinchem. Deze doffer vloog als jaarling de 14e nationaal Agen ZLU … uiteraard bij de jaarlingen. Het begin van misschien wel een prachtige vliegloopbaan. Het zou Ben gegund zijn.

Ben doet verslag van zijn mooiste vlucht tot nu toe op de marathonvluchten … Agen ZLU jaarlingen 2019: ’30 juni 2019 is voor mij één van de mooiste dagen geworden in mijn duivensportcarrière. Op deze dag arriveerden de duiven van Agen ZLU. 3.940 Nederlandse jaarlingen begonnen op 29 juni om 6.45 uur aan hun terugreis naar het thuisfront, waaronder 9 van mij. Met de 14e, 67e, 124e, 597e, 735e en 909e plaats en dus 6 prijzen kon deze dag niet meer stuk.

Zondagmorgen al vroeg plaats genomen bij mijn hok en iets over zeven de eerste melding in ons NIC. Frank Zwiers klokte om 07.09 uur zijn 16e getekende en was daarmee de eerst gemelde in Nederland wat later de 3e nat bleek te zijn. Eveneens uit ons NIC kwam, een half uurtje later (07.43 uur), de 1e nationaal en wel bij de Gebr Holleman met hun 1e getekende.  Inmiddels was mijn duivenvriend Rini van den Bogaard gearriveerd om samen de duiven op te wachten. Hij was het die ‘de 130’ recht uit de goede hoek aan zag komen. Hij werd geklokt om 09.26.38. Dit bleek de derde melding in ons NIC. Later was hij goed voor de 14e nationaal, waar gezien de overvlucht niet echt op gerekend was.

Het hok van Ben

Ik speel zowel mijn doffers als duivinnen op weduwschap. Op de dag van inkorving mogen ze vanaf ‘s ochtends bij elkaar en hebben ze tot de middag open hok. Daarna worden de duiven die niet meegaan opgesloten in hun broedbak en mag de rest hun gang gaan. Of dit juist bij deze vlucht dit resultaat heeft opgeleverd qua vorm en motivatie is maar gissen. Ik voer volle bak met de laatste dagen veel vetten. Medicatie heb ik dit jaar op aanraden van een succesvolle melker niet meer toegediend. Na deze vlucht zijn de duiven die prijs hadden niet meer gespeeld en mogen in 2020 weer proberen om vroege prijzen te vliegen.

‘De 130’ van 2018 ben ik als ei wezen halen bij mijn duivenvrienden Peter van Essen en Gerard van der Matten die samen een fantastisch kweekhok hebben. Deze mannen hebben mij middels meerdere koppels eieren geweldig geholpen. Ook mijn derde duif (124ste nat) kwam rechtstreeks van hun kweekhok.

Als jonge duif vloog de 130 samen met zijn nestzus al meerdere keren bij de eersten hier op het hok. De vader van ‘De 130’ komt uit een doffer van Cor de Heijde die o.a. een 58e nationaal Tarbes won tegen bijna 10.000 duiven met een duivin van het soort van Gerard van der Matten. Zij is een kleinkind van de 2e Duifkampioen Fondspiegel van Gerard (o.a. 3e nationaal Soustons en 16e nationaal Mont de Marsan). Grootmoeder van vaderskant stamt via Gerard volledig af van duiven van Cor de Heijde.
De moeder van ‘De 130’ komt uit een doffer van Gerrit van der Perk. Deze doffer komt uit twee topvliegers van Gerrit. De doffer won de 31e nationaal Perigueux en de 38e nationaal Bergerac en de moeder won 19e nationaal Brive en de 22e nationaal St. Vincent. Deze duiven stammen beiden af van het soort van Ton Bollebakker.
De grootmoeder aan moederskant is van het soort van Cor de Heijde. Zij komt uit een kleinzoon van zowel ‘De Klamper’ als ‘Don Juan’ met een dochter van ‘De Favoriet’.’

Ben, je hebt een mooie start gemaakt op de ZLU-vluchten in 2019 op Agen jaarlingen. Je duiven hebben laten zien dat er veel perspectief in zit. Geniet ervan en ik hoop dat je ook in 2020 gaat knallen!