Dat het voor de duiven een zwaar, pittig en warm seizoen is al vaak geschreven afgelopen maanden. Toch hadden er weinigen verwacht dat het nog zwaarder en pittiger kon. Afgelopen weekend … het slotweekend van het marathonseizoen, bewees de natuur dat het wel degelijk zwaarder en pittiger kon. Perpignan en Perigueux waren de zwaarste vluchten van hun soort … van zowel de ochtend- (ZLU-) en middaglossing van dit seizoen. Op beide vluchten waren de prijzen op de eerste concoursdag niet verdiend. Dat was nog niet met zo’n groot deel van de prijzen gebeurt dit jaar. Wat mij dan wel weer opvalt, dat een twintig jaren terug zo’n concours een week openstond (vooral een vlucht als Perpignan), maar dat het nu op de tweede dag toch gesloten kan worden. Onze duiven worden steeds sterker en kunnen veel meer aan dan toen. Zeker als ze in een goede conditie zijn.

Perpignan ZLU
Op vrijdagochtend 7 uur werden de duiven van Perpignan gelost. Er waren 3.778 duiven mee, die in de loop van de dag onder warme en zware omstandigheden maar huis moesten. De eerste duif viel om kwart voor 10 in het Limburgse Stein bij Jos Martens op een afstand van 953 km. Hij won tevens de 1e internationaal. De tweede duif van Nederland en West-Europa viel in Akersloot bij Jan Hommes en znn. Zij klokten om 13.08 uur op een afstand van 1.113 km. Het brons ging naar Philip Geerdink in Hoogerheide. De top 10:
1. Jos Martens, Stein
2. Jan Hommes en znn, Akersloot
3. Philip Geerdink, Hoogerheide
4. Jaap Mazee, Ens
5. Tim Hage, Woerden
6. Wilfried Stiel, Arcen
7. Carlo Dominicus, Goes
8. Wim Kloosterman, Kloosterzande
9. T. Daalmans, Elsloo
10. Johan Hokke, Ooltgensplaat
Jos Martens had 10 duiven mee en 8 prijzen. Carlo Dominicus uit Goes deed hetzelfde. Zijn tweede duif staat op plaats 45. Richard Kuijer uit Maarssen had 5 duiven mee en 4 prijzen. Hij begint op plek 11. Jeroen van Heumen uit Oss had 10 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste duiven zaten op de plaatsen 23, 48 en 60. Jelle Jellema uit Nijverdal had 29 duiven mee en 19 prijzen. Hij begint met de plaatsen 29, 38 en 61. Gebraad-de Wilde uit Sint Maartensdijk hebben 4 duiven mee en 3 prijzen. Ze beginnen met de 31e prijs. Hans Lindenberg uit Yerseke had 10 duiven mee en 7 prijzen. Hij start op plaats 32. Harry Hendriks uit Vinkeveen heeft 6 duiven mee en 5 prijzen. Zijn eerste duif is op plaats 64 terug te vinden. Sam de Jong uit Heemskerk had één duif mee en die won de 69e nationaal. Piet de Vogel uit Oude Tonge had 7 duiven mee en 7 prijzen (100%!). Hij begint op de plaatsen 87 en 96. Familie de Lau uit Eersel heeft ook 100% prijs met 3 duiven mee. Hun duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 89, 272 en 282 nationaal tegen 3.778 duiven.

Dit waren de marathonvluchten van dit seizoen. Er rest ons nog een attractievlucht in het najaar: De najaarsklassieker Limoges. Een leuke vlucht om duiven ervaring op te laten doen. Het echte werk is gedaan. Alle liefhebbers met vroege prijzen en mooie series … van harte gefeliciteerd. Veel plezier en geluk met het opleren van de jonge duiven. Ik hoop dat u genoeg redenen hebt om na te genieten van het seizoen 2018. Houd uw duiven gezond deze winter. De voorbereiding voor het seizoen 2019 is begonnen!!!