Dat het voor de duiven een zwaar, pittig en warm seizoen is al vaak geschreven afgelopen maanden. Toch hadden er weinigen verwacht dat het nog zwaarder en pittiger kon. Afgelopen weekend … het slotweekend van het marathonseizoen, bewees de natuur dat het wel degelijk zwaarder en pittiger kon. Perpignan en Perigueux waren de zwaarste vluchten van hun soort … van zowel de ochtend- (ZLU-) en middaglossing van dit seizoen. Op beide vluchten waren de prijzen op de eerste concoursdag niet verdiend. Dat was nog niet met zo’n groot deel van de prijzen gebeurt dit jaar. Wat mij dan wel weer opvalt, dat een twintig jaren terug zo’n concours een week openstond (vooral een vlucht als Perpignan), maar dat het nu op de tweede dag toch gesloten kan worden. Onze duiven worden steeds sterker en kunnen veel meer aan dan toen. Zeker als ze in een goede conditie zijn.

Perigueux sector 3
In sector 3 waren 2.888 duiven mee. De eerste duif viel in Westerhaar en was gelijk de snelste van het hele concours. De eigenaren van deze topper is de familie Bakhuis die spelen onder de naam Robin Bakhuis. Zij klokten hun winnende duif om 11.11 uur op een afstand van 918 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 898 mpm. Ruim 16 mpm minder snel was de winnaar van de tweede plaats, Rob van Moorselaar uit het Betuwse Wadenoijen. Deze topper versloeg op zijn beurt nummer drie: T. Koele en zn uit Wezep, die ook de 4e duif van sector 3 had. De Top 10:
1. Robin Bakhuis, Westerhaar
2. Rob van Moorselaar, Wadenoijen
3. T. Koele en zn, Wezep
4. T. Koele en zn, Wezep
5. Corné van Oeveren, Overberg
6. Comb. Hartog, Laren
7. H. Diesvelt, Loil-Didam
8. Wim Weerink, Wierden
9. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk
10. R. Kool, Ameide
Ordelmans en Heutink uit Borne hebben 75% prijs met 4 duiven mee. Hun eerste duif staat op plaats 13. Henk de Bree uit Soest had 9 duiven mee en 7 prijzen. Henks eerste duif haalt de 33e prijs. De Combinatie Ter Beek uit Biddinghuizen heeft 5 duiven mee en 80% prijs. De 34e plaats is de plek van hun eerste duif. Comb. Seelen uit Borne hadden weer een goede vlucht. Ze hadden 9 duiven mee en slechts eentje miste de prijzen. Op plaats 48 en 67 zaten hun eerste twee duiven. Rave uit Bredevoort had één duif mee en die zat op plaats 52.

Perigueux sector 4
In het deel Noordoost Nederland waren 1.282 duiven in concours. De eerste duif kwam van de Comb. Rekker-Westra uit Berlikum … wat een seizoen hebben deze liefhebbers … geweldig!!! Ze klokten hun winnende duif om 13.28 uur op een afstand van 966 km. De winnende snelheid is hierbij op 833 mpm gekomen. Deze combinatie had ook de derde prijs. Daartussen zat de winnaar van vorige week op Bergerac, Bennie Homma uit Balk. De top 10:
1. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
2. Bennie Homma, Balk
3. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
4. Jan Grootoonk, Bant
5. Gebr. Keekstra, Bornwird
6. C & G Koopman, Ermerveen
7. Wiebren van Stralen, Bantega
8. Klaas de Vreeze, Bakhuizen
9. Bennie Homma, Balk
10. Comb. G. & G. de Graaf, Zwaagwesteinde
De Comb. Rekker-Westra had 10 duiven mee en 9 prijzen. Gerard Koopman had 15 duiven mee en 12 prijzen. Herman Brinkman uit Tuk had 6 van zijn 8 Perigueux-gangers in de prijzen. Zijn eerste duif haalde de 12e prijs. Nico de Fouw uit Bant had 7 duiven mee en 5 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 20.

… wordt vervolgd …