Afgelopen weekend was het weekend van Narbonne ZLU en de derde klassieker van middaglossing … Bergerac. Het was extreem warm op donderdag en vrijdag. De duiven in de wagens hebben het warm gehad, maar kunnen dat goed hebben. Zeker als ze genoeg en op tijd van water worden voorzien. Voor de lossing van Bergerac was er nogal wat commotie (metname door liefhebbers die zelf niet meedoen) over de extreme omstandigheden. Commentaar leveren is prima, maar doe het fatsoenlijk en goed onderbouwd. Jammer dat mensen bij zijn die zich ongenuanceerd uitlaten op multimedia. Het hoort er anno 2018 blijkbaar bij. De lossingsverantwoordelijken hebben prima beslissingen genomen. Op zaterdagmiddag was het afgekoeld en de wind was gedraaid, zodat de duiven de wind schuin achter hadden. Prima omstandigheden voor de duiven om vanuit Bergerac huiswaarts te keren. De lossing van Narbonne was eveneens prima (al hadden deze duiven het door de warmte wel een stuk zwaarder). Op vrijdagochtend en -middag was het luchtruim vrij van onweer. Dat was de dagen erna (mede in het oostelijk deel van Frankrijk) minder gunstig. Als een ZLU-concours in het begin van de middag sluit, mag je gerust van een goed verlopen vlucht spreken. Misschien heeft een verkoelende bui op metname zaterdagochtend daaraan bijgedragen.

Narbonne ZLU
Kwart over 7 op vrijdagochtend was het startsein voor de duiven om vanuit Narbonne richting Nederland en de overige landen van West Europa te vliegen. In Nederland waren 3.082 duiven mee. Dit is beduidend minder als de jaren ervoor. Een teken dat het zware seizoen zijn tol begint te eisen. Het is verstandig van de deelnemende liefhebbers niet té veel van hun duiven te eisen en alleen met duiven in topconditie aan de start te verschijnen. Op de lossingsdag haalde één duif het thuisfront. De eigenaar van deze kanjer is Wim Kooreman uit Kloosterzande. Een typisch dorp in Zeeuws Vlaanderen nabij de Westerschelde. Wim klokte zijn winnende duif om half 11 op een afstand van 916 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.025 mpm. Om 5 minuten na 9 uur zaterdagochtend viel de tweede snelste duif van Nederland in het Noord Hollandse Andijk bij Kees Droog. Hij won redelijk ruim van nummer drie Peter Oele, topper uit het Zeeuwse Oudelande. De top 10:
1. Wim Kooreman, Kloosterzande
2. Kees Droog, Andijk
3. Peter Oele, Oudelande
4. Tim Hage, Woerden
5. Comb. Hoefnagels-Beens, Chaam
6. Piet Westerlaken, Veenendaal
7. H. Martens, Geleen
8. J. Driessen, Stein
9. Ysbrand Kaptein, Akersloot
10. Comb. Van Tilburg, Nieuw-Vennep
Piet Westerlaken uit Veenendaal had 4 duiven mee en alle 4 pakten een prijs. Zijn tweede duif won de 59e nationaal. Fred Kramer uit Wormer had 7 duiven mee en 5 prijzen. Zijn eerste twee duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 13 en 41. Keijzer uit Delft had 1 duif mee en die won de 16e nationaal. Chris Paauwe uit Kruiningen had 100% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif haalde de 36e prijs. Paul van den Boogaard uit Kamerik had 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 38. Hermes en zn uit Lewedorpe had 2 prijzen van de 3 gezette duiven op tijd in de uitslag: 47e en 211e. Harry Kalter uit IJsselmuiden had aan zijn duiven een prachtige uitslag te danken. Van de 8 Narbonne-gangers zaten er 7 in de prijzen en de eerste duiven op de plaatsen: 53, 54, 121, 122 en 159. Harold vd Kruijk uit Monster had 5 prijzen van de 6 duiven die hij meegaf. Zijn eerste duif staat op plaats 56.