Afgelopen weekend was het weekend van Narbonne ZLU en de derde klassieker van middaglossing … Bergerac. Het was extreem warm op donderdag en vrijdag. De duiven in de wagens hebben het warm gehad, maar kunnen dat goed hebben. Zeker als ze genoeg en op tijd van water worden voorzien. Voor de lossing van Bergerac was er nogal wat commotie (metname door liefhebbers die zelf niet meedoen) over de extreme omstandigheden. Commentaar leveren is prima, maar doe het fatsoenlijk en goed onderbouwd. Jammer dat er mensen bij zijn die zich ongenuanceerd uitlaten op multimedia. Het hoort er anno 2018 blijkbaar bij. De lossingsverantwoordelijken hebben prima beslissingen genomen. Op zaterdagmiddag was het afgekoeld en de wind was gedraaid, zodat de duiven de wind schuin achter hadden. Prima omstandigheden voor de duiven om vanuit Bergerac huiswaarts te keren. Ruim voor het middaguur waren de prijzen in het westen, midden en zuiden verdiend. Dat is was in het noorden rond één uur in de middag ook het geval. De lossing van Narbonne was eveneens prima (al hadden deze duiven het door de warmte wel een stuk zwaarder). Op vrijdagochtend en -middag was het luchtruim vrij van onweer. Dat was de dagen erna (mede in het oostelijk deel van Frankrijk) minder gunstig. Als een ZLU-concours in het begin van de middag sluit, mag je gerust van een goed verlopen vlucht spreken. Misschien heeft een verkoelende bui op metname zaterdagochtend daaraan bijgedragen.

Bergerac sector 3
5.085 duiven waren er mee in sector 3. In de vroege ochtend, 6.05 uur, viel de snelste duif van deze koppel in Lelystad. De winnende liefhebbers waren Willem van Dam en Henk Bisschop. Ze klokten hun winnende duif op hun landje, toen hij 910 km had afgelegd. We winnende snelheid was 1.733 mpm. 15 mpm minder snel was de winnaar van de tweede prijs, Jan Willems uit Nijverdal. Jan Hooymans uit Kerkdriel was de winnaar van het brons. De top 10:
1. Comb. Van Dam & Bisschop, Lelystad
2. Jan Willems, Nijverdal
3. Jan Hooymans, Kerkdriel
4. J.A.C. Verweij, Asperen
5. Th. Post, Enter
6. Aart Hup, Oene
7. H. Leeftink, Nijverdal
8. Gerard  Schalkwijk, Lopik
9. Gerald Knol, Vriezenveen
10. John Willems, Ewijk
De winnende liefhebbers uit Almere hadden 80% prijs met 5 duiven me. De tweede duif haalde een prachtige 37e prijs. Keynemans uit Leerdam had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif had de 43e prijs. Roelof Pleiter uit Heerde maakte met zijn duiven een geweldige uitslag. Hij had 100% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif was goed voor de 54e prijs. Abraham van Gelderen uit Ameide had 80% prijs met 5 duiven mee. De 77e plaats was de notering van zijn eerste duif. Comb. Seelen uit Borne konden ook tevreden zijn met 7 prijzen van de 9 gezette duiven. Hun eerste duif haalde de 86e prijs.

Bergerac sector 4
In het noorden van Nederland hadden de 202 deelnemers samen 1.822 duiven mee. De winnende duif deed het geweldig. Om 5.58 uur haalde deze duif het thuisfront op een afstand van 968 km. De eigenaar van deze geweldenaar is Bennie Homma uit Balk. Hij won van de sterke combinatie Rekker-Westra uit Berlikum. Wat een seizoen hebben zij … fantastich !!! Het brons ging naar Jelle Outhuyse uit Harlingen. De top 10:
1. Bennie Homma, Balk
2. Comb. Rekker-Westra-Berlikum
3. Jelle Outhuyse, Harlingen
4. Comb. G. & G. de Graaf, Zwaagwesteinde
5. K. van Urk, Urk
6. Utse Jellema, Steggerda
7. Jan Spijkerman, St. Nicolaasga
8. Jos Siebum, Weiteveen
9. U. Jellema, Steggerda
10. R. Henstra Rzn, Twijzel
Nico de Fouw uit Bant begon op de plaatsen 14 en 17 en had verder 5 prijzen van de 6 duiven van Bergerac.

Alle winnaars van kopprijzen en mooie series van harte gefeliciteerd en succes komend weekend !!!