Afgelopen weekend was het weekend van Narbonne ZLU en de derde klassieker van middaglossing … Bergerac. Het was extreem warm op donderdag en vrijdag. De duiven in de wagens hebben het warm gehad, maar kunnen dat goed hebben. Zeker als ze genoeg en op tijd van water worden voorzien. Voor de lossing van Bergerac was er nogal wat commotie (metname door liefhebbers die zelf niet meedoen) over de extreme omstandigheden. Commentaar leveren is prima, maar doe het fatsoenlijk en goed onderbouwd. Jammer dat er mensen bij zijn die zich ongenuanceerd uitlaten op multimedia. Het hoort er anno 2018 blijkbaar bij. De lossingsverantwoordelijken hebben prima beslissingen genomen. Op zaterdagmiddag was het afgekoeld en de wind was gedraaid, zodat de duiven de wind schuin achter hadden. Prima omstandigheden voor de duiven om vanuit Bergerac huiswaarts te keren. Ruim voor het middaguur waren de prijzen in het westen, midden en zuiden verdiend. Dat is was in het noorden rond één uur in de middag ook het geval. De lossing van Narbonne was eveneens prima (al hadden deze duiven het door de warmte wel een stuk zwaarder). Op vrijdagochtend en -middag was het luchtruim vrij van onweer. Dat was de dagen erna (mede in het oostelijk deel van Frankrijk) minder gunstig. Als een ZLU-concours in het begin van de middag sluit, mag je gerust van een goed verlopen vlucht spreken. Misschien heeft een verkoelende bui op metname zaterdagochtend daaraan bijgedragen.

Bergerac sector 1
In sector 1 waren er 6.094 duiven mee. De lossing was om 2 uur op vrijdagmiddag. Aan het eind van de nacht (in misschien wel midden in de nacht), gingen de meesten van de 899 deelnemers richting het hok of er een nachtbraker de reis naar het thuisfront had volbracht. Even na 5 uur vielen de eerste duiven. Pierre Wittenberg uit Herpen klokte de winnende duif van sector 1. De winnende duif werd geklokt op 5.01 uur op een afstand van 858 km (een van de verste afstanden van de sector). De winnende snelheid werd hierdoor berekent op 1.812 mpm. Wiel Dircks uit Maria Hoop was een goede nummer twee voor de familie Jacobs uit Beek. De top 10:
1. Pierre Wittenberg, Herpen
2. Wiel Dircks, Maria Hoop
3. Familie Jacobs, Beek
4. Gebr. Vluggen, Gulpen
5. Kurvers-de Weerd, Hulsberg
6. Piet Schellekens, Bavel
7. Beckers-Willems, Sittard
8. P. Pansters, Beesel
9. M. Verhallen, Empel
10. R. Nijs, Tegelen
De winnaar Pierre Wittenberg had een prima vlucht. Hij had 6 duiven mee en 5 prijzen. Becker-Willems had 75% prijs met 4 duiven mee. Hun tweede duif pakt ook nog eens de 58e prijs. Hans Gottschalk uit Ubach-Palenberg had ook 75% prijs en met de 16e, 173e en de 243e nationaal tegen bijna 6.100 duiven (ruim 1.500 prijzen) is dat meer dan voortreffelijk! Ad Valk (vliegend onder de naam Wegrestaurant Napoleon) uit Hank had 10 duiven mee en 7 prijzen. Hij begon met de prijzen 23 en 87. Van Gerwen uit Swolgen had één duif mee en die is terug te vinden op plaats 48. Thijssen uit Kessel had 80% prijs met 5 duiven mee. Op plaats 70 is zijn eerste duif te vinden. Ruys uit Geffen had hetzelfde resultaat. Hij begon op plaats 74. In Swolgen, ten oosten van Venray, woont nog een Bergerac-topper, namelijk Teeuwen … hij had 80% prijs van de 5 Bergerac-duiven. Op plaats 94 staat zijn eerste duif. Engels uit Kessel had hetzelfde resultaat (4 van de 5). Zijn eerste duif haalde de 98e prijs. Tot slot hebben we Van de Bogaart jr. uit Nistelrode. Hij had 5 van de 6 gezette duiven in de prijzen en begon met de 118e prijs.

Bergerac Sector 2
De winnende duif van sector 2 was ook de winnaar van het totale concours. Deze eer viel ten deel aan de bekende Gebroeders Brugemann uit Assendelft. Zij klokten om 5.08 uur op een afstand van 904 km hun eerste duif. De winnende snelheid komt hierbij op 1.895 mpm. Van de 3.090 duiven in sector 2 was de eerste duif van Hans en Jan Romijn uit Zuidland goed voor de tweede prijs. Zij bleven Verhagen uit Rotterdam ruim voor, die een mooie derde prijs behaalden. De top 10:
1. Gebr. Brugemann, Assendelft
2. Hans en Jan Romijn, Zuidland
3. C.A. Verhagen, Rotterdam
4. A. Scheurwater & zn, Hendrik Ido Ambacht
5. Gebr. Hagens, Achthuizen
6. Ruud Vermaat, Driehuis
7. Harry Hendriks, Vinkeveen
8. Familie Toom, Alblasserdam
9. J. Jongejan, Middelharnis
10. Jos Vermaas, Heemskerk
Ruud Vermaat had 10 duiven mee en 7 prijzen. Zijn tweede duif staat op plaats 69. Verder zaten er weinig spectaculaire prijspercentages tussen van de liefhebbers die beginnen met een duif 1:50. Of het moet Peter van de Merwe uit Dordrecht zijn met 19 prijzen van de 29 prijzen. Zijn eerste duif haalde de 33e prijs.

… wordt vervolgd …