Duiven presteren onder alle omstandigheden. Elke vroege duif is bijzonder. Deze duif moet van ‘goede huize’ komen, gezond zijn en goed gemotiveerd. De omstandigheden creëren voor een deel zelf. Een deel doet het weer en het moment van lossen doen wij … in ieder geval de mensen die we daarvoor aanstellen. Deze mensen worden door sociale media ook nog eens enorm onder druk gezet. Daar wil ik het voor nu bij laten … wie weet kom ik daar in het winterseizoen nog eens op terug, misschien ook niet. Het gaat nu om de winnaars en de mensen die een geweldige uitslag hebben neergezet. Die hebben het verdiend onder welke omstandigheden deze prestatie ook zijn verdiend.

Sector 2
De ruim 21.000 duiven (landelijk) werden om 1 uur op zaterdagmiddag gelost. In sector 2 werd 1 duif op zaterdagavond (in het schemer) gedraaid van de ruim 4.000 duiven. Deze duif viel om 22.51 uur in Hendrik Ido Ambacht gedraaid bij M. Vonk. Hij versloeg Comb. De Bruijn uit Sliedrecht en een duif met een prachtig ringnummer, van een voor mij bekende ringserie, van Leen Stout uit Groot Ammers. Vriend van Het Marathonduivenjournaal Jaap Bol uit Alblasserdam was nummer 4 voor Burggraaf uit Krimpen a/d Lek. Top 10:

 1. Vonk, Hendrik Ido Ambacht
 2. De Bruijn, Sliedrecht
 3. Leen Stout, Groot Ammers
 4. Jaap Bol, Alblasserdam
 5. Burggraaf jr., Krimpen a/d Lek
 6. Familie Toom, Alblasserdam
 7. S.P. Hooyschuur, Zaandijk
 8. Wim Hogendoorn, Purmerend
 9. Fred Kramer, Wormer
 10. Van Wingerden, Zwijndrecht

Comb. Van Wingerden had 3 duiven mee en 2 vroege prijzen: 10 en 145. Rik Ros uit Lekkerkerk had 12 duiven mee en 8 prijzen en 4 bij de eerste 100 nationaal: 37, 44, 56 en 99. Rob Timmermans uit Schellingwoude had 1 duif mee, zijn Lady Linly, en zij won de 46e prijs voor Rob. Henk Bos uit Purmerend had weer een mooie serie met 5 prijzen met 6 duiven mee. Hij begint met prijs 53. Van Nimwegen uit Sommelsdijk had 2 duiven mee en beiden haalden prijs. De eerste prijs was de 66e nationaal.

Sector 3
In sector 3 viel de eerste prijsduif om 22.38 uur in Rijssen op een afstand van 940 km. Dit was de snelste duif van het hele concours. De eigenaar is de programmaspeler Ten Harmsel. Hij had 2 duiven mee en zijn tweede duif heeft hij niet geklokt, omdat hij niet op zondag aan het concours deelneemt. De tweede duif in sector 3 komt op naam van Carl Peterse uit Ameide. Derde is de teletekstnoteringenverzamelaar Ad van Heijst uit Wijchen. De top 5 werd volgemaakt door Corné van Oeveren uit Overberg (3e deelname dit jaar 3e keer teletekst) en Brockotter uit Lichtenvoorde. De Top 15 van 6.219 duiven:

 1. ter Harmsel, Rijssen
 2. Carl Peterse, Ameide
 3. Ad van Heijst, Wijchen
 4. Corné van Oeveren, Overberg
 5. Th. Brockotter, Lichtenvoorde
 6. Henk de Bree, Soest
 7. Benno Kastelein, Hengelo
 8. Jan Janssen, Groesbeek
 9. Arnold Jansen, ’s-Heerenberg
 10. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
 11. Koele en zn, Wezep
 12. J.J. van Wijk en zn, Benschop
 13. B.G. Besselink, Ulft
 14. Peter van Vliet, Utrecht
 15. F, Breukers, Beckum

Koos en Boyd Steenbeek hadden 6 duiven mee en op een derde van de uitslag hadden ze er 4 in de prijzen. De eerste twee hadden ze op de plaatsen 10 en 74. De tweede duif was trouwens voor de eerste duif thuis, maar durfde in het donker niet van de dakkapel van de buren op het hok te vallen. Peter van Vliet uit Utrecht had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Gebr. Rob uit Doesburg hadden 2 duiven mee en beiden wonnen prijs. De eerste prijs was de 22e nationaal. Gebr. Löwik uit Almelo hadden 7 prijzen van de 10 gezette duiven, beginnend op plaats 36. Timmer uit Zwolle had 80% prijs met 5 duiven mee. Hij start op plaats 53. Addink uit Brummen had 4 duiven mee en 3 prijzen. De eerste is terug te vinden op plaats 65. Eising uit Haaksbergen had hetzelfde resultaat en begon op plaats 115.

Sector 4
In sector 4 waren 2.725 mee. Mulderij uit Hollandscheveld pakte in deze sector de eerste prijs. Hij klokte in de nacht om 3.09 uur. Zijn afstand is 978 km. De tweede en derde duif viel bij dezelfde liefhebber. Bert Meijer uit Klazienaveen is de gelukkige eigenaar van deze toppers. De Top 10:

 1. Mulderij, Hollandscheveld
 2. Bert Meijer, Klazienaveen
 3. Bert Meijer, Klazienaveen
 4. Jaap Koehoorn, Twijzel
 5. Swart, Weerdinge
 6. A. v.d. Ham, Ter Apelkanaal
 7. Bennie Homma, Balk
 8. Kuilema en Groenbroek, Wagenborgen
 9. Let Stel, Drieborg
 10. J.W. Visser, Winschoten

Gerard Koopman begon met de prijzen 12 en 24 en had 12 prijzen van de 13 Bergerac-gangers. Hok De Jong uit Ee hadden er 9 mee en 7 prijzen. Zij begonnen op de plaatsen 17 en 33. Comb. Bosma-Klein uit Opende hadden 11 duiven mee en 9 prijzen. Zij beginnen op de plaatsen 26 en 58. Huls en Zuidema uit Sellingerbeetse maken vaker mooie uitslagen, maar dan met een paar duiven mee. Nu hadden ze er 21 mee en 14 prijzen. De eerste duiven hadden ze op de plaatsen: 32, 63 en 70. De Vegt uit Haule had 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif zat op plaats 37.

U heeft kunnen lezen dat onder alle omstandigheden goede prestaties worden geleverd door goede liefhebbers en dat is mooi om te zien. Dit was Bergerac 2017!