Het was een bijzonder vluchtweekend. Zondag zijn de meeste vluchten afgelast vanwege de verwachte stevige buien. Zaterdag was het beter, maar ook bijzonder weer. De lucht was vreemd bij ons in Veenendaal toen de duiven moesten komen. De duiven die overkwamen, hadden weinig gang en het leek op een bepaald punt of ze tegen een muur vlogen. Koppeltjes die overkwamen gingen uit elkaar en vervolgden hun weg in tegengestelde richting. Toch waren er weinig verliezen onder de liefhebbers die ik sprak.
Bij ons, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, waren de oude (overjarige duiven) voor de 3e mee. Na Asse Zellik en Quievrain in Brabant 2000 was het de bedoeling Roye te vliegen. De weersvoorspellingen waren voor zondag niet best, dus hebben we de plannen aangepast. Er werd vrijdagmiddag ingemand in Hank voor Melun. Ruim 100 km verder en een stap van 220 km naar 432 km (ipv 324 km). Een oude duif mag daar geen moeite mee hebben. We hadden er 34 overjarige duiven mee. Vanaf de eerste duif naar de 22e duurde het nog geen uur. Daarna kwamen ze verspreid over de middag. In de avond misten we er nog 2, waarvan er één om tien voor half 8 op zondagochtend kwam. Eén doffer is nog achter. Hij won vorig jaar een mooie prijs van Agen en kwam van Narbonne thuis met schotwonden onder beide vleugels. Misschien heeft hij daar nu nog zoveel last van gehad, dat Melun te ver voor hem was. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. De jaarlingen hebben we tot nu toe zelf vijf weggebracht tot aan St. Job in ’t Goor. We zijn wat voorzichtig met hen omdat ze vorig jaar maar twee kleine vluchten hebben gehad van ruim 180 km. Vandaag (dinsdag) zijn ze met Piet Heikamp mee naar Geel en het komend weekend gaan ze met Brabant 2000 mee naar Quievrain. De weken erna staat Arras, Pont St. Maxence en Chevrainvilliers voor hen op het programma. Daarna zijn ze klaar voor een paar dagfondvluchten en misschien Bergerac of Cahors. De oude duiven gaan het weekend weer naar Hank (waarschijnlijk Chevrainvilliers). De St. Vincent- en Pau-duiven gaan dan nog twee korte midfond- of lange vitessevluchten mee en hebben dan een mooie voorbereiding gehad. De duiven van Agen en Barcelona zullen nog wel een keer naar Chevrainvilliers gaan.
Piet Heikamp heeft bijna elke week ingemand. Niet steeds alle duiven. De ene keer de doffers, de andere keer de duivinnen. De laatste weken is er op verschillende dagen in de week ingemand. Zodoende zijn de meeste doffers en duivinnen de laatste weken iedere week meegeweest. Piet korft in bij zijn eigen club. Geeft duiven mee met Eef van Aalten en lapt zelf elke week. Voordat de grote fondvluchten gaan beginnen hebben ze genoeg inspeelkilometers gehad. Piet: ‘Het hoeft niet iedere week een grote trainingsvlucht te zijn. Kortere vluchten geeft ook ritme en motivatie.’
Harold Zwiers had zijn ploeg afgelopen weekend opgesplitst. Zijn oude duiven (50 stuks) zijn meegeweest naar Melun (ruim 510 km) en de jaarlingen (45) naar Charleville (320 km). De jaarlingen kwamen regelmatig naar huis en daar miste de man uit Den Ham er nog één van. Bij de oude duiven kwamen de eerste 35 duiven goed naar huis en daarna vielen er gaten. In de avond miste Harold er nog 2. In het begin van de ochtend kwam de een na laatste en laatste duif tegen half één. De laatste duif was vorig jaar Harolds eerste van Orange. Zij kwam met verwondingen thuis.
Bij Piet de Vogel hadden de jaarlingen afgelopen weekend de 1e kleine vuurdoop gehad. Dit is zo’n 75% van het duivenbestand in Oude Tonge. Voor de 1e maal kregen de duiven hier 2 nachten mand en ook was sprong pittig. Van 210 km naar 420 km. Piet was vooraf benieuwd gezien de onervarenheid van de nieuwe ploeg en toch ook wel een beetje gespannen hoe het zou lopen. Hij had 40 duiven (allemaal doffers) in de mand waarvan 27 jaarlingen. Allemaal nog onervaren qua km’s en mandervaring. Veel daarbij uit nieuwe koppelingen op zijn kweekhok dat de laatste jaren (na de verkoop) weer bijna geheel opnieuw is opgebouwd.
Met stambomen om U tegen te zeggen maar daar koop je niet zoveel voor leert de ervaring. Vindt ook Piet zelf. Bewezen koppels duiven daar draait het om. Fonteany ligt bij Chartres op de westlijn en met veel oost in de wind en een storing met regen vlakbij in Frankrijk maakten hem toch wel een huiverig voor het verloop. Vlak voor de aankomst betrok de lucht in Oude Tonge en viel de wind weg. Het werd dan ook een redelijk pittig vluchtje dat relatief lang openstond. Rond 13.30 zo’n 20-25 minuten na de kopduiven vielen de eerste fondduiven en bij Piet was het precies op 30 dat de eerste viel. De eerste 3 waren jaarlingen.
Piet vertelt: ‘Al met al:
– redelijk tevreden maar nog veel werk aan de winkel
– 39 van de 40 kwamen thuis en 1 jaarling bleef achter
– de meeste duiven kwamen mooi thuis (1 niet ?? )
– ook nog een gekwetste erbij (roofvogel?)
– de duiven zijn nu 5x gespeeld en hebben volgens vluchtprogramma 1100 km op de teller. Dat is natuurlijk wel een beetje onzin want sommige vliegen op een vlucht van 150 km 400 km!’
Piet gaat verder: ‘De ploeg wordt de komende weken zeker nog verder gespeeld maar welke vluchten dat zijn wacht ik nog even af. Hangt van een beetje van de conditie en weersomstandigheden af. Duiven die minder zijn of heel laat waren krijgen wat rust. Met duiven die in forme zijn kan je alles met die dat niet zijn niets! Forceren werkt dan averechts is mijn ervaring.’
Deze week op woensdag een africhting van Afdeling 5 in Roye. Ideaal voor de nestduiven. Donderdag is het inkorven voor Pontoise. Hierop zullen de jaarling weduwnaars die goed zitten meegaan. Ritme erin houden.
Marcel van Stralen heeft ze vorige week woensdag deels meegehad met Noord Holland. Vandaag (dinsdagavond) worden ze weer daar ingekorfd voor Roye. Vorige week zijn er 12 meegeweest en nu 30. Vrijdag gaan er nog 15 mee met de vereniging, omdat er een aantal moeten leggen morgenavond. De oude duiven zijn nu 3 maal mee geweest en jaarlingen 5 keer. Marcel: ‘Ik ben niet zo van km maken. Oude duiven krijgen in totaal 1500 km en jaarlingen 2000. Ze mogen gerust een keer een weekje thuis blijven. De duiven komen goed af. Als ze vallen komen ze achter elkaar en op de meeste vluchten zijn binnen een uur de meeste weer thuis. Dat was vorig jaar ook zo dus wat dat betreft weinig verschil. Tot nu toe zijn er 4 stuks van de ploeg van 50 achtergebleven. Vorige week een opgevangen in Frankrijk vlak bij Arras. Van de 4 achterblijvers zijn er 3 late jongen. De duiven gaan niet mee als het weer me niet aan staat. Dan loop je ook minder risico en zijn de verliezen beperkter.’
Dank jullie voor de medewerking en succes de komende weken !!!
Recente reacties