Misschien ben ik wel een luie duivenmelker … een liefhebber die geniet van de winterslaap. Als ik op Facebook zie dat programma-spelers hun tweede ronde al afgespeend hebben, dan denk ik: wat een werk allemaal … alle hokken vol. Pfff … Ben vlij dat we nog even wachten.
Eerlijk gezegd zou het hier ook niet kunnen. Als we nu jonge duiven zouden hebben, zou dat werken als een soort van automatiek voor de rovers van het luchtruim. We hebben vanaf oktober geen duiven meer los. De laatste twee keer dat we de duiven los hadden, waren er beide keren aanvallen van een roofvogel. De laatste keer kwam onze eerste duif van Marseille pas een dag later thuis. We dachten: Vanaf nu geen risico’s meer! Als liefhebbers in de buurt de duiven los hebben, zie ik regelmatig een roofvogel boven de koppel hangen. Langs de weg zie ik ook regelmatig een aangevreten duif liggen. We zijn dus nog even voorzichtig.

12 koppels
Komende week gaan we 12 koppels zetten, waar jongen uit gehaald gaan worden. Daarnaast zetten we 12 koppels jaarlingen om de eitjes onder te leggen. Deze jonkies zijn niet voor onszelf. De jongen gaan naar een bevriende liefhebber en naar een liefhebber die wat jonkies van ons wilde kopen, waar hij mee kan vliegen. Verder halen we er vier uit voor de Golden Classic Marathoncompetitie van de club uit Hendrik Ido Ambacht. De koppels die we hiervoor samenstellen wil ik aan u voorstellen.

Bestaande koppels
Wij zijn voorstander van overkoppelen. De bedoeling is om zo meerdere combinaties uit te proberen. Daar maken we natuurlijk wel een paar uitzonderingen op. Koppels waar we aansprekende jongen uit hebben, halen we nog een jaar extra wat jongen uit.
Het eerste bestaande koppel bestaat uit een zoon van onze oude stamkweker de ‘Carteus Giant’ met een zus van ‘Miss Puck’ van Koos Steenbeek, ‘de 3-4-5’. De zoon van de ‘Carteus Giant’ heeft als moeder een duivin van Ben Roodbeen. Zij komt uit ‘Zoon Feloog’ van Simon Zeegers met een kleindochter van ‘De Soustons’ van Willy Molin. Deze duivin is ook de moeder van o.a. de 3e nationaal Bergerac van Leen Stout. ‘De 3-4-5’ won twee mooie prijzen op Agen ZLU: 158e en 91e nationaal bij de oude duiven.
Het volgende bestaande koppel is ‘De Blauwe 81’ met ‘De 622 van Gerrit Veerman’. ‘De Blauwe 81’ won de 36e nationaal Barcelona in 2017. Hij komt uit een doffer van Piet Heikamp, die is ingeteeld naar ‘Miss Europe’ met een kleindochter van ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan 2006. ‘De 622 van Gerrit Veerman’ komt van onze topper uit Volendam. Haar vader komt uit een zoon van ‘De Marseille’ met een kleindochter van ‘Het Betuwekoppel’. De moeder van deze duivin is een dochter van een ander topkoppel van Gerrit ‘Het Volendammer-koppel’.  Uit dit koppel komt onder meer de 4e nationaal Barcelona.
Het laatste bestaande koppel bestaat uit ‘De 81 van Kees’ met ‘De 143’. De doffer komt van Kees Elzakkers uit Halsteren. Zijn vader komt van Wim Kooreman uit zijn 44e nationaal St. Vincent en is ook een kleinkind van de 1e nationaal Dax. De moeder van ‘De 81’ komt van Cor de Heijde. Zij komt uit ‘Zoon Cor’ (1e nationale Asduif van Etienne Meirlaen) met ‘Dochter Annet’ (1e nationaal Barcelona van Willem van der Velden). ‘De 143’ is een kleindochter van ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan 2006. Haar vader is een zoon van ‘Jo’ en haar moeder is een kleindochter van ‘Jo’.

Tot Slot
Dat is een kwart van de koppels waar we vanaf 9 maart jongen uit gaan halen. Van de overige koppels krijgt u later een verhaal te lezen. Voor iedereen die aan het kweken is en wie binnenkort gaat kweken … heel veel succes! Hopelijk kweekt u voldoende goede vliegers voor de toekomst. Daar doen we het allemaal voor!