Rik vertelde mij het volgende:
Hallo Jaco,
Bij deze de beantwoording van de vragen over de selectie. Leuk dat je aan mij hebt gedacht!! Heb nog even getwijfeld of ik de vragen zou invullen, dit omdat ik mij enkele jaren minder met de duiven heb bezig gehouden. De afgelopen jaren was ik vooral druk met het sporten van de kinderen en kwamen de duiven op het tweede plan. Ik speelde wel enkele malen Barcelona, maar kwam tot de conclusie dat de afstandsgeschiktheid op veel van mijn duiven niet van toepassing was. Speelde op Barcelona o.a. wel een 5e en een 41e nationaal maar toch, dit was het niet.
Sinds vorig jaar heb ik weer meer tijd voor de duiven. Dit jaar heb ik op 4 overnachtvluchten meegedaan. Op St. Vincent begon ik met de 5e nat. en op bergerac 4 bij de eerste 100 nat. en 9 van de 12 in de prijzen. Op de andere 2 vluchten begon ik niet vroeg maar gelukkig wel een aantal jaarlingen die een mooie prijs vlogen en dat is tenslotte de toekomst.
Het is de bedoeling dat ik volgend jaar de complete middaglossing gaat spelen met misschien een enkele ZLU vlucht. Hieronder wil ik graag vertellen hoe ik dit met de selectie gaat aanpakken waarbij ik voort ga op de methode waar ik mij zelf in kan vinden. Ik heb dit altijd zo gedaan en al geven prestaties uit het verleden (meerdere nationale overwinningen, JvN) geen garantie, dit is voor mij de beste methode.
Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Een jonge duif moet mij in de hand aanstaan, prestaties als jonge duif zijn voor mij niet van belang. Voor de eerste vlucht selecteer ik via handselectie en gezondheid ongeveer een kwart eruit. Als een jonge duif de vluchten (natour) dan goed doorkomt en er is niets wat mij tegen staat dan mag hij blijven. Als jaarling speel ik ze dan gelijk vanaf de eerste vlucht en gaan ze 2 keer mee op de overnacht. Prijs vliegen is noodzakelijk anders gaan ze eruit. Ik zie wel vaak dat duiven op de eerste overnachtvlucht leren en dan het kunstje door hebben. Mijn topduiven, waaronder de 1e nat. St. Vincent, 1e nat. Bergerac en het Bordeaux duifje vlogen gelijk als jaarling mooie prijzen op de overnacht. Duivensport is mede gebaseerd op hoop en ik heb de overtuiging dat veel melkers dit wel heel erg serieus nemen. Het wachten op die ene prijs is vaak een teleurstelling. Hoe langer je wacht met de selectie des meer slechte duiven er over blijven.
Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Als ik geloof in een kweekduif mag deze altijd, in ieder geval, maximaal 3 jaar blijven. In het verleden moest deze dan minimaal een duif hebben gegeven die bij de eerste 100 nationaal kon vliegen maar gezien het aantal duiven wat tegenwoordig in concours staat ga ik dat aanpassen naar de eerste 75. Daarbij koppel ik graag oude kweekduiven tegen de jonge nieuwe aanwinsten.
Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Dat is van een aantal factoren afhankelijk. Mijn 1e nat. Bergerac heb ik gelijk naar haar prestatie op kweek gezet en daar heb ik nooit spijt van gehad. Vaak is het echter te laat en sneuvelt een vliegduif op het veld van eer. Ik had dit jaar een duif die op Barcelona hoog stond in alle internationale klassementen. Een week voor Barcelona bracht ik haar voor een lapvlucht op 50 kilometer en ik heb haar niet meer gezien. Eerder kweekte ik uit haar mijn Favori (o.a. 26e nat. Marseille) dus deze duif had ik misschien eerder op de kweek moeten zetten.
Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Wat mij betreft is de selectie van een duif het complete plaatje. Ik mag in de winter nog wel eens op tophokken duiven bekijken en kom dan altijd weer tot dezelfde conclusie, een superduif is vaak in de hand ook een topper. Deze super valt in een hok vaak op door zijn gedrag of de natuurlijke gezondheid qua uitstraling (paarse gloed in de nek enz.) Op het moment dat je een duif vast krijgt moet je gelijk dat goede gevoel hebben. Een sterk karkas en de wil om er vandoor te gaan. Ogen die iets onoverwinnelijks uitstralen en een moderne fondvleugel waarbij de laatste 4 pennen een goede ventilatie hebben en vooral niet het kippenmodel. Verder doet iedereen de handselectie op zijn eigen manier, dat is ook het mooie van de duivensport. Het verhaal dat je toch niets ziet aan een duif kan ik verwijzen naar fabeltjesland. Ik ken diverse liefhebbers opnoemen die de topduif eruit halen. Ik heb ook zat liefhebbers meegemaakt die niets in een duif zien. Het is dan verstandig om eens een goede liefhebber op het hok uit te nodigen. Het is overigens wel zo dat het verstand van een duif in de loop der jaren moet blijken. Verder ben ik van mening dat een belangrijke eigenschap van een fondduif het karakter is. De wil om door te gaan moet er inzitten. Een duif die na het uitvliegen altijd als eerste naar binnen wil staat boven aan mijn lijstje. Ik speel nest en bij mij zijn dat vaak de beste duiven.
Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Zie vorige vraag.
Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Mee eens, dat is een uitgangspunt, echter ik heb ook duiven gezien (duivinnen) waarbij dit minder van toepassing was.
Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Vergelijk duiven met mensen. Als de vraagstelling ook op mensen van toepassing was had ik er zelf nu niet meer geweest. Een zieke duif krijgt bij mij nog een kans zeker als deze mij in de hand aanstaat of als het een bewezen duif is. Blijft de duif te lang tobben dan is het over en uit. Alleen bij hoge uitzondering ga ik naar een dierenarts. In het verleden heb ik 2 maal in de winter last gehad van paratyfus bij de duiven, ik was toen blij dat de Weerd mij van goed advies- en medicijnen kon voorzien.
Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Ik hou er niet van al zijn er zeker voorbeelden van echte topduiven waarop dat van toepassing was. Ik hou niet van zwervers en selecteer deze eruit. Bij oude duiven is dat anders, een bewezen duif mag herstellen en vaak gaat deze dan weer door met prijs vliegen. Zwervers houden vaak afwijkend gedrag en daar wil ik mijn tijd niet aan besteden. Bij mij vliegt een duif of zit binnen in het hok. Je zal bij mij geen duiven zien slenteren rondom de hokken.
Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Een vleugel die slap langs het lichaam hangt daar hou ik niet van. Een verspringing zie ik graag maar ook daar heb ik zat uitzonderingen op gezien.
Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Ben geen ogenkeurder maar heb er wel een gevoel bij. Een duif moet via het oog iets onoverwinnelijks uitstralen. Mijn 1e nat. Bergerac was een nachtvlieger. Zij keek als ware recht vooruit en dat heb ik bij meer goede fondduiven gezien. Bij het kweken zet ik wel graag een geeloog op bijv. een staaloog.
Jaco, dit waren mijn antwoorden op de vragen. Selectie is de toekomst. Ik wens een ieder succes.
Rik bedankt voor je heldere uitleg, die toch hier en daar wat afweek van de trend. Hierbij had je een goede motivatie, waarbij de lezer zelf kan bepalen of ze er iets mee kunnen. Top!
Dit was de laatste liefhebber over selecteren. Over een paar dagen nog een slotwoord over dit onderwerp.
Recente reacties