In deze aflevering over selecteren Frank Zwiers. Deze liefhebber won vorig jaar twee nationale vluchten. In het najaar van 2016 is hij verhuisd en heeft ‘op halve kracht’ het seizoen 2017 gespeeld met een aantal overgewende duiven. Het mooie was, dat hij gelijk weer met de beste meedeed. Niet zo goed als de laatste paar jaren daarvoor, maar beter dan hij had verwacht direct na zijn verhuizing. Zijn mening over selecteren doet er toe en staat hieronder …

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? De fondduiven worden pas echt gelescteerd als ze twee jaar oud zijn. Als jongen worden ze goed ingespeeld tot boven de 400km en als jaarlingen krijgen ze 2 marathon vluchten. Dit alles als voorbereiding om het jaar dat ze er echt moeten staan.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht o/m na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Kweekduiven worden 3 jaar getest met minimaal 2 verschillende partners per jaar Elk jaar verdwijnen er dus kweekduiven en haal ik enkele nieuwe erbij om zo constant te zoeken naar verbetering. Een echte vaste maatstaf voor de selectie van kweekduiven is er niet. Uiteraard is het al belangrijk dat de kinderen gemakkelijk thuis komen en als tweejarige ook echt presteren. Toch heb ik ook een duif zitten waarvan ik al 4 jaar heb gekweekt maar niks bijzonders van op de hokken heb momenteel. Waarom zit deze duif er nog? Heel simpel omdat zijn kleinkinderen met verschillende duivinnen op verschillende hokken al teletekst pakken.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Als een duif 5 jaar is word er een keuze gemaakt of deze naar het kweekhok gaat, dit hangt af van zijn/haar prestaties maar ook van de nakomelingen. Ik kweek echter voor mijzelf maar amper uit de vliegduiven. Vaak komen de prestaties dan dus door van andere liefhebbers. Een voorbeeld is mijn “Blue Beauty’ van 2012, een dochter van mijn stamduivin “Golden Future”. Deze duif vloog eigenlijk altijd net 1:10, niet heel speciaal maar ook zeker niet slecht. In 2015 kreeg ik echter een hele lijst aan referenties binnen van haar kinderen waardoor ik haar in 2016 op de kweek heb gezet.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Ik kan het alleen op prestaties. Uiteraard heb je altijd een gevoel bij een duif maar uiteindelijk bepalen de prestaties. Omdat mijn aangekochte kweekduiven wel allemaal op bouw zijn geselecteerd kweek ik niet makkelijk slecht gebouwde duiven.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Alleen bijgekochte kweekduiven worden op bouw geselecteerd. Het belangrijkste vind ik dan de pluim deze moet super zacht zijn en vettig aanvoelen. Graag heb ik ook een duif met gesloten stuit maar heb al veel goede in mijn handen gehad die toch niet helemaal dicht waren. Spieren heb je in veel soorten en maten, ik zoek ze zo soepel mogelijk met bij voorkeur ook nog wat spiertrilling.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Ik heb al tientallen echte topduiven vast gehad met open stuiten, wat wel opvalt is dat vaak de duiven die vaker aan de kop spelen wel goed gesloten zijn. Kweekduiven heb ik het liefste gesloten echter een goede kweker met een open stuit zal ik zeker niet ruimen.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Ligt aan de ziekte

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? laten herstellen en wederom spelen. Blijven ze weer weg dan afscheid van nemen. Elke duif kan een keer helemaal mis zitten).

 Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Laat ik over aan mensen die denken er verstand van te hebben (ik niet).

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Laat ik ook over aan mensen die denken er verstand van te hebben (ik niet).

Frank bedankt voor je eerlijke en duidelijke mening. Vliegprestaties als basis en duiven bijhalen met een zachte pluim en als het even kan trillende spieren. Hoe eenvoudig kan het zijn !!!