Deze topper uit Sluis stapte niet veel jaren terug over op de ZLU-vluchten. Bij heel veel vluchten staat hij telkens bij de eerste meldingen. Niet omdat hij op de kortste afstand woont, want daar wonen er veel meer, maar omdat hij geweldige duiven heeft en tot de allerbeste hoort in zijn regio, maar ook van alle ZLU-spelers. Hoe Martin zo snel tot zo’n goede stam duiven kwam, is deels terug te verhalen op de selectie. Lees hieronder hoe hij er over denkt …

 Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat?
Als jonge duif wordt er metname gekeken naar hoe ze thuiskomen van de vluchten (frisheid). Ze worden niet verduisterd en kaal ingespeeld en gaan zonder op te leren met de vrachtwagen mee in een grote lossing op 120km. Daarnaast wordt er onder de jongen keihard geselecteerd op gezondheid en na de eerste grote rui wordt het restant op bouw, pluim, afstamming algemene indruk en gezondheid geselecteerd. De jaarlingen vliegen allemaal 1 of 2 zlu vluchten. Ik zie graag dat ze prijs vliegen, maar ook als ze missen en ze staan mij goed aan krijgen ze nog een kans als tweejarige. Vanaf dat ze 2 jaar zijn moet er wel gepresteerd worden want anders worden ze geen drie jaar. Als tweejaarse minimaal 50% prijs met een kopprijs er bij of 100% met minimaal 1 prijs 1 op 10. Ook worden bepaalde vluchtomstandigheden wel meegewogen in de selectie zoals b.v. Narbonne dit jaar.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven?
Als ik uit een nieuwe kweker 4 of 6 jongen kweek en er is er niet eentje van over na het jonge duivenseizoen gaat hij er na 1 jaar al uit. Vaak krijgen de meeste 2 jaar en soms drie jaar de kans. Na deze 3 jaar moeten er minimaal een aantal goed bruikbare vliegduiven op de hokken zitten of beloftes. Is dit niet het geval, green exit.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker?
Primair zijn de prestaties van die duif de aanleiding, secundair kan het ook zijn dat er inmiddels kinderen van hem/haar op de vlieghokken zitten die zich al tonen of me bijzonder aanstaan. Ik doe echter ook vaak broers/zussen of kinderen van zo’n topduif als jong al gelijk voor de kweek zetten, terwijl ik met de topduif zelf nog speel. Ook met kinderen van goede  kweekkoppels gebeurt dit hier en wordt er om de goede lijnen te bewaren regelmatig een speciale gelijk op de kweek gezet.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders?
De mand selecteert het hardste hier, en selecteert nagenoeg voor 100% onder de oude duiven. Neemt niet weg dat ik ook keihard selecteer op gezondheid. Daarnaast selecteer ik een klein deel op de hand, met name de jonge duiven. Daarbij let ik op veel zaken zoals bouw, pluimkwaliteit, balans, spieren, pigmentatie staartveren, lengte vleugel liefst tot in het zwarte van de staart, algemene indruk, etc. Duiven met grote fouten gaan er allemaal uit, al worden die na enkele jaren keiharde selectie bijna niet meer gekweekt normaal gezien. Bij duivinnen zie ik ook graag lelletjes aan de bek. Het moeilijkste blijft dat we het karakter en oriëntatie van een duif niet kunnen beoordelen, daarom zal de mand altijd het grootste aandeel in de totale selectie moeten bedragen toch zeker onder de oude duiven. Alleen op de hand of wat voor theorie dan ook selecteren, boer je onherroepelijk achteruit. Ogentheorie heb ik weinig verstand van en zegt me ook helemaal niks. Ik heb al duiven met hele bleke ogen gezien die top vliegen en zelfs nationaals winnen. De glans en felheid van het oog zegt me wel iets over de gezondheid/form van de duif.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm?
Stuit liefst hard, zie die graag gesloten maar een duif met een iets open stuit die wel hard is blijft wel zitten, want ik heb diverse bruikbare vlieg en kweekduiven die iets open staan maar wel hard gebeend zijn. Stuitjes met elastieken beentjes verdwijnen als jonge duiven die op ca 6 maanden leeftijd nog hebben. Verder zie ik graag zachte vette pluim, liefst een korte arm, soepele spieren onder de arm en soepele lange borstspieren en alle andere punten zoals hierboven onder punt 4 reeds benoemd.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven?
Zie bovenstaand antwoord.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom?
Als er tussen de jonge duiven zitten en dit zijn steeds dezelfde die tobben, die gaan eruit. Worden ze allemaal ziek is het uitzieken geblazen, duurt dit bij sommige ook te lang die zullen ook verdwijnen.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren?
Ligt een beetje aan de staat en conditie waarin ze terugkeren maar vaak houd ik ze aan, ze hebben in ieder geval leren eten, drinken en overleven buiten.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen?
Geen verstand van, kijk er nooit naar!

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes?
Zie eerder antwoord over de ogen.

Martin de Poorter, Sluis

Martin, heel erg bedankt voor je duidelijke en goed onderbouwde antwoorden !!!!