Leo Pronk is een vaste waarde bij de Kampionen van Noord Holland op de ZLU-vluchten. Dit jaar won hij Mont de Marsan in de Fondunie 2000. Hoe denkt deze eigenaar van een timmerbedrijf over selecteren? U leest het hieronder:

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Als jonge duif worden ze opgeleerd, ze móeten thuis komen. De natuurlijke gezondheid van de duif is het belangrijkste omdat ze bij mij nooit medicijnen krijgen.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Mijn kwekers krijgen een aantal jaren de tijd, dit is ook inherent aan het marathonspel. Belangrijk is ook dat de kwekers allemaal goede vliegduiven waren. Heb geduld en koppel geregeld om.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Meestal gaat een goede vliegduif na een aantal jaren naar het kweekhok. Dan begint meestal ook de zoektocht, wat past op wie, soms heb je geluk en ontdek je al op het vlieghok een goed koppel. Dit jaar heb ik bv de asduif Bordeaux ZLU, was tot dit jaar altijd ’s avonds thuis en dat op ruim 1000km. Dit jaar was zijn dochter mijn eerste duif. De doffer kwam daarna behoorlijk gewond thuis aan borst en vleugel. Dit hielp bij het besluit dat hij naar het kweekhok gaat.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Als ik de jongen opleer en ik pak een duif die me niet aanstaat (gevoel) ga ik er niet mee door. Mijn duiven moeten gezond zijn, dit is essentieel, omdat ze geen medicijnen krijgen. Alleen maar zuur in het drinkwater en een kruidenmix die ik al meer dan 15 jaar aan de duiven geef.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Een duif moet in balans zijn, of hij nou groot of klein is. Een mooie korte voorarm is meegenomen. Vaak is het zo dat mijn oog valt op een duif met uitstraling, puur intuïtief dus. Maar ik heb het niet vaak mis. De besten zijn vroeg op de klep en altijd fris thuis.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? De bouw van de duif moet voldoen. Daarmee bedoel ik dat de duif bij keuring toch wel +/- 91 1/2 punt moet krijgen. Bij marathonduiven is dit wel eens lastig  omdat het langer duurt voordat de duif is uitgegroeid. Neem bv mijn Queen of the Sky, klein en compact. Deze zou nooit meer dan 91, ½ punt krijgen op een tentoonstelling. (Bouw zegt niet alles)

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Zieke duiven heb ik zelden of nooit. Bij de jongen zie ik wel eens een vies neusje, dit is meestal na 2 of 3 dagen weer weg. Zo niet, dan verdwijnt de duif uit mijn hok. Mocht er E.coli onder de jongen ontstaan, Dan verdubbel ik de hoeveelheid zuur en na +/- 4 dagen zijn de duiven weer gezond. De duif die het ondanks alles toch niet redt blijft niet op het hok.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Deze jonge duiven krijgen gewoon opnieuw de kans.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Het is wel prettig als er tussen vleugel en lijf geen gat zit. De verspringing zie je tegenwoordig bij bijna iedere duif.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Ik kom op veel hokken en zie veel duiven. Ik heb denk ik wel alle kleuren en maten bij goede duiven gezien. Op de beurs krijg ik wel mensen met loepen, wat zij zien is interessant om aan te horen omdat het voor hen een selectie betreft. Voor mij telt dat ik een duif mat een mooi groen oog kan waarderen. Als de duif goed naar huis komt, is een lelijk of mooi oog zo vergeten en wordt de duif steeds mooier!

Leo, bedankt voor je duidelijke antwoorden en de tijd die je nodig had deze vragen te beantwoorden !!! Succes met het nadenken over het vormen van de koppels voor 2018.