Als je de laatste jaren een favoriete lijstje moet maken van kampioenen op de middaglossing van afdeling 8, dan zal op vele lijstjes de naam Gerrit van Vilsteren prijken. Deze man levert geweldige prestaties op deze vluchten en heeft de laatste jaren kopprijs na kopprijs gepakt met overwinningen erbij in het hele afdelingsconcours. Zijn mening over selecteren doet er toe. Daarom in deze editie de mening van onze Gerrit uit Zwolle …

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Het hele jaar door, zit de duif niet goed in elkaar of wil hij of zij niet goed trainen of komt vaak de andere dag terug van de vlucht dan wordt deze verwijderd van het hok, als 2 jarige moeten ze zich goed laten zien op de fondvluchten in ieder geval fit terug komen of en hele vroege prijs vliegen dan mogen ze van mij vermoeid zijn.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Een kweker moet meerdere goeie jongen geven, maar er zijn maar weinig goede kwekers. Er wordt nog wel eens overgekoppeld. Vooral een goede vliegduif die naar het kweekhok gaat daar heb ik meer geduld mee dan aangeschafte duiven.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Een goede vliegduif die goed presteert, heeft daar heb je meer kans op om een topper te kweken.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Ik selecteer losse stuit gaat eruit Jos Evers uit Thorn heeft mijn duiven op de ogen gekeurd in 2010 en dat jaar werd ik 4e Nationaal kampioen een duif moet altijd fit zijn zo niet dan wordt de duif na enkele dagen verwijderd. Alleen als het een super is dat zou ik ermee naar Nanne Wolff gaan.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Als de stuit bij mijn duiven te open staat dan gaan ze eruit, voor de rest laat ik de jonge duiven zitten tot het jaar erop en dan moeten ze zich laten zien op het grote werk.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Als de stuit bij mijn kweekduiven te open staat dan gaan ze eruit.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Blijven enkele dagen apart zitten maar jonge duiven worden snel verwijderd.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Worden opgeruimd.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Daar kijk ik niet naar.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Oog moet niet te los in de kop zitten verder kijk ik daar niet naar.

Gerrit, bedankt je duidelijke mening. Gezond en vitaliteit is belangrijk … een herkenbare selectie-optie naast presteren!