Al tientallen jaren staan deze mannen aan de top van de middaglossing. Ze hebben een geweldige stam opgebouwd rondom hun Dax-doffer. Dan moet je ook goed kunnen selecteren. En passant werden ze afgelopen seizoen 3e Kampioen Middaglossing van de prachtige competitie van de Middaglossing. Het is de beurt aan Ben en Aloys Löwik uit Almelo …

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Selectie het hele jaar door , vooral in najaar.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht o/m na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Nieuwe duiven 2 a 3 jaar proberen. Topvliegers kunnen net zo lang blijven tot ze niet meer vruchtbaar zijn. En soms nog langer.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Werkelijke superduiven worden spoedig tot kweekduif gepromoveerd. Het gaat om vroege prijzen kunnen winnen.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Selecteren vooral op prestaties en/of  fris terug kunnen komen van vluchten. Nooit selecteren op één aspect ( ogen , vleugel ,spieren etc.)

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm Bouw: mooi soepel geheel. Heel zachte veren. Wakker uitkijken. En heel belangrijk: soepele spieren (veel oefenen).

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Vliegduiven : vroeg op de klep. Kweekduiven moeten compleet zijn , mooie duiven met een zijdezachte veer. Liefst in geteeld en niet groot.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Jonge duiven mogen best een dag of een paar dagen ziek zijn, maar snel op eigen kracht herstellen. Vooral als de hokgenoten niet ziek zijn. Slechts ingeval  het hele hokbestand ziek is de veearts raadplegen.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Zwervers die op eigen kracht in redelijke gezondheid thuis komen kunnen gewoon blijven. Hebben veel geleerd. Zitten vaak heel goede onder ( weten we uit eigen ervaring )

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes Ogen is slechts een onderdeel van het geheel. Wij houden er wel van dat een duif pientere en levenslustige uitstraling heeft. Een rijk oog met streepjes etc. heeft wel onze extra aandacht. Vaak zie je dat op gevorderde leeftijd iets duidelijker. Maar dan weet je al dat de duif goed is of niet.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Hou wel van korte achtervleugel , maar is geen must. Verspringing vinden we niet relevant. “Kippelvleugels” worden direct uitgeselecteerd.

Ben bedankt dat je jullie visie over selecteren met de lezers van Het Marathonduivenjournaal wilde delen.