Na de inleiding van vorige week is dit de eerste bijdrage over selecteren. De vragenlijst is ingevoerd door de familie Hommes en znn uit Akersloot. Vader en zonen spelen al jaren goed. Dit jaar speelden ze sterk op zowel de middaglossing als de ochtendlossing. Ze wonnen o.a. 6e, 18e en 19e nationaal Bordeaux sector 2, 25e nationaal Bergerac sector 2, 31e nationaal Perpignan, 32e en 49e nationaal Cahors sector 2 en 37e nationaal Dax sector 2. In de Fondunie 2000 (afdelingen 6 t/m 11) werden ze 2e in de Pyreneeëncup en 2e aangewezen kampioen. In Fondclub Noord Holland werden ze 1e Keizer Kampioen. Als dit in één jaar bij elkaar vliegt met je duiven, heb je recht van spreken …

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Vanaf de leeftijd van 2 jaar wordt er geselecteerd op prestatie afhankelijk of het laatjes zijn die zijn als 3 jarigen aan de beurt. De duiven moeten minimaal prijs gespeeld hebben liefst vroege prijzen. Meestal gaan ze als jaarling 1 of 2 keer mee dan als 2 jaarse 2 tot 3 keer mee zowel op  de middaglossing als de ZLU vluchten. Daar zullen ze zich moeten tonen. Dan hebben ze ongeveer 4 kansen gehad 50 procent prijs is een pre met minimaal 1:10 in groot verband of 1 hele vroege prijs! De laatjes worden pas als 2 jarige (18 maanders) gespeeld op de grote fond vandaar dat ze een jaar overslaan.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Maximaal 3 jaar om dan moet er iets bruikbaars uitgekomen zijn minimaal een paar prijzen 1:10 maar beter mag natuurlijk ook. Onze ervaring is dat je uit de meeste goede kwekers vanaf jaar 1 bruikbare duiven kweekt.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Vooral om prestaties en ouderdom van een duif. Een duif van 5 of 6 jaar zal niet snel meer gespeeld worden, behalve op Barcelona. De kans dat je deze op een bepaald moment verspeeld is te groot en meestal heb je er al veel plezier aan beleefd. Vaak kweken we wel uit onze vliegers aan de hand daarvan kunnen we zien hoe de jongen het doen of niet doen en dan kunnen we ook de keuze maken wel of niet doorspelen. Opvallend bij ons is dat we uit iedere vlieger die we op het kweekhok hebben gezet wel een goede of meerdere bruikbare duiven uit zijn gekomen. Bij ons zal je ook weinig duiven boven de 5 tot 6 jaar op het vlieghok zien. Vaak zitten ze op de kweek en hebben ze hun sporen verdiend.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Vitaliteit en bouw is de eerste stap daarna komen de prestaties. Een duif die niet zelf in goede conditie kan blijven zal nooit een goede vlieger worden. 1 op de 10 gekweekte jongen is als je mazzel heb een bruikbare duif. Om nog maar niet te spreken over een echte goede. Die heb je als je geluk heb 1 op de 100. Er zijn maar zo weinig goede duiven!

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Spieren en vooral de voorarm zijn belangrijk. De jongen worden na 2 maanden in de hand genomen en alles wat een te lange voorarm heeft zal er per direct uit gaan. Onze ervaring is dat deze duiven op de vluchten niets waard zijn. De duif moet ook in evenwicht zijn en alles moet in proportie staan met elkaar. Vaak worden de jongen en aangeschafte duiven met een blinddoek gekeurd zodat we geen vooroordeel hebben van de duif. Hierdoor kan je sneller afscheid nemen van onjuist gebouwde duiven in onze ogen.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Die theorie kan de bak in. Onze beste duif op Barcelona won  114, 143 en 574 Nat Barcelona. Deze duivin is van 2013 en heeft als jaarling prijs op Marseille nationaal. Deze heeft geen gesloten stuit (je kan er met 2 vingers doorheen) daarom als test op Marseille als jaarling als 2 jarige naar Barcelona 143 nationaal. Ook wij zien liever duiven met een gesloten stuit maar de praktijk wijst anders uit. We moeten wel zeggen dat op de stuiten na het een perfecte duif is. Ze zal slim zijn en sterk genoeg zijn omdat het 3 zware Barcelona’s waren.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Oude duiven worden direct verwijderd. Een goede duif zit altijd goed in onze ogen(uitzonderingen daar gelaten). Jongen is het een ander verhaal deze mogen uitzieken en dat kan heel lang duren bij ons! De jongen krijgen absoluut geen medicijnen. Ze moeten zelf weerstand opbouwen. Wanneer ze dat niet hebben vallen ze vanzelf af. Vaak komen de afvallers uit dezelfde lijnen of ouders dan ben je daarna daar extra scherp op.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Altijd aanhouden! Dit zijn duiven die voor zichzelf hebben leren zorgen en vaak zijn het ook wel bruikbare duiven. Onze 1e van de laatste Cahors won een 12e NPO en een 32e in de sector tegen 3.922 duiven. Daarvoor had ze al prijs gewonnen op Agen ZLU JL beiden vluchten waren niet gemakkelijk. Dit duivinnetje is ook 2 weken onderweg geweest als jonge duif. Zo hebben wij wel meerdere duiven gehad die hebben wezen zoeken en daarna het padje gevonden hebben.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Naar de verspringing wordt wel gekeken maar de andere theorie niet. Een goede duif heeft een goed kompas en doorzettingsvermogen en vaak een goede bouw. Wij als mensen kunnen niet in het hoofd van de duif kijken dus weten we er voor de rest weinig van.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Een kleurrijk oog vinden wij belangrijk maar de hele ogentheorie hebben we wel bekeken maar doen we eigenlijk weinig mee. Een kweker of vlieger zal zich moeten bewijzen op de plek waar hij zit en daar wordt op geselecteerd.

Wij hopen zo een duidelijke uitleg te hebben gegeven over de selectie in Akersloot.

Comb. Hommes, Akersloot

P.S. Mannen, bedankt! Mooie duidelijke uitleg en geen flauwekul. Duiven zich moeten bewijzen op de vluchten en op gezondheid