Ik werd benaderd door Paul Grolleman, de man achter de distributie van Solosan in Nederland, met de vraag of ik dit product wilde reviewen. Hij was zelf laaiend enthousiast en vertelde succesvolle verhalen over dit product uit Groot-Brittannië. We hebben dus te maken met een relatief onbekend product in ons kikkerlandje. Maar de Nederlandse distributeur staat echt achter dit product; dit laat hij zien door overal zijn gezicht te tonen. Zo stond hij met een stand op de marathonduivenjournaal dag in Soest, zag ik op Facebook foto’s voorbij komen van een nette Solosan stand op de beurs ter Rosmalen en is dit product in verschillende inhoudsmaten te koop op pigeoncom.com.

Maar na deze intro: het product!

 1. Ervaren
  Bij levering zag ik een nette zwarte fles en een Engelse folder. Ik keek er even vluchtig naar en legde het eerst aan de kant. De hele dag dacht ik aan het product, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. In de haastigheid was mij nog niet duidelijk geworden waar dit product nou precies voor diende. In de avond toch maar weer de fles erbij gepakt. Ik las op de fles ‘Solosan’ linksonderin: 3-in-1 protection. Het doodt schadelijke bacteriën en virussen, reinigt en desinfecteert het hok, de mand, de krabber enz. En het zuivert drinkwater. In eerste instantie viel het kwartje niet helemaal waarom het 3-in-1 was. Tot ik de vernevelaar bovenop de witte spray-kop ontdekte. ‘Aha! Dus naast dat het water gezuiverd wordt, je materiaal kan desinfecteren en schoonmaken, kan je dus ook de lucht zuiveren!’ Tijd om alles eens uit te proberen.

Natuurlijk heb ik (net zoals velen) in het verleden wel eens halamid gebruikt. Zowel een mespuntje door het drinkwater en als schoonmaakmiddel. Dat was het eerste waar ik aan moest denken toen ik dit product ging testen. Maar van halamid kreeg ik altijd hoofdpijn, dus ik was in eerste instantie huiverig. Ook dit product heeft in eerste instantie een lichte chloorgeur, maar veel minder heftig en doordringend. Allereerst heb ik de vernevelstand eens uitgeprobeerd in het hok. Er zit een goede vernevelaar op de zwarte fles; de vloeistof verstuift prima en valt niet meteen met dikke druppen naar beneden. Ik had flink gesprayd, maar het hok werd niet vochtig en er hing ook geen vreemde geur. Ik heb eerder rampen gehad met duiven ‘spray’ producten. Of het lekte enorm, of het vloeistof kwam er gewoon niet uit. Het is duidelijk dat dit een prima, stevige fles is waar een goede spraykop op zit. Daar zijn geen kosten op bespaard gelukkig.

Om het reinigen en ontsmetten uit te proberen, heb ik mijn aardewerken nestpannen erbij gepakt. Die had ik nog niet schoongemaakt van het kweekseizoen ervoor. Ik heb ze even afgeborsteld en vervolgens in gesprayd. Op de fles staat achterop dat na minder dan een minuut contact met Solosan de schimmels en bacteriën gedood zijn. Mijn nestpannen waren zo weer droog en bepaalde schimmelplekken waren helemaal verkleurd. Mijn idee was dat het zeker zijn effect heeft.

Tot slot kan dit product dus ook worden gebruikt om het water te reinigen. Dankzij het ingrediënt ‘hyperchloride’ worden schadelijke bacteriën in het drinkwater gedood. Hierover later meer. Het advies achterop de fles en in de folder was: 5-10ml per liter drinkwater. Ik ben er tussenin gaan zitten met 7,5 ml per liter. Er zijn mensen huiverig voor dit soort producten, het is immers geen natuurproduct. Het enige wat ik kan concluderen na gebruik was dat mijn duiven er zeker niet minder van waren geworden.

 1. Inzoomen
  Solosan bevat in principe 1 ingrediënt. Het is een oplossing die <5% hyperchloride bevat.

Ik moet heel eerlijk bekennen, dit ingrediënt gaat mij de pet te boven. Research naar de werking van vitamines en mineralen lukt prima. Maar de leesstof wat ik voor de kiezen kreeg bij ‘hyperchloride’ was voor mij te wetenschappelijk. Scheikunde was op de middelbare school ook al niet mijn ding…
Gelukkig staat in de Engelse brochure prima uitgelegd wat de werking is. Ik zal het in het kort in eigen woorden uitleggen:

De stof ‘hypochlorous acid’ (Engels) komt van nature voor in alle dieren om bacteriën en virussen te bestrijden. In Solosan is deze stof gecombineerd met een hoge hoeveelheid zuurstof waardoor een niet schadelijk middel gemaakt wordt om bacteriën en virussen te doden. Solosan mag gecombineerd worden met medicatie en vitamines.
Kort maar krachtig…

 1. Praktijk
  Solosan heeft dus drie mogelijkheden in het gebruik.
 1. Drinkwater zuiveren
 2. Hok/materiaal schoonmaken en desinfecteren
 3. Lucht zuiveren

Ik heb de mogelijkheden ook even in de volgorde weergegeven die voor mij de voorkeur krijgen.
Iedereen weet dat de grootste infectiebron van het overdragen van ziektes zich in de waterbak bevindt. Elke duif drinkt er immers van. Hoe mooi is het dat er een product is die dit enorm beperkt.
Ik zou het product op de dag na thuiskomst en de daarop volgende dag geven (vooral na extra nachten mand). Zo krijgt de duif de kans om snel zijn weerstand op peil te brengen zonder extra schadelijke bacteriën binnen te krijgen via het water.

Solosan is natuurlijk een topproduct om het hok en het materiaal zoals de krabber elke dag even te behandelen, mochten de duiven of een bepaalde afdeling ziek zijn. Zo wordt herbesmetting of een verdere uitbreiding beperkt gehouden.
Uiteraard is het ook niet verkeerd om eens in de zoveel dagen de waterbak even uit te poetsen, af te drogen en daarna in te sprayen.
Nestschalen en voerbakken kunnen tweemaal per jaar ook wel een spraybeurt gebruiken, net zoals de rest van het hok zelf. Het is natuurlijk maar net hoe schoon je wilt wezen. Maar daar waar wij alles voor onze duiven doen, is dit zeker de moeite waard.

Dan is er nog de mogelijkheid om dit product in de lucht te sprayen. Ik denk dat ik deze optie alleen zou gebruiken als er duiven ziek zijn. Zieke duif uiteraard apart. Maar om vervolgens besmetting proberen te voorkomen is het denk verstandig om naast het middel in het water, elke dag even flink in de lucht te sprayen.

Veelzijdig product!

Voor meer info verwijs ik graag door naar:
W: https://www.pigeoncom.nl/product/solosan-vogel-ontsmetter/

© Fabian Wendel

Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal