1. Ervaren

DHP Cultura heeft altijd mooie duidelijke verpakkingen. In de dierenspeciaalzaak waar ik geregeld kom, worden mijn ogen vaak naar het ‘DHP Cultura’ stukje getrokken. Naast een mooie verpakking, zit er inhoudelijk een natuurlijk voedingssupplement in, met een duidelijk verhaal erbij. Zo ook bij CPM. Een witte 500 ml flacon met een duidelijk blauw label. Voorop staat ‘CPM’: met calcium-magnesium-fosfor. Onder de mooie blauwband staat: voor meer vitaliteit. Dat belooft wat!

Zodra ik het zwarte dopje van de fles haal, zie ik een lichtblauwe vloeistof die vrijwel geurloos is. Op de zijkant staat: 1 dopje op 1 kg voer of over 1 liter water. Nadat ik mijn zwarte dopje heb afgemeten, giet ik de vloeistof in de drinkpan. Ik geef de voorkeur aan de drinkpan, in plaats van over het voer. Het liefst geef ik altijd ‘schoon’ voer. Zodra ik water toevoeg, lost de vloeistof zowel kleur- als geurloos makkelijk op. Het water schuimt niet. Niks aan de drinkpan verraadt dat er nu extra mineralen en spoorelementen in het drinkwater van mijn duiven zit, maar gelukkig weet ik beter.

Ik kwam zelf op het idee om dit product te ‘ervaren’ bij mijn kweekduivinnen. Ik heb een stel dames van 2012 zitten die dit jaar in januari eieren tevoorschijn mochten toveren. Normaliter komen ze pas in actie rond april. Na een geslaagd, maar intensief kweekseizoen ’17, leek het mij een goed idee om dit product eens te testen. Ik moet zeggen, het heeft mij geen windeieren gelegd, haha ;). Mooie gladde eieren, en zelfs mijn oude dame van 2008, wiens eieren soms een wat ruw oppervlakte beginnen te krijgen, had prima eieren. Uiteraard krijgen mijn duiven ook gewoon grit, maar door de vloeibare vorm van dit product, weet ik in ieder geval dat de mineralen snel in het lichaam worden opgenomen.

  1. Inzoomen

 Samenstelling:
Calciumcarbonaat
Magnesiumoxide
Natriumcarbonaat

Toevoegingen:
Spoorelementen:
Mangaan carbonaat
Zinkoxide
Koper carbonaat/monohydraat
Kobalt carbonaat/monohydraat
Koper
Mangaan
Zink

De werking van de mineralen en spoorelementen:
Calciumcarbonaat: Is het koolzure zout van calcium. De schaal van eieren bestaat voor een groot deel uit calciumcarbonaat. Het draagt bij aan de Opbouw en onderhoud van een sterk geraamte. Verder ondersteunt het de antioxidanten in hun proces.
Magnesiumoxide: Stimuleert de stoelgang. Verder draagt het bij aan het goed functioneren van de spieren en gewrichten. 
Natriumcarbonaat: Draagt bij aan een juiste vochtbalans en verlaagt de bloeddruk. Verbetert de darmflora, doodt schimmels. Vermindert spierverzuring.

Sporenelementen: Zijn elementen die in de voeding van elk levend wezen aanwezig moeten wezen voor een goede groei en functie. Dit is in zeer kleine hoeveelheden nodig! Grotere hoeveelheden kunnen zelfs giftig wezen.

Mangaan en Mangaancarbonaat: Speelt een essentiële rol in de stofwisseling. Helpt mee andere voedingsstoffen en mineralen beter te verwerken in het lichaam.

Zink en Zinkoxide: Speelt een rol in de stofwisseling. Verder draagt het bij aan een beter immuunsysteem, de genezing van wonden en het speelt een belangrijke rol in de bloedsuikerspiegel.

Koper en Kopercarbonaat/monohydraat: Verhoogt de energiestofwisseling. Speelt een rol bij de vorming van bloed. Verder is het belangrijk voor de ijzerstofwisseling en voor de vorming van bindweefsel en botweefsel.

Kobaltcarbonaat/monohydraat: Kobalt is een bestandsdeel van vit. B12 ‘Cobalamin’. Stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en gaat bloedarmoede tegen.

  1. Praktijk

Er zijn zat liefhebbers die aangeven niet in bijproducten te geloven. Die houden het op: schoon water, een goede zak voer, grit en eventueel wat maagkiezel. Maar hiermee wordt wel aangegeven: een postduif kan niet zonder die extra toegevoegde grit en waarom? Naast het verteringsverhaal, om de broodnodige mineralen. Zaden en peulvruchten bevatten nou eenmaal relatief weinig mineralen en spoorelementen. Dit vullen wij liefhebbers aan met grit en eventueel een vitaminepoeder.

Dus dit bijproduct zou ik alleen inzetten in de bijzondere gevallen, wanneer we net wat meer vragen van de duiven en de basis niet meer genoeg is.

  • Na de winterperiode, wanneer de duiven weer in een vast trainingsritme moeten komen
  • Tegen het eventuele ‘scheef vliegen’.
  • Voor de productie van de eieren
  • Tijdens het azen van de jongen
  • Na een zware (marathon)vlucht

Dit zijn de momenten dat ik naar mijn kastje zou lopen om CPM eruit te halen. En omdat het vloeibaar is, weet je in ieder geval zeker dat het snel in het duivenlichaam wordt opgenomen.

Voor meer info verwijs ik graag door naar:
W: http://www.dhpcultura.com/
E: info@dhpcultura.com

© Fabian Wendel

Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal