1. Ervaren

Bio Lugecol (500ml) zit in een handig doorzichtig bruine flacon met een witte draaidop. Hieronder zit een doorzichtige ‘stop’ die ervoor zorgt dat het product niet lekt. Het flesje houdt handig vast en er wordt een doseerspuit bijgeleverd, dit is handig aangezien we met zeer kleine hoeveelheden te maken krijgen.

Op het label staat dat Bio Lugecol een aanvullende diervoeder is, gebaseerd op organische zuren en kruiden, uiteraard voor postduiven bedoeld. Er staat duidelijk het doel van het product aangegeven en wanneer het product gegeven dient te worden. In het klein staat de samenstelling van het product beschreven. Wat ik zelf opvallend vind, is de andere zijkant van het label. Ik weet niet of het ook op andere duivenproducten staat, maar hier staat expliciet een beschrijving over het gevaar van dit product (voor mensen). Er is mij verteld dat de gevarenvermelding tegenwoordig wettelijk verplicht is. Omdat dit product 48% mierenzuur bevat, moet dit product dan ook zorgvuldig gebruikt worden.

Bio Lugecol doet van een afstand denken aan de geur van azijn, zodra ik beter probeer te ruiken brandt het te veel in de neus. Dit staat overigens ook duidelijk aangegeven op het label (bijtend voor de luchtwegen). Bio Lugecol is een doorzichtige vloeistof die makkelijk uit de fles te halen is met behulp van de bijgeleverde doseerspuit. Per liter meet je 1ml van het product af. De vloeistof lost zeer makkelijk op in de drinkpan. Het schuimt heel licht als er water wordt toegevoegd; dit lost zo weer op. Het product is zeker makkelijk in het gebruik, op den duur is het wellicht wel verstandig om een beetje ergens in te schenken. Aangezien je anders niet meer met de spuit in de fles komt.

  1. Inzoomen

Bio Lugecol bevat:
kruidenextract

conserveermiddelen:
48% mierenzuur
0,3% azijnzuur
0,4% citroenzuur
0,05% propionzuur

aromatische stoffen:
1% aromastoffen

Analytische bestanddelen:
<0,05% ruw eiwit
<0,05% ruwe celstof
<0,05% ruw vet
<0,05% ruwe as

Helaas kan ik nergens de samenstelling van het ‘kruidenextract’ vinden. Dus welke kruiden gebruikt worden, blijft in dit geval het geheim van de smid. Opvallend is de 48% mierenzuur in dit product. Na enige research ben ik erachter gekomen dat de gebruikte zuren in dit product zogenoemde organische zuren zijn. Er bestaan ook anorganische zuren zoals zwavelzuur en zoutzuur, maar deze zuren verstoren de natuurlijke balans van de duif. Het beste voor de duif is het gebruik van organische zuren, zoals in dit product.

De organische zuren in dit product hebben naast een conserverende werking, ook de werking om de pH-waarde* van het kraanwater te laten dalen. Ons kraanwater heeft ongeveer een waarde die ligt tussen de 7-9 pH. Na gebruik van de juiste hoeveelheid van dit product (1ml op 1 liter) daalt de zuurgraad aanzienlijk. Het is bewezen dat het verlagen van de zuurgraad van water een bacterie- en schimmelwerend effect op het water heeft. Hierdoor wordt de infectiedruk van bijvoorbeeld coli en het Geel (bacteriën) verlaagd. Dit komt vervolgens weer de gezondheid van de duif ten goede.

Naast het feit dat de pH-waarde wordt verlaagd, prikkelt dit product de voorste luchtwegen en wordt de slijmuitstoot bevorderd. Ook ondersteunt dit product de spijsvertering. Mede dankzij het kruidenextract.

De lijst van de analytische bestandsdelen geeft de analyse van voedingsstoffen weer. Je kunt hierbij denken aan proteïne, vezels en vetten. Deze stoffen zijn niet los toegevoegd, maar zitten in de ingrediënten.

Geadviseerd wordt om dit product in het vliegseizoen op de dag na aankomst te geven en daarnaast 3 à 4 dagen in de week. Buiten het vliegseizoen kan dit product dagelijks gegeven worden.

*De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing.

  1. Praktijk

De drie gebruikers van Bio Lugecol die ik enkele vragen heb gesteld zijn Jaco van Nieuwamerongen, Bart van den Bovenkamp en Klaas Booij.

Opvallend is dat alle drie de melkers dit voorjaar zijn begonnen met het geven van Bio Lugecol. Waarbij Jaco en Bart expliciet benoemen dat ze na een conversatie met Amanuel Oz (de man achter Bio Lugecol) overtuigd waren om dit product eens een kans te geven. Klaas voegt hieraan toe dat dit product gegeven wordt bij de eenhoksrace in Sevilla. Hij is zelf met dit product in aanraking gekomen via Karel Jurissen die werkt voor een eenhoksrace.

Bart heeft in eerste instantie het product aan zijn oude vliegers gegeven in het vliegseizoen. Hij gaf dit 3 à 4 dagen in de week op zondag, maandag, woensdag en donderdag. Afhankelijk bij het inkorven op donderdag, sloeg hij die dag eventueel over aangezien Bart de voorkeur geeft aan schoon drinkwater op de inkorvingsdag. Klaas lijkt het hiermee eens te zijn en geeft ook het liefst schoon drinkwater op de inkorvingsdag. Bij hem komt het product op dinsdag en woensdag in de drinkpan. Volgens hem voldoet het op deze manier prima. In de zomer geeft Jaco drie weken achter elkaar drie dagen in de week dit product. Hij probeert met verschillende soorten producten een ‘gezondheidsboost’ te creëren. Bio Lugecol is daar één van. Buiten het seizoen geeft hij het product 3 à 4 dagen in de week.

Het advies van Bio Lugecol is om in het vliegseizoen het product op de dag na thuiskomst te geven en daarnaast 3 à 4 dagen in de week. Buiten het vliegseizoen kan het dagelijks gegeven worden. Op de vraag of dit advies gevolgd wordt, antwoordt Klaas Booij volmondig: ‘Ja, met het bijgeleverde spuitje’. Echter is zijn werkwijze met de dinsdag en woensdag iets anders, maar zoals hij al eerder aangaf voldoet het. Jaco vertelt dat hij het niet helemaal doet zoals aanbevolen. Aangezien Jaco naast Bio Lugecol ook andere bijproducten gebruikt, is er niet de ruimte om op de geadviseerde wijze te werk te gaan.

Bart benadrukt dat hij zich aan de geadviseerde dosering houdt. Wel constateerde hij dat de duiven iets minder drinken wanneer dit product door het water gaat. Daarom gebruikt hij op warme dagen iets minder van dit product, zodat de duiven wel genoeg blijven drinken.

Jaco blijft dit product zeker geven. ‘Het lijkt alsof de spijsverteringskanaal goed schoon blijft’ is één van zijn reacties. Klaas laat zijn duiven eerst uitruien, maar is ook van plan om in het stille seizoen Bio Lugecol tweemaal in de week door het water te blijven doen: ‘Ik ben er zeer tevreden over’. Bart geeft aan dat hij zeer te spreken is geweest over dit product. Of alle positieve effecten toe te schrijven zijn aan het product, blijft natuurlijk lastig te bepalen vertelt hij. Verder geeft hij aan dat dit product zeer zuinig in gebruik is en lang houdbaar is. Hij is van plan dit product nu het hele jaar door te gebruiken: ‘Alle gekweekte jongen dit jaar hadden perfecte mest en kwamen prachtig op. De overige duiven staan er ook prima op, dus wat dat betreft zeker tevreden over het product.’

© Fabian Wendel

Voor vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal