- Ervaren
Het is alweer een tijdje geleden dat dit product voor het eerst in mijn badwater terechtkwam. Op 6 januari was de Noordelijke Kampioenen Dag (NKD) hier in de regio. Ik mocht met 4 duifjes op de erestand staan; hier zouden ze worden gekeurd. Ik dacht: ideaal om dit product eens te testen voor zo’n aangelegenheid.
Helaas… buiten de prijzen. Maar met een grote aantekening, de algemene indruk, conditie en pluimage kregen de maximale punten. Wat dat betreft is dit product geslaagd voor de test. Helaas werden mijn duiven er qua bouw en kop niet mooier van… 😉
Ik denk dat badzout zeer ondergewaardeerd wordt in de duivensport. Ik hoor de gekste ingrediënten in het badwater gaan van de melker, maar geen badzout. ‘Zonde van het geld’, wordt er gesproken. Ik denk dat naast gezondheid, de veren van een duif een heel belangrijke rol spelen. Zonder een goed verenpak komen ze geen meter vooruit, blijven ze zitten met het oude dons en zijn ze slechter bestand tegen de regen. Vandaar dat ik zelf niet bezuinig op een goed potje badzout. Maar Belgavet-Seiffert komt met wat anders op de markt: de vloeibare variant.
Deze blauw/groene vloeistof ruikt aangenaam, een licht frisse geur. Je hoeft maar 20 ml op een bad van 10 liter te doen. Dus met een fles van een liter kan je 50 normale baden vullen! Wel even schudden voor gebruik.
Ik merk aan mijn duiven dat ze lang niet in alle baden springen. Ik had eerst (door bepaald badzout) neon-geel badwater, hier gingen ze het vaakst in. Ik had ook niet de verwachting dat ze meteen in dit bad zouden springen. Maar ook de Balneo is in de smaak gevallen bij mijn duiven. Een mooie bijkomstigheid: ik heb ze niet zien drinken van dit badwater. Zal vermoedelijk met de geur te maken hebben. Ik zie ze dit wel eens bij ander badwater doen. Ze worden er zijdezacht van en door de mineralen en essentiële oliën is dit product ook nog eens goed voor de spieren, gewrichten en luchtwegen. De ideale ontspanning na een zware work-out voor onze sportatleten.
- Inzoomen
Balneo BVP bevat:
Kaliumchloride
Natriumchloride
Calciumchloride
Bromiden
Sulfaten
Aromatische stoffen:
Tijm
Salie
Den
Venkel
Munt
Eucalyptus
Steranijs
Rozemarijn
Marjolein
Jeneverbes
Kruidnagel
Aloë Vera
In dit badproduct vinden we een lijstje mineralen en een lijst met kruiden. Het is bewezen dat bepaalde mineralen goed opneembaar zijn door de huid, vandaar dat deze toegevoegde mineralen zeker een bepaald doel dienen. Zo op het eerste oog vermoed ik dat de kruiden voornamelijk bijdragen aan goede luchtwegen, een goed immuunsysteem en wellicht ter ontspanning.
Kaliumchloride
Draagt bij aan het goed functioneren van de spieren.
Natriumchloride
Verlaagt de bloeddruk en vermindert spierverzuring.
Calciumchloride
Draagt bij aan de opbouw en onderhoud van een sterk geraamte.
Bromiden
Heeft een kalmerende werking.
Sulfaten
Vermindert stress, hersteld blessures, lichte pijnbestrijding en goed voor gewrichten.
Tijm
Goed voor de luchtwegen.
Rozemarijn
Stimuleert de bloedsomloop.
Marjolein
Antibacteriële werking.
Munt
Werkt ontspannend; goed voor de luchtwegen.
Eucalyptus
Goed voor de luchtwegen; verkwikkend.
Salie
Verkwikkend; antibacteriële werking.
Den
Verhoogt weerstand; goed voor de luchtwegen.
Venkel
Kalmerend; lichte pijnbestrijding.
Steranijs
Goed voor de luchtwegen; antibacteriële werking.
Jeneverbes
Goed voor de doorbloeding en bloedzuiverend.
Kruidnagel
Goed tegen spierpijn.
Aloë Vera
Antibacteriële werking, kalmerende werking, verlicht pijn in spieren en gewrichten en onderdrukt ontstekingsreacties.
- Praktijk
Tijdens de rui
Een bad voor de duiven is wellicht het meest belangrijk tijdens de rui. De duif wisselt van verenkleed en moet weer een hele lange tijd vooruit met zijn nieuwe zondagspak.
Daarom adviseren veel duivenfirma’s, duivengoeroes en andere experts om tweemaal per week een bad te geven. Dit is een goede ondersteuning voor het verwisselen van de veren.
Dus tijdens de rui, tweemaal in de week een bad.
In de winter
Is het zeker belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden. Is het erg koud? Zorg dan in ieder geval dat de duiven in ’s ochtends in bad gaan. Door de tijd en beweging gaan ze dan droog de nacht in. Dit is van belang! Wanneer een duif nat de nacht in gaat, is dit slecht voor gezondheid en bestaat de kans dat de veren van de duif kapot vriezen.
Hier komt ongeveer 1 keer per twee weken een bad in het stille seizoen. Dan is het wel dringen voor een goed plaatsje.
Tijdens het vluchtseizoen
Zo graag als mijn duiven tijdens de rui en in de winter in bad gaan, zo weinig zin hebben ze hier helaas in tijdens het vliegseizoen. Ideaal gezien zou ik ze het liefst een dag na thuiskomst in bad zien. Vaak vertikken ze dit, ik denk dat de drang op de broedkooi te groot is. Ik probeer het enkele keren per week en het doel is om 1 keer per week de duiven in bad te krijgen. Daarna zie ik ze het liefst lekker op de grond in het zonnetje opdrogen, dan weet je dat de boel goed in orde is.
Voor meer info of vragen verwijs ik graag door naar:
W: http://www.belgavet.com
E: info@belgavet.com
Dit was dan alweer mijn laatste review. Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Ik hoop dat iedereen wat is opgeschoten door het lezen van mijn stukjes en ik wens iedereen een succesvol seizoen! Wij gaan hier ook weer ons best doen.
Bedankt voor het lezen,
Fabian
© Fabian Wendel
Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal
Recente reacties