De start van deze column is met de gelukwensen voor het nieuwe jaar, wat inmiddels twee weken oud is. Ik hoop dat u allemaal gezond blijft en veel plezier mag beleven aan onze hobby. Het jaar begint met een hoop onzekerheid over de toekomst, maar ook met veel hoop. Na de zomer zal iedere burger in West Europa zijn ingeënt tegen corona en zal dit virus onder controle moeten zijn. In de tussentijd hopen we dat we genoeg wedvluchten met onze duiven hebben gehad, zodat we weer wat wijzer zijn over onze duivenstam. Vorig jaar is dat gelukt … dus waarom in 2021 niet. Over dit laatste zijn misschien genoeg redenen voor te bedenken, maar dat ga ik sowieso niet doen.
Waar houden duivenliefhebbers zich in deze tijd mee bezig … richten op het komende kweek- en vliegseizoen. En ik hoop dat veel liefhebbers dit doen samen met mede-liefhebbers. Al zal dat vaker via de telefoon gaan, dan aan de keuken- of eettafel … maar dat komt wel weer.

De afgelopen maanden
De herfst was voor mij een drukke periode waar de duiven moesten worden verkocht van mijn Tielse duivenvriend Thom van Dee. Hij overleed na een kort ziekbed aan de vreselijke ziekte met een K. Over de verkoop waren Bianca, haar (duiven)familie en ik heel erg tevreden. De opbrengst straalde waardering uit wat Thom in enkele tientallen jaren marathonduivensport had opgebouwd. En ook de kopers waren blij met de kwaliteit die zij hadden aangekocht. Zo kon een verdrietige periode van afscheid worden afgesloten met een tevreden glimlach.
Na deze veiling volgden de veiling van 20 jonge duiven van Gerrit Veerman. Gerrit was tevreden met de gemiddelde opbrengst en was vooral blij dat hij zijn duivenstam met zijn kweekkunsten kon laten zien aan de belangstellenden. Bij leven en welzijn zal Gerrit dit elk jaar gaan herhalen.
Vanaf half november werd veel tijd besteed aan de veiling voor deze site, Het Marathonduivenjournaal. Het vragen naar schenkingen was door mij laat ingezet, maar met aansporing van familie en vrienden als Romy stond er weer een fantastische rij schenkingen op duiven.net. Uit deze schenkingen blijkt de waardering voor de site en dat werd met een dubbele lijn onderstreept door de opbrengst. Schenkers, bieders en kopers … enorm bedankt dat jullie hiervoor gezorgd hebben. De schenkers die ik nog niet heb ‘gesproken’ zal ik de komende weken nog eens persoonlijk bedanken.
De laatste veiling, waar ik tijd in zal steken, is de verkoop van 14 kleinkinderen van onze Carteus Giant op duiven.net. In het voorjaar werd ik aangespoord om zo’n verkoop eens te doen, zodat andere liefhebbers ook hun voordeel kunnen doen met nazaten van deze fantastisch doorverervende bloedlijn. Eind van deze maand zal deze veiling starten.

Op het eigen hok
De duiven op het eigen hok zien er goed uit. Als dat in de winter niet zo is, terwijl ze niet met duiven van een ander hok in contact komen, dan is er echt wat loos in het hok. Dat is gelukkig niet zo. Rond de jaarwisseling hebben pa en ik de geslachten gescheiden, omdat een deel van de duivinnen hun 2e ronde eieren aan het leggen waren na het sluiten van de broedhokken. We moeten deze duivinnen niet te veel belasten, anders hebben we er minder lang plezier van. De bedoeling is dat de koppels rond 10 april weer bij elkaar worden gezet. Van de beste 12 koppels worden de eieren overgelegd, zodat we daar (hopelijk) 4 jongen van krijgen, waar we mee kunnen vliegen. De komende weken zullen we de tijd nemen om te zien welke doffer tegen welke duivin komt. Vliegkwaliteit en het doorgeven hiervan is de basis van het samenstellen van de koppels.
Tussen de eigen jonge duiven, die we hebben afgericht en gespeeld op de navluchten, zitten wat nieuwelingen. Daartussen zit een jonge duivin uit ‘Jax’.  Deze doffer van de bevriende Familie van den Berg uit Ridderkerk won in 2019 de 1e nationaal Bordeaux in sector 2. Verder zitten er drie duiven van duivenmaat Piet Westerlaken. Twee komen uit een doffer van Ina Roobol met een bewezen kweekduivin van Jaap Bol. De derde is een dochter van de 1e nationaal Cahors van Piet. Dan hebben we nog drie jongen van Kampert en zn uit Kootwijkerbroek. Met deze liefhebbers wisselen we ook regelmatig wat uit. Twee van deze drie komen uit dochters van de Carteus Giant. Verder zit er bloed in van ‘Het Figo-koppel’ van Jan Broersma en een directe nazaat van ‘Bieke’ van Jan van der Zande. Verder hebben we een doffer overgehouden van duivenvriend Corné van Oeveren. Deze doffer is een zoon van ‘Fleur’, die bij hem de 31e nationaal Bergerac won. Uit deze duivin hebben we al twee oudere doffers, die het goed bij ons doen. Dan mag ik een doffer van Arjan van Gent niet vergeten. Deze duif is een kruising van de soorten van Cees van der Laan en Dirk Veldhuis.
In het stille seizoen zijn er wat nieuwe duiven bijgekomen. De eerste is nog een zoon (we hoopten op een dochter) van de 1e nationaal Cahors van duivenmaat Piet Westerlaken. Daarnaast hebben we een duivin met een fantastisch oog van de Comb. Hommes en znn, twee prachtige duivinnen van Gerrit Veerman en een doffer van Gerrit Veerman. Op de verkoop van Thom en  Bianca van Dee hebben we een duivin gekocht. Deze duivin is een duif van wijlen Herman Cörvers, waar ik goed bevriend mee was. Van deze duivin hebben we al een broer, waar we veel vertrouwen in hebben.
Met deze versterkingen hopen we onze stam een nieuwe impuls te geven. Dat zal niet bij elke duif zo zijn, maar pa en ik hebben er vertrouwen in.

Het Marathonduivenjournaal
In het verdere periode van het stille seizoen hopen we u weer blij te maken met nieuwe columns, reportages en andere artikelen. Heeft u ideeën? Laat het mij gerust weten !!! Ik sta open voor ieder goed, mooi en leuk idee.
Blijf gezond en geniet van de stukjes op Het Marathonduivenjournaal en van uw hobby !!!