De opstart van het seizoen gaat met horten en stoten. Al twee weekenden zijn de vluchten afgelast. Van lente is geen sprake. Het lijkt meer op de herfst. Toen ik tiener was en met mijn opa en vader naar ‘de club’ ging, vertelde een oude ervaren liefhebber bij een koud voorjaar altijd: ‘Het is pas duivenweer als je op je overhemd naar de duiven kan kijken.’ Het ligt eraan hoe koukleum je bent of hoe warmbloedig, maar dit voorjaar is dat nog niet gelukt … met goed fatsoen. Dit voorjaar kun je op twee manieren aanpakken. Gewoon inkorven en nergens naar kijken of met beleid kijken wat mogelijk is. Mijn mening is toch dat je je duiven geen plezier doet als je ze wekelijks speelt en dat ze dan iedere keer met temperaturen rond de 10 graden worden gelost. Deze duiven krijgen een terugslag als het straks hopelijk toch zomer wordt. Maar iedereen is baas op eigen hok.

Het in gang brengen van de jaarlingen
In de laatste column over het eigen hok sprak ik de hoop uit dat de weersverbeteringen zouden doorzetten en dat we fatsoenlijk konden gaan inmanden. Het doel was om een tiental jaarlingen naar Perigueux te sturen. Nu drie weken later hebben te maken gehad met een weekend met een warmtefront, wat veel storingen oplevert. Niet handig om onervaren duiven te spelen en een weekend waar de vluchten werden afgelast. We hebben de onervaren ploeg wel driemaal doordeweeks gespeeld: 57 km, 76 km en 103 km. Op deze vluchtjes zijn er wel een aantal achtergebleven. De duiven zijn door de harde wind op de staart doorgeslagen en sommigen hebben dan niet het ‘juiste kopje’ om de weg terug te vinden. Natuurlijk zijn er ook duiven die sneuvelen door draden of aanvallen van de roofvogel. Het hoort er helaas bij.
Het plan is om deze onervaren ploeg op 23 mei te spelen op Niergnies (265 km). Dan kunnen de duiven ervaren duiven van Perigueux (vorig seizoen ingespeeld op de dagfond) en de Pau-duiven ook mee. Het weer zal niet super zijn. Ik hoop dat dit de enige vlucht wordt, waar de duiven onder de 15 graden worden gelost.

De Kweek
De kweek verloopt naar wens. De oudste jongen zijn inmiddels een dag of 18. Van de beste koppels zijn de eitjes overgelegd en komend weekend komen daar de eerste eieren weer van uit. Op deze manier krijgen we in onze twee afdelingen voor de jonge duiven tussen de 40 en 45 jongen en 30 in de tweede afdeling. Bij deze 30 komen nog een aantal jongen bij van bevriende liefhebbers. Dat moet genoeg zijn om er aan het eind van de zomer genoeg over te houden voor het seizoen 2022.

Een aantal koppels
Van de koppels waar we zelf jongen van houden, wil ik er nog een paar voorstellen.
Twee jaar terug hadden we onze 36e en 61e nationaal Barcelona op elkaar gezet.
De 36e nationaal Barcelona komt uit een Ingeteelde Doffer van Miss Europe van Piet Heikamp met een kleindochter van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan. De 61e nationaal Barcelona komt van Harry Brundel uit Mariënvelde, een oud-collega van mijn vader.
Hier kweekten we verschillende jongen van. Hier zijn twee duivinnen van overgebleven. Eén ervan staat op een mooie rode doffer van Kees Elzakkers uit Halsteren. Hier zit soort van Cor de Heijde achter en van de 1e nationaal Dax van Wim Kooreman.

Tweede duivin staat op Rode Herman. Deze doffer heb ik gekregen van wijlen Herman Cörvers uit Hoensbroek. Hij is een kleinkind van Miss Europe van Piet Heikamp en er zitten ook een paar topduiven van Herman zelf in.
We hebben een duivin van Wim Kooreman, die ingeteeld is naar zijn 1e nationaal Dax (zoon x dochter). Deze duivin staat op een ingeteelde doffer naar de Carteus Giant. Hij is een zoon van De Zonsondergang (1e Fondunie 2000 van Bordeaux 2010).
De vader van de 36e nationaal Barcelona, Ingeteelde Doffer naar Miss Europe, staat op een zus van Rooie Herman van wijlen Herman Cörvers. Deze duivin is gekocht op de totale verkoop van wijlen Thom van Dee, afgelopen najaar.
Dan hebben we nog een koppel die het bloed van de Bonte 160, 6e nationaal St. Vincent, moet vasthouden. Dat is Zwarte Benjamin, de laatste zoon van de Bonte 160 met ‘De 78’. Deze duivin komt uit een ingeteelde duivin van de Bonte 160. ‘De 78’ won op de laatste twee Barcelona’s twee prijzen bij de eerste 400 nationaal.

Tot Slot
Komend weekend gaan we kijken wat de eerste echte vlucht met de vrachtwagen (Niergnies, 265 km) oplevert. Daarna hopen we dat het weekend erna het voorjaar losbarst. Gelukkig hebben we dat niet in de hand.
De eerste jongen kunnen worden afgezet komende week. Dan hebben we weer een extra hok om te krabben.
Nog één keer ga ik de hoop uitspreken dat het weer snel verbeterd, zodat de laatste opleidingsvluchten naar de marathonvluchten toe goed kunnen worden vervlogen. Nu verlaat ik u met de woorden: Veel leesplezier op Het Marathonduivenjournaal!