Mijn laatste column ging over de verschillende kweekkoppels die we gingen zetten … bestaande kweekkoppels en nieuwe koppels. Verder vertelde ik dat ik naar Wijchen zou gaan voor de jaarlijkse Wijchense duivendag met bevriende duivenliefhebbers. Deze keer vertel ik wat over deze dag en over wat koppels die we inmiddels hebben gekoppeld.

De Wijchense duivendag
Deze duivendag wordt jaarlijks in februari gehouden in de kantine van het schildersbedrijf van Pieter Guelen. Hier komen over het algemeen liefhebbers uit de buurt die in het verleden weleens een nationale overwinning hebben behaald of in ieder geval betekenis volle uitslagen hebben neergezet. De dag wordt georganiseerd door Pieter Guelen en Ad van Heyst én de dag staat onder de bezielende leiding van Henk Ouderdorp, in een inmiddels grijs verleden directeur van de NPO. Twee liefhebbers komen niet uit de directe regio. Zij rijden ieder jaar uit West Brabant naar het oosten van Nederland de bijeenkomst bijwonen. Dat zijn Ad’s neef en oud nationaal winnaar Cees van Heyst uit Bergen op Zoom en niemand minder dan Jan Ernest. Deze levende duivenlegende is inmiddels de 90 jaar al weer even gepasseerd en ook 70 jaar getrouwd geweest in deze periode. Jan is nog messcherp en zijn no-nonsens-kijk op onze hobby is verhelderend voor iedereen: ‘Het gaat om goede duiven!’ Ik ga de verdere liefhebbers niet voorstellen, veel te bang dat ik iemand vergeet. Twee liefhebbers die ik wél wil noemen zijn André Driessen en Jeroen van Heumen. Zij hebben een geweldig seizoen achter de rug. André samen met zijn zoon Jeroen op de NPO-vluchten en Jeroen op de ZLU. André en Jeroen presteerden het bijvoorbeeld om 17 duiven in de prijzen te pakken van Bergerac. De 18e kon niet komen, want ze hadden er 17 mee. Geweldige toppers deze liefhebbers.
Ad had wat ‘nieuws’ bedacht voor deze dag … we gingen in kleine groepjes uit elkaar om vragen te bedenken voor André en Jeroen. Zij waren immers onze ervaringsdeskundigen met een geweldig jaar achter de rug. Een seizoen die nog vers in het geheugen lag. Deze vragen gingen zij dan naar eer en geweten beantwoorden. Een leuke formule, waar ik de volgende column nog een keer op terug kom.

Kweekkoppels
14 februari hebben we (vader Gerrit en ik … vooral pa) 20 kweekkoppels bij elkaar gezet. De meeste koppels zijn een nieuwe combinatie. De koppels die we weer opnieuw samen hebben gesteld, heb ik de vorige keer in de column genoemd. Dit keer weer een paar nieuwe koppels.
Het eerste koppel bestaat uit een zoon van ‘De Bonte 160 van Walpot’ met een Steketee-duivin van Ben van Holland. Deze duivin is een prachtige donkere duivin van 2012, die ik heb mogen lenen van mijn duivenvriend Ben van Holland uit Ede. Ik weet verder niet veel van deze duivin. Omdat zij al 8 jaar heeft mogen worden en Ben me deze duivin aanbood om te lenen, heb ik er wel vertrouwen in. De doffer noemen we ‘Zwarte Benjamin’,  omdat het een donkere duif is en wel de laatste uit ‘de Bonte 160’, die in 2005 de 6e nationaal St. Vincent won. De vader van deze doffer is een zoon van ‘Jo’,  onze 1e nationaal Mont de Marsan. Deze doffer won zelf o.a. de 21e nationaal Cahors.
Het tweede koppel is ‘De 10’ tegen ‘De 578 van Piet’. ‘De 10’ van 2010 is een zoon van ‘Jo’ met een doffer van Jan Roelofs en ‘de 578 van Piet’ komt van Piet Westerlaken uit zijn 6e en 59e nationaal Narbonne 2018. In deze duivin zit van twee kanten onze ‘Carteus Giant’. Deze stamvader is vader van o.a. de 3e nationaal Narbonnen, 11e nationaal Brive, 7e nationaal Cahors en ‘Het Veens Blauwtje’ en natuurlijk de grootvader van ‘Miss Puck’.
Het laatste koppel van deze column is ‘De Blauwe 81’ met ‘De 609’. ‘De Blauwe 81’ won mooie prijzen op Agen en Marseille, maar zijn beste prestatie was de 36e nationaal Barcelona 2017. Hij komt uit een doffer van Piet Heikamp (Inteelt ‘Miss Europe’) met een kleindochter van ‘Jo’. ‘De 609’ van 2015 is eveneens een kleindochter van ‘Jo’. Ze heeft al een keer een goede duivin gegeven die bij Aaldering Pigeons twee kopprijzen heeft gewonnen. Vanaf 2019 kweken we serieus met haar. Vorig jaar gaf een ze prachtige doffer met de vader van ‘De Blauwe 81’. Kijken wat het met zijn zoon op gaat leveren.

Tot Slot
Zaterdag gaan we naar de Voorjaarsbeurs in Houten. Altijd gezellig … je komt tientallen bekenden tegen en je bent zo weer twintig gesprekjes verder op zo’n dag. We nemen wat spullen mee voor het vlieg- en kweekseizoen en we kunnen we weer een jaar tegen. Misschien tot daar en anders …
Ik wens iedereen veel plezier de komende periode met alle activiteiten rondom onze hobby.
Tot de volgende keer!