April doet wat hij wil. Na een mooie zonnige week met een lekkere temperatuur eind maart, werd het in april kil en hadden we dagen met buien. Het weer heb je niet in de hand … dus daar moet je het mee doen. In het eerste weekend werden nog wel vluchten georganiseerd en het tweede weekend werden deze afgelast. Ook het volgende weekend is de temperatuur nog niet lekker aangenaam door een koude wind uit het Noordoosten. De zon zal zich wel laten zien. Is het dan handig om te spelen als je marathonduiven in je hok hebt zitten? Daar zijn de meningen over verdeeld …

Vliegen met lage temperaturen
De laatste weken heb ik regelmatig contact gehad met Leo Pronk. Hij zou wat frontjes voor ons maken voor in de broedhokken. Daar kwam wat tussen. Hij is namelijk flink getroffen door corona en heeft een tijd in het ziekenhuis gelegen en zijn algemene conditie heeft een flinke klap gehad. Zijn energie zit op een heel laag peil. Zijn zoon gaat voor ons de frontjes maken en we hebben regelmatig contact over de vorderingen van Leo’s conditie en de frontjes. Naast deze onderwerpen hebben we het ook over de duiven en het weer is dan een belangrijk sub-onderwerp. Leo vertelde mij dat vluchten met koud weer een aanslag is voor de conditie van de duiven. Je moet in deze periode van het jaar geduld hebben en je momenten uitkiezen om je duiven te spelen. Die momenten zijn de dagen dat de temperatuur goed is. Ik geef hem daar volledig gelijk in.
Dit onderwerp besprak ik ook met Menno Broekhoff. Hij wil graag komend weekend starten met de training van zijn marathonduiven. Ik waarschuwde hem voor de temperatuur en adviseerde hem vooral geduld te hebben en het weer goed te lezen. Op basis hiervan zijn momenten van training te kiezen. ‘Moeten ze dan straks niet te grote stappen gaan maken,’ was Menno’s zorg. Ik vertelde hem dat we in 2019 een moeizaam voorjaar hadden met veel nattigheid en koude dagen. Maart was mooi, maar april en begin mei was niet goed. Half mei hadden we weekend voor de boeg met zaterdag mooi weer en zondag slecht (de trainingsvlucht van die dag werd donderdag al afgelast). Onze duiven waren nog niet in de mand geweest. We hadden voor zaterdag de keuze tussen een verre midfondvlucht met donderdag inkorven of vrijdagmiddag inkorven in Hank met een vlucht van 475 km. Pa en ik besloten onze oude duiven ineens op 475 km te zetten … hun eerste vlucht dat jaar. Ze kwamen die zaterdag prima naar huis. Daarna zijn ze nog een keer of drie meegeweest. Het grootste deel van deze ploeg werd ingemand op Agen ZLU. Als u de Top 100 van deze uitslag nakijkt, kunt u zien wie op plaats 100 in procenten de meeste duiven thuis had … u kunt het raden wie dat was, maar nog veel beter controleren op de ZLU-site.
Goede duiven is belangrijk, de gezondheid van de duiven is noodzakelijk en verder is geduld nodig van de liefhebber. En inkorven als het verantwoord is en dat de duiven er beter van kunnen worden … niet slechter … zoals met koud weer!

De Kweek
8 april is voor ons de start van de kweek. Nadat de hokken zijn ontsmet met halemid, is na het drogen van het hok er een laag erwtenstro in de hokken gelegd. We hebben eindelijk weer prachtig erwtenstro gevonden. We hebben dit gehaald bij Muskens in Dongen. Zij hebben dit stro uit Frankrijk laten komen. Het is mooi geel en (nog belangrijker) zonder stof en onkruid. Na jaren zonder erwtenstro zijn we blij dat we dit stro hebben gevonden.
De koppelingen gingen vlot. We hebben eigenwijze duiven tussen onze duiven zitten. Als ze hun nieuwe partner niet zien zitten, laten ze dat duidelijk blijken. Dit jaar hadden we daar minder last van. Slechts één duivin waar we graag jongen van wilde hebben, was pas tevreden bij de derde doffer. Een andere duivin was te fel. We hebben haar en haar jonge doffer een lege afdeling gegeven en na een dag waren ze blij met elkaar.

Een paar koppels
Een derde deel van de koppels die we hebben, houden we de jongen aan. Van de jongere duiven met een goede achtergrond gaan de eieren naar bonnenkopers en de rest verdwijnt in de kliko. Dit jaar hebben we een paar nieuwe koppels samengesteld. Hieronder zal ik een paar van deze koppels voorstellen:
Van duivenvriend Corné van Oeveren hebben we drie kinderen van zijn ‘Fleur’.  Deze duivin van 2008 heeft Corné van ons gehad. Zij is een kleindochter van ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan, en een dochter van ‘De Bonte 49,’ een topvlieger en topkweker van ons hok. ‘Fleur’ won bij Corné de 31e nationaal Bergerac Ochtendlossing. Daarna bleek haar nakweek goed te zijn.
De drie kinderen die bij ons zitten, zijn doffers. Eén van de (half)broers staat gekoppeld aan een dochter van onze Wereldberoemde ‘Carteus Giant’. De volgende staat gekoppeld aan een duivin met 3x ‘De Bonte 160’ in de stamboom. Deze duivin won o.a. de 6e nationaal St. Vincent. De laatste (half)broer staat gekoppeld aan een duivin die komt uit ‘Zoon Jo’ met ‘Kleindochter Jo’ (lijnenteelt naar onze 1e Nationaal Mont de Marsan). We zijn benieuwd hoe deze nog jonge doffers nakweken.

Tot Slot
Gelukkig is ons vliegseizoen op tijd gestart en kunnen we straks met beter weer onze duiven in gaan spelen voor de marathonvluchten. Ik wens iedereen veel succes en vooral veel plezier met onze hobby. En natuurlijk … Blijf Gezond. De Slogan: ‘Wij zijn klaar met Corona, maar Corona niet met ons’ blijft springlevend. Totdat we gevaccineerd zijn.
Veel leesplezier op Het Marathonduivenjournaal.