De zon schijnt lekker en de temperaturen lopen langzaam op naar normale waarden. Deze week bleef het aan de koude kant, maar van vanuit huis zag het er vriendelijker uit. We zijn bezig met de kweek en in afwachting van de eerste eitjes. We denken na hoe we komende week misschien de jaarlingen wat kilometers kunnen laten maken. Een duivenliefhebber heeft (zeker in zijn hoofd) nooit rust. Wat ook een goede zaak is, want rust roest!

Het in gang brengen van de jaarlingen
Komende week komt de middagtemperatuur uit om normale waarden van 14-15 graden. Zoals het er nu naar uit ziet, zet het niet door richting de 20 graden. Dat is op zich jammer, want we spelen met de gedachte om onze (onervaren) jaarlingenploeg een paar keer weg te brengen. Dat doen we dan in de middag … als de dag op zijn warmst is. De stukjes die we de jaarlingen laten vliegen gaan vanaf 27 km via 35 km naar 55 km. In een rechte lijn moeten ze binnen het uur thuis kunnen zijn. We doen dat om ze ‘op gang’ te brengen en wat kleine ervaring op te doen. Ze zitten dan op een nestje van verse eieren en dat moet genoeg motivatie geven om strak naar huis te vliegen. Echt leren gaan ze pas weer doen als ze ‘in de wagen’ naar een afstand van boven de 100 km gaan en in een groep van een vijfduizend worden losgelaten. Als ze dit tweemaal goed hebben doorstaan, zijn ze er door en kan alleen een ongeluk ze nog weerhouden om niet thuis te komen. Ook dat gebeurt helaas … al of niet onder drang van een roofvogel onderweg.

De Kweek
De duiven zitten inmiddels een week bij elkaar. Zondagavond konden ze al tegelijk los op het hok. Ze hadden hun broedbak gevonden en vielen de buren niet lastig. Het scheelt dat in de meeste hokken 60% van de duiven op hun eigen plaats terug kwamen. De laatste dagen gaan de duiven afdeling voor afdeling een uurtje naar buiten, zodat (vooral de jaarlingen) snel weten wat hun afdeling is. Ik denk dat komend weekend er twee afdelingen tegelijk los kunnen. Deze periode is het altijd wat onrustig op de hokken met de drijvende doffers, die de duivinnen geen rust lijken te gunnen. Het is ook een start naar een periode van rust waar de duiven straks lekker gaan zitten te broeden.

Een aantal koppels
Een derde deel van de koppels die we hebben, houden we de jongen aan. Van de jongere duiven met een goede achtergrond gaan de eieren naar bonnenkopers en de rest verdwijnt in de kliko. Dit jaar hebben we een paar nieuwe koppels samengesteld. Hieronder zal ik een paar van deze koppels voorstellen:
Op het hok zit een prachtige blauwe doffer. Zijn vader komt uit halfbroer x halfzus. De overlap is de vader, onze wereldberoemde Carteus Giant. De moeder van deze doffer (‘Bella Donna’) won de 3e nationaal Narbonne. Zij is een dochter van de Carteus Giant. Met deze ingeteelde doffer hebben we eerst gevlogen totdat hij op Cahors een meer dan goede prijs won en toen vonden we het de moeite waard om mee te gaan kweken. We hebben deze doffer in de afgelopen drie kweekseizoenen tegen twee verschillende duivinnen gekruist. Een duivin, geleend van Ben van Holland (soort Jan Hage) en een duivin van Louis Vollebregt. De oudste heeft prijs gevlogen op Agen en is daarna niet meer meegeweest en de anderen moeten hun eerste marathonvlucht nog krijgen. Het zijn wel stuk voor stuk mooie duiven. Dit jaar komt ‘De Blauwe 62’ tegen een duivin van de Comb. Hommes te staan. Deze duivin hebben we gekocht op de verkoop van Het Marathonduivenjournaal. De reden was het prachtige oog in combinatie met de goede afstamming van dit duivinnetje. We zijn benieuwd wat deze koppeling voor jongen gaat geven. Dat hebben we natuurlijk ook bij de andere koppels.
Om in het soort van de Carteus Giant te blijven. We hebben een volle zus van Het Veens Blauwtje (Topduivin bij Harold Zwiers en dochter van onze Carteus Giant). Deze hebben we teruggekregen van Bernard Hanno. Zij staat tegen een zoon van de Carteus Giant, een jaarling, met de geleende duivin van Ben van Holland (soort Jan Hage).
De zoon van Het Veens Blauwtje met Red Dawn (gekregen van Harold Zwiers) staat dit jaar tegen een prachtige blauwe duivin (zomerjong 2020) van Gerrit Veerman.
Van het soort van de Carteus Giant hebben we nog een doffer die is ingeteeld naar hem. Zijn vader is De Zonsondergang (1e Fondunie 2000 van Bordeaux 2010) en zijn moeder komt uit ‘Bella Donna,’ 3e nationaal Narbonne en dochter Carteus Giant. Deze doffer komt tegen een duivin van Wim Kooreman. Zij is ingeteeld naar zijn 1e nationaal Dax. Uit deze koppeling hebben we vorig jaar twee mooie doffertjes gekweekt.

Tot Slot
We hopen dat het goede weer, wat komend weekend er een beetje aankomt, gaat doorzetten de komende tijd. Dan kunnen we onze duiven in een mooi ritme zien te krijgen. Het weer hebben we echter niet in de hand.
Veel leesplezier op Het Marathonduivenjournaal.