De eerste vlucht was geweest op naar de laatste twee vluchten die samenvielen in één weekend. Wat had ik er zin in. Van 90 % van de duiven die in eerste instantie deel zouden nemen had ik geen verwachtingen doordat het hun debuut was. En geen verwachtingen kan zorgen voor hele leuke verrassingen … dacht ik….

De duiven werden gespeeld op Narbonne en Bergerac. Echter door de pennenstand vielen er vele af. Zoals Hef, een doffer die vorig op zijn tweede overnachtvlucht een staartprijs pakte op Perpignan en daarmee ook de enige was waarvan ik iets verwachte…
De Duiven werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep bestond uit de ietwat oudere en ervaren duiven minimaal 2 jaar oud en dagfond ervaring in 2019 of eerder. Deze groep ging naar Narbonne ZLU. De laatste dagen voor inkorving waren er nog maar 4 duivinnen over. De rest had te veel pennen gegooid.
De tweede groep bestond uit duiven die dit jaar hun eerste dagfond hadden gehad en zich moesten bewijzen op Bergerac. Uiteindelijk konden er maar vier doffers deelnemen aan Bergerac, de rest was gewond of had te weinig pennen.

Voorbereiding
De duiven werden voor zover het kon iedere week ingemand. Wanneer ik niet hoefde te werken zat ik trouw buiten met een boekje en werd iedere aankomende duif genoteerd. Tijd, conditie en andere opvallend heden werden beschreven.
De meeste van de onervaren duiven hadden als voorbereiding dagfond vlucht Montlucon. Tijdens Montlucon had ik een avonddienst en werd er niet geklokt. Eén van de duivinnen had anders een staartprijsje gepakt. Echter hecht ik hier geen waarde meer aan aangezien Jaapie (prijsspelende doffer op Agen) vorig jaar op zijn eerste dagfond pas de volgende dag op zijn dode gemak kwam.
Ook waren alle duiven als voorbereiding op Hank mee geweest. Jaco werd de laatste twee weken dagelijks geappt en bevraagd. Ik vond het lastig aangezien ik met hele koppels speel waarvan sommige op Bergerac werden gezet en sommige op Narbonne. Zo was ik bijvoorbeeld bang dat ik de partner kwijt zou raken alvorens inmanden. Ik had mezelf voorgenomen om dit jaar alles te spelen. Maar de rui en drie gewonde duivinnen staken hier een stokje voor.

Het laatste weekend
Het Bergerac ploegje werd het weekend ervoor nog ingemand op Strepy, een kleine 200 km. ’s Avonds miste ik nog een fijn duivinnetje van Carlo Dominicus genaamd ‘Knapoogje’. Het was er eentje naar mijn idee om in de gaten te houden. De volgende dag tijdens het vliegen van de duiven hoor ik een plof op de kooi. Ik kijk… ja hoor ‘Knapoogje’. Ze springt naar binnen en ik achtervolg haar. Ik zie meteen dat er iets niet goed is. Terwijl ik haar pak, zie ik het bloed op mijn kleren. Wanneer ik haar bekijk kom ik tot de ontdekking dat er een grote wond op haar buik zit. Het vel zit los en ik kijk zo in haar borstkas. Nou ben ik niet zo’n held wat betreft bloed en wonden maar van mijn duiven kan ik het in zoverre aan, dat ik ze wel kan ontsmetten. Echter was deze wond van een kaliber die ik nog niet eerder had gehad sinds ons pap zijn overlijden.
Mijn oom en tevens duivenmelker werd gebeld en knapoogje werd in de auto gezet. Aangekomen bij mijn oom vertelde hij, dat ook hij van deze vlucht een gewonde duif terug had… met nog ergere verwondingen als ‘Knapoogje’. Mijn oom en tante bekeken haar en komen tot de conclusie dat de wond dichtnaaien geen optie is aangezien er een stuk vel weg was. Ook in haar nek bleek een wond te zitten. 

‘Knapoogje’s’ wonden werden schoongemaakt en er werd naar diverse tips pleisterspray gehaald en gebruikt. Ook kwam zij in een mand op kranten te staan in de gang. Door de open wonden durfde ik haar niet in de kooi te hebben want ik was bang dat er stof inkwam. Knapoogje was ook uitgeschakeld voor dit jaar…
Eindstand er gingen 4 duivinnen naar Narbonne en 4 doffers kregen hun marathon debuut op Bergerac.
Van 7 duiven was dit hun debuut op de overnacht, daar ik vorig jaar te weinig met ze heb gespeeld en duivinnen van toen twee jaar oud alleen op de dagfond mee waren.

De duifjes werden ingekorfd en voor mijn gevoel kon ik alleen maar verrast worden want een relatief nieuw ploegje waar je nog geen verwachtingen van hebt kan alleen maar meevallen…

Romy