Na een vervelend jaar moet er weer naar positiviteit worden gezocht en met een blik vooruit gekeken worden. In 2022 heb ik ervoor gekozen om na 2 vluchten niet meer mee te doen, maar volop te genieten van de duifjes die er nog wel waren. Enkele jaarlingen zijn een paar keer meegeweest maar verder was het vooral ´niets moet alles mag ´voor de duifjes.

Het seizoen 2023 begint natuurlijk met de kweek. Na ze enkele weken uit elkaar te hebben gehad werden de duifjes weer bij elkaar gezet. Er werd gekozen voor een vrije koppeling. Dit ondergingen bijna alle duifjes … behalve  voor ‘De Bonte’ en ‘De Genaaide’. Aangezien ze dit jaar 10 worden, wordt de kans op onvruchtbaarheid wat groter voor mijn gevoel. Ik wilde dus graag voor hen wel zelf een duivin kiezen.
Echter … met zoals elk jaar een  overschot aan doffers én ‘Nienke’ en ‘Tante Blauw’, die achterbleven waren, bleek dit moeilijker dan gedacht. ‘Nienke’ en ‘Tante Blauw’ waren naast twee hele fijne vliegduivinnen ook twee fijne duivinnen voor de kweek.
Bij de keuze voor de duivinnen voor de senioren werd er gekeken naar de afstammingen van enkele jaarling duivinnen. De ringnummers werden op papier gezet en dit werd naar Jaco van Nieuwamerongen gestuurd. Als iemand de lijntjes kent en het wel en wee op mijn kooi dan is het Jaco.

Voor ‘De Genaaide’ was er zo een duivin gevonden. Een vet blauwe jaarling uit zijn kleinkinderen ‘Nienke’ en ‘Jaapie’. Tijdens het koppelen was alleen ‘Dondersteen’ het hier niet mee eens. Wat moest die vreemde jonge meid in haar broedbak? ‘Dondersteen’ en ‘De Genaaide’ waren vorig jaar gekoppeld nadat hun beide partners achter waren gebleven.

Ik vond het zelf wat lastiger voor ‘De Bonte’, Jaco vond dit niet. Er werd een duivin uit ‘De Genaaide met ‘Tante Blauw’ gekozen. Een duivin die net als haar nestbroer al enkele positieve notities had in mijn telefoon het afgelopen jaar. Zowel hun uiterlijk als het naar huis komen op de paar vluchtjes die ze hebben gehad werden positief beschreven.
Deze duivin werd ook tevens verkozen als nieuw kweekmateriaal daar ik te weinig kweekduivinnen heb.

Even twijfelde ik hardop of ik haar wel aan ‘De Bonte’ zou koppelen… Jaco herinnerde mij aan ons oude favoriete kweekkoppel van papa en mij. ‘De Bonte’ met ‘De Lieveling’. ‘De Lieveling’ was een dochter uit ‘De Genaaide’ en van beiden een favoriete duif. Samen hadden zij een zoon, ‘Boykie’, die in 2017 op attractievlucht Limoges zorgde voor een teletekstnotering en mijn mooiste duivenherinnering samen met papa … Oké ik was overtuigd.

… wordt vervolgd …