In deze aflevering over selecteren de mening van Herman Koopman uit Almere. Een liefhebber die al jaren goed speelt om alle soorten marathonvluchten. Zowel ochtend- als middaglossing. Dit jaar won hij o.a. de 101e nationaal Mont de Marsan ZLU, 102e nationaal St. Vincent en 20e nationaal Perigueux.

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Bij duiven van 2 jaar en ouder begint de selectie op prestatie. Afhankelijk van hoeveel meerdaagse vluchten ze gehad hebben, zet ik op papier de duiven welke nog geen prijs hebben gevlogen. Het zijn er meestal maar een paar. De rest is al op de vluchten uit geselecteerd. Deze duiven neem ik in de hand, kijk waar ze uitkomen en wat de nazaten doen, mocht dit alles me niet bevallen dan worden ze uitgeselecteerd. Degenen die dan nog blijven moeten in het derde jaar presteren, want anders is het over en uit.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? 2 tot 3 jaar, ook afhankelijk hoe goed ze de jongen grootbrengen. Kweekduiven waarvan de jongen niet goed opkomen verwijder ik eerder. Na 2-3 jaar kijk ik eerst hoeveel jongen er nog van een koppel zitten en kijk dan naar de prestaties van de jongen. Jongen waarvan de prestaties super zijn vallen natuurlijk meteen al op. Van zo’n kweekkoppel wil ik dan ook het jaar erop meer jongen. In deze 2-3 jaar hebben de kwekers ook verschillende partners gehad. Na drie tot vier jaar moeten deze kwekers bruikbare duiven gegeven hebben, duiven zeg maar welke bij de eerste 100 nationaal hebben gevlogen.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Zolang een goede vliegduif nog presteert, zal ik deze op het vlieghok houden. Probeer er dan per seizoen wel wat meer jongen uit te kweken. Gaan de prestaties minder worden of komt hij of zij gewond terug dan mag deze naar het kweekhok, indien de prestaties van deze duif goed tot zeer goed zijn geweest en/of er goede jongen uit zijn.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Hier wordt allereerst op prestaties geselecteerd, zijn de prestaties goed maar niet uitzonderlijk dan selecteren we ook op bouw, de vitaliteit moet zowieso goed zijn want anders zal deze wel op de vluchten uitgeselecteerd zijn

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, Gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Kijk meestal allereerst naar de stuit omdat ik niet veel goede duiven heb gezien met een open stuit. Verder naar de voorarm, hoe zacht een duif is en kijk of ze vitale ogen hebben.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Ik vind dat beide een gesloten stuit moeten hebben.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Ligt eraan: Jonge duiven laat ik zoveel mogelijk uitzieken en selecteer op mijn eigen gevoel. Als er een oude duif ziek zou worden wat eigenlijk niet gebeurd, zou ik deze apart zetten en willen weten wat deze mankeert.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Aanhouden, deze kunnen je in het jaar daarop verrassen.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Ik zie graag dat er geen gat tussen de achterste broekpen en de rug zit, verder kijk ik wel naar verspringingen maar leidt er niets uit.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Zie graag een vitaal oog, levendig en vol kleur en een duif welke een ovale pupil hebben welke beweegt. De goede duiven hebben deze dan ook vaak, verder hecht ik er geen waarde aan.

Herman, bedankt voor je openheid en je heldere uitleg hoe je tegen selectie aankijkt!