In deze rubriek stel ik wat kweekvragen aan marathonduivenliefhebbers. In deze editie heb ik de vragen voorgelegd aan Peet Solleveld en Bert Prasing.
Peet is een bekende liefhebber bij de meesten van ons. Hij doet al jaren met de besten mee en won o.a. de West Europese Super Marathon op de internationale vluchten. Hij staat op beurs voor de voerleverancier Beyers.
Bert Prasing is een sympathieke topper uit Lelystad. Hij had afgelopen seizoen de snelste nationale duif van Agen. Internationaal hoefde hij alleen twee Franse duiven voor te laten.

Deze vragen stelde ik aan hen:
Wanneer gaat u koppelen? Of op welke datum heeft u gekoppeld?
Bert: ‘In de eerste week van maart 2020.’
Peet: ‘Er wordt hier gekoppeld 2e week maart. Meestal de week na de beurs. Koppelen is hier appeltje-eitje, omdat ik de paters (jaarlingen) al in het najaar hun bak geef en een ronde laat groot brengen.’

Waarom kiest u voor deze datum?
Bert: ‘Het wordt dan hopelijk weer iets warmer en het is vroeg genoeg om de jonge duiven op de natour te kunnen spelen.’
Peet: ‘Nooit over nagedacht. Toch logisch met de fondduiven op de kooi.’

Koppelt u uw kweekduiven op een andere datum? Zo ja, wat is de reden?
Bert: ‘Nee, eerste ronde wordt overgelegd naar de jaarlingen, evenals de eieren van de bewezen prestatie duiven.’
Peet: ‘ Kweekduiven worden vlak voor de kerst gekoppeld. Reden: Ik neem altijd de laatste week van het jaar vrij. En daarvoor deed ik dat, omdat ik met deze jongen het hele programma afwerkte en zo de doffers als jaarling al 3 NPO-vluchten liet maken. Ze waren dus als jaarling ervaren genoeg. Zijn vaak mijn beste geworden!! Ook een reden was toen: Paloma nog voor de jongen zorgde. Ze kon ook met zo’n winterjong die aangelopen was eens een prijsje pakte.’

Heeft u een kweekkoppel samengesteld waar u goede hoop op hebt en waar bestaat dit koppel uit? Wat is de achtergrond en welke prestaties hebben deze duiven zelf gepresteerd?
Bert: ‘
Er wordt uit alle 2 jarige en oudere duiven gekweekt. Soms uit een jaarlingkoppel. Ik hoop een kweekkoppel te hebben samengesteld. Die kans is klein, omdat er maar weinig echte kweekkoppels zijn. De kweekmethode is vrij simpel: goed tegen goed, goed tegen kind uit goed maal goed en de kinderen uit goed maal goed tegen goed maal goed.
Peet: ‘Heb dit jaar een nieuw kweekkoppel samengesteld waar ik hele grote hoop op hebt en wel deze: De New Leo maal het Duiveltje.
De New Leo is gekweekt uit de Bordeaux van Leo Pronk. Deze doffer speelde als jaarling de 1e Int Bordeaux , 1e Nat Bordeaux. Hij is de vader van de 6e Nat Pau, 1e Reg Cahors en grootvader van een heel leger vroege duiven.
De New Leo is een halfbroer van één van mijn beste kwekers die Leo ook gekweekt uit de Bordeaux van hem.
De moeder van de New Leo is Simply the Best. Dit is weer een kleindochter van de Bordeaux van Leo Pronk. Deze Wonderfee vloog in 2013 de 8e Nat Bordeaux en de 38e Nat Perpignan. Zij werd daarmee 3e Beste ZLU duif WHZB 2013, 1e Nat Asduif Topwings en Kampioensduif Fondclub N-Z Holland.
De duivin waar de New Leo tegen gekoppeld staat is het Duiveltje. Dit is een dochter van onze Floris. Deze doffer werd gekroond als beste duif van Nederland over 3 jaar van de Internationale vluchten over 2015 – 2017. De moeder van het Duiveltje is een dochter uit de Leo x Lucia. Het vermaarde LeLu koppel. De Leo is gekweekt uit de 1e Int Bordeaux van Leo Pronk. En de Lucia komt weg bij vriend Luc van Coppenolle. Dit koppel heeft al vele toppers voort gebracht.
Deze koppeling is dus wederom een inteelt product naar de Bordeaux van Leo Pronk. Een WEER-GA-LOZE kweekduif.
Naar de jongen van dit koppel kijk ik heel erg naar uit.

Ik heb er een foto bij gedaan van het koppel waar dit jaar mijn beste jaarling, de Vale Zeppelin, uit kwam. Vale Zeppelin is gevlogen als pater.

Hij is gekweekt uit de Zeppel Junior. Dit is een zoon van Zeppel (1e Int Narbonne x Blauwe Kamikaze, wat weer een dochter is van Kamikaze 1e Internationaal Perpignan.’

Hoeveel jongen kweekt u voor uw eigen hok?
Bert: ‘Dit jaar worden er circa 40 jonge voor eigen gebruik gekweekt.’

Bert en Peet bedankt voor jullie snelle reactie en medewerking aan deze rubriek.