Het kweekseizoen is voor de meeste liefhebbers begonnen. Voor veel van ons een spannende periode. Kweken we genoeg goede duiven, zodat de vliegploeg wordt versterkt de komende jaren? Dat is toch uiteindelijk het doel van kweken!?!

Ben je het eens met de laatste stelling hierboven? Zo nee, waarom niet?
Het kweken is inderdaad weer een spannende periode. Ik heb mijn kwekers elders zitten en dit is een groot voordeel. Dit scheelt mij een hoop tijd en ben dankbaar dat het mogelijk is. Je hoopt ieder jaar weer een aantal bruikbare duiven te kweken en wellicht een enkele goede. Het moeilijke bij kwekers die je aankoopt als je een marathonspeler bent is het lange wachten op de resultaten. Als een kweker geen goed gebouwde jongen geeft of jongen die je niet aan staan wordt het makkelijker, maar vaak is het wachten op de resultaten en dat duurt een aantal jaren. Nu ik een aantal goede vliegers op het kweekhok heb die zich ook al bewezen hebben als kweker kun je je bestand wat makkelijker vorm gaan geven. Kinderen uit deze goede vliegers/kwekers zullen de komende jaren meer plekken gaan innemen op het kweekhok. Ik spreek zelf niet zo snel over goede duiven, omdat die er maar weinig zijn. Ook uit bewezen kwekers kweek je niet elk jaar een paar goede, althans die zijn er maar bitter weinig. Ik probeer bruikbare duiven te kweken en dat is er naar mijn mening 1 op 10. Daarnaast hoop ik elk jaar twee goede te kweken en die topper? Ik hoop er een paar in mijn gehele duivenloopbaan te kweken.

Op welke datum heb je gekoppeld?
De kwekers zitten momenteel(30 maart)voor de 2e ronde op eieren. De eerste ronde is naar Coen van Haarlem gegaan om te proberen. Hij begint dit jaar weer met jonge duiven na een verhuizing en moet weer opbouwen. Dat zal snel gebeuren gezien zijn geweldige stam duiven. Ik hoop dat mijn duiven daar goed mee gaan doen. De 2e ronde is voor de bonnenkopers en ruil met andere liefhebbers. De 3e en 4e ronde gaan naar mijn eigen hok.

Hoe kweekkoppels heb je?
Ik heb 10 kweekkoppels

Hoeveel koppels heb je in totaal?
De oude duivenploeg bestaat dit jaar uit 17 meerjarigen en 43 jaarlingen(waarvan 16 late jongen van september). Vooral de ploeg meerjarigen had wel wat dikker gemogen, maar ik heb er toch streng in geselecteerd omdat ik het nodig vond. Het zou kunnen betekenen dat ik Dax oversla.

Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf?
Uit een aantal oudere koppels en een klein aantal jaarlingen om ze alvast te testen voor de kweek.

Hoeveel jongen houd je voor jezelf van de 1e ronde? Geen

Hoeveel jongen houd je in totaal voor jezelf? Ongeveer 60 stuks

Wat is je favoriete koppel voor de kweek?
Mijn favoriete koppel is een samenkweekkoppel. Johan(mijn 1e Nationaal Orange) zit momenteel op de 7e Nationaal Barcelona van Coen (zie foto) en mag tevens op de 4e nationaal Barcelona en op zijn “goede witte”. Dat zijn toch fantastische koppelingen.

Wil je wat meer vertellen over dit koppel … over de prestaties van deze duiven uit het verleden, de prestaties van de nazaten van deze duiven, de afstamming van deze duiven.
Johan is een bekende duif natuurlijk. Hij vloog de 1e Nationaal Orange(sector 3+4/de gehele lossing). Kwam ’s morgens om 05.38 aan te Sint Jacobiparochie over een afstand van 1018 kilometer. Hij had daarvoor als jaarling al een mooie prijs op een zware Aurillac(86e NPO). Toen heb ik hem ingehouden tot het volgende jaar en ging hij mee op Limoges(117e NPO)/Perigueux(220e NPO) en Orange(1e nat.). Limoges was het mijn tweede en op Perigueux kwam hij in het schemer thuis om 22.00 uur ’s avonds. Het was toen zwaar bewolkt en er werden maar 7 duiven later nog geconstateerd in de afdeling 11. Daarna is hij naar Orange gegaan met het bekende resultaat.
Johan zit nu tegen de 7e nationaal Barcelona van Coen van Haarlem. U weet allemaal hoe zwaar de editie dit jaar was van Barcelona en Coen heeft geweldig gedraaid op deze vlucht. Deze duif vloog in 2017 tevens een 7e NPO Limoges op de openingsvlucht en is een kleinkind van de superkweker. De moeder van deze duif is tevens moeder van de “superjaarling 140”, die een 12e Nat. ZLU Narbonne vloog en een 7e Int. Bij de jaarlingen. Tevens vloog zij een 330e Nat ZLU Agen. Allemaal als jaarling.

Dank je wel, Klaas … succes met de vluchten de komende weken