Piet de Vogel, Gepassioneerd fondspeler en oprichter,- mede eigenaar van TopPigeons.com

De duivensport kan op vele manieren worden beoefend. fanatiek – relaxed, professioneel- hobbymatig, programma – specialisatie enzovoort.

Eén ding weet ik zeker, we hebben elkaar hard nodig om de duivensport in stand te houden. Respect voor elkaar en leven en laten leven denk ik dan. Proberen zoveel mogelijk mensen er plezier in te laten houden en er een mooie sport aan te laten hebben.
Daarom moeten we ook veranderen om de sport vitaal te houden en aantrekkingskracht te laten hebben. Nieuwe competities spelvormen zullen bedacht moeten worden! 
Er is geen weg terug. Maar wel met behoud van het goede. Mensen willen ergens bij horen. Plezier en beleving in de clubs is daarom essentieel! Doe nieuwe dingen, doe gek geniet ervan!

Zelf ben ik als liefhebber puur gespecialiseerd op de zware fond en dan sinds 2012 met name op de internationale klassiekers met morgenlossing.

Door mijn werk bij TopPigeons is de duivensport hier sinds een jaar of 7 mijn professie. Toch staat genieten voorop. Ik ben ambitieus maar dan op mijn manier. Ik wil er naar streven de beste ZLU fond duiven van Nederland te kweken en als ik gestopt ben wil ik dat mijn duiven nog voortleven door hun mooie prestaties en nakweek bij vele anderen.

Mijn bezoeken aan vele toppers hebben me vooral 3 dingen geleerd.

– Duivensport op topniveau is een selectiespel. Selectie op resultaten op de vlucht en in de kweek , natuurlijke gezondheid zijn essentieel om top te presteren
– De goede komen van de goede. En er zijn maart zo weinig goede duiven! Dan nog kweek je meer afval dan goede. Het is trouwens een groot misverstand dat de commercieel meest waardevolle duiven de beste zijn. Deels zijn die prijzen gemaakt door veel marketing commercie etc. Dus tussen de regels door kunnen lezen blijft essentieel vind ik. Op het juiste moment ergens zijn is ook heel belangrijk.
Een aantal van de beste liefhebbers heeft nooit veel geld aan duiven uitgegeven. Ook die voorbeelden zijn er gelukkig. Wel is het zo dat goede duiven steeds meer gaan kosten door de grote internationale vraag!
De meeste waarde wordt nog steeds gecreëerd door de liefhebber. Hij zorgt dat de aangeboren kwaliteit er maximaal uit komt op de vluchten. Maar niemand maakt van een middelmatige duif een goede, zeker niet op de zware fond. Al hoewel topforme en het geluk van de dag mede bepalend zijn voor de kop van de uitslag.

– De cirkel bij de liefhebber moet rond zijn. De liefhebber is ambitieus en heeft er plezier in en heeft een plan en wijkt daar niet zo snel van af. Het moet passen in het normale leven. Groot misverstand is ook hier dat je een giga duivenfarm moet bezitten om absolute top te zijn. Deze toppers haalden hun besten vaak ook bij kleinere liefhebbers uit een stammetje met gemiddeld hoge kwaliteit.
Binnen deze kaders leiden vele wegen naar Rome en brengen een succesvolle duivensport. Wie nauwelijks selecteert, maar wat aan rommelt zonder plan en meermaals het geweer van schouder verandert komt er echter nooit. Maar je kan er zeker plezier aan beleven.

De komende weken wil ik mijn standpunt geven over.
– Selectie
– Kweek, ontwikkeling van succes volle lijnen
– Etc.

Kweekplezier 
Op de foto’s wat kinderen van OMG MISTER GIJS. Hij ontpopt zich hier ook tot topkweker. Daarom probeer ik dit lijntje goed vast te leggen. 
Bij Combinatie Seelen was hij dat al via A Pas en daarom kocht ik daar wat terug van zijn beste zoon de KRAS APPIE en kleindochter. 
Onvoorstelbaar hoe die mannen van Seelen hebben gevlogen trouwens in 2018! Voor mij de besten van het Oosten. Op hun veiling kocht ik er 7 van het beste voor een bedrag waarvan je op andere gekende hok  niet met een pluim thuiskomt. Ik wil maar zeggen. Scherp blijven.

De kras doffers komen uit een samenkweek met Arjan Beens met dochter EVI (de superduivin van Jellema) die werd gekweekt uit OMG 430 . Een volle broer van OMG MISTER GIJS. Beide uit OLYMPIC MISS GIJSJE x MR BEAUTIFUL.
EVI en MISS GIJSJE werden helaas verspeeld op de vlucht. OMG 430 ontsnapte vorig najaar bij Jelle. Zo kan het dus gaan. Vreugde en verlies liggen dicht bij elkaar in de duivensport. Op de laatste foto een kleinzoon van OMG 430.

Tot slot; allemaal veel plezier en mooie sport met de duiven want uiteindelijk draait het daar toch vooral om!